SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gördülékeny generációváltás stratégiája

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2022-02-16
A generációváltás során számos cég elvérzik és ennek a megfelelő utód hiányán felül számos oka lehet. Az egyik ilyen leggyakrabban előforduló ok a felkészületlenség. Ez egy nagyon nehéz és sokrétű feladat, amelynek útját számos megromlott családi kapcsolat és kudarcok szegélyezhetik.
A gördülékeny generációváltás stratégiája

Az érintettek a témával kapcsolatosan úgy érezhetik, hogy kényelmetlen még beszélni is róla vagy a halogatást választják és csak akkor kezdenek foglalkozni vele, ha egy betegség kényszerítő árnya bukkan fel. Az eredményt generáló cselekvés halogatása és a negatív hozzáállás, valamint az utolsó pillanatban kényszerből meghozott döntés döntések eredménye valóban veszélybe sodorhatja a családi vállalkozás túlélését.

Vajon milyen megoldások jöhetnek szóba ebben az esetben amikor a magyarországinál jelentősen stabilabb gazdasági helyzetben lévő, történelmileg és társadalmilag biztosabb pozíciót elfoglaló társadalmakban is hasonló nehézségek tapasztalhatók.

Jó hír, hogy mindig van megoldás. A tapasztalatok szerint a generációváltást csupán a vállalkozások harmada éli túl és a további szakaszoknál még rosszabb a helyzet. Mindezt az emberi tényező befolyásolja a leginkább a gazdasági sajátosságoktól függetlenül. A család a családi kapcsolatok és a vállalkozás nem válik szét élesen. A szerepek a sikerek a sikertelenségek hatnak egymásra és a családtagok egymás közötti kapcsolataira, mindez pedig sajnos negatív hatással lehet a családi vállalkozásra.

Egyszerűbb a helyzet amikor a karrier és a magánélet külön szálon fut, mert ha gondunk van a magánéletben akkor ügyelünk rá, hogy a másik területre ne legyen romboló hatással. Ha a magánéletünkben gondjaink vannak, lehet, hogy kissé alulteljesítünk a munkában, de azért elvégezzük a feladatainkat. A kollégákkal nem kell a családi játszmákat tovább játszani. Ha mindez a családi vállalkozáson belül történik akkor a véleménykülönbségek hatással vannak egymásra oda-vissza. A munkát és a magánéletet lehetetlen külön kezelni. Ahhoz, hogy ez minél kevesebb gondot okozhasson meg kell tanulnunk tudatosan szétválasztani a családot és a vállalkozást kommunikációs, illetve gazdasági szinten egyaránt.

Ebben szakember segítségét is érdemes igénybe venni, ha pedig generációváltás is kilátásban van, akkor pedig gyakorlatilag nélkülözhetetlen a segítsége. A vállalkozás jövőjének tervezése során az eddig meg nem oldott problémák górcső alá kerülnek és megnehezítik vagy ellehetetlenítik a generációváltást.

Gyakori eset, hogy a gyermekek állandó feszültségben nevelkednek fel a családi cég problémái miatt. Mindez az ünnepekre és a nyaralásokra is rányomja a bélyeget és emiatt nem éreznek hívást a családi bizniszben való részvételre. Inkább az alkalmazotti létet választják vagy külföldön kezdenek el dolgozni a feszültségben élés helyett. Ezzel persze újabb okot adnak a gondok növekedésére, mert az alapító tulajdonos emiatt hiábavalónak látja az eddigi munkáját.

A túlélés szempontjából a leglényegesebb elem, hogy az alapítók mennyire képesek alkalmazkodni a változásokhoz. Tudják-e követni a folyamatosan változásban lévő piaci igényeket, illetve a növekvő megrendelések nyomán a bővülés szükségessége miatti nyomást tudják-e kezelni. Mindezek kézbentartása rugalmas vezetői hozzáállást kíván.

A legtöbbünk számára gondot okoznak a változások, mert nehézségként tekintünk rájuk, ahelyett, hogy lehetőségként élnénk meg. Sokak számára az sem természetes, hogy szakember segítségét kérjük, pedig egy érzelmileg teljesen független külsős olyan új látásmódot adhat, amely nagy segítséget jelenthet a megoldás felé vezető úton.

A magánéletünkben és az üzleti életben is elengedhetetlen a tudatosság, a nyitottság és hogy a változásokat örömmel fogadjuk félelem helyett. Azt is muszáj elfogadnunk, hogy nem minden családi vállalkozás alkalmas a több generáción át való működésre és fejlődésre. Ennek számos oka lehet és el kell fogadnunk, hogy mindenre nem tudunk hatással lenni. Azzal, hogy szakember segítségét kérjük, fontos lépést tettünk meg a sikeres generációváltás felé.


Fontos kérdések a sikeres generációváltáshoz:

  • A tagok mindegyike tudja-e a feladatait és tisztában van-e a felelősségeivel?
  • Létezik-e az üzlettel kapcsolatosan rövid, közép és hosszútávú terv?
  • Fel van-e készülve az üzlet egy esetleges válságra? (pld: haláleset, gazdasági válság)
  • A vállalkozáson belüli döntési jogosultságok azonosak-e a családon belüli hierarchiával?
  • Ki dönt a vitás kérdésekben?
  • A családi eseményeken felbukkannak-e az üzlet megoldandói?
  • A vállalkozás értékelésében számít-e a családtagok véleménye?
  • Az alapító tagoknak van-e rálátása az utód generáció mozgatórugóira?
  • A generációváltáshoz készült-e személyre szabott felkészítési terv?
  • Ha a családon belüli generációváltás nem működik, ez esetben van-e más ötlet a megoldásra?

 

Miben segíthet a tanácsadó?

Az ideális tanácsadó teljesen független a csapattól érzelmileg és szakmailag is és képes átlátni az üzlet érzelmi- és értékrendszerét. Összeszedi, rendszerbe foglalja és elemzi a családtagok igényeit, meghatározza a vállalkozás szükségleteit a napi működés és a jövőtervezés vonatkozásában egyaránt. Részt vehet a családi alkotmány létrehozásában, amely segíti a generációváltás eredményesebbé tételét. Az alkotmány az adott család és a családi cég egyedi igényeire készül. A vállalkozást fenntartani egyáltalán nem könnyű, de büszkeséggel tölti el a családtagokat. Tudatossággal, nyitottsággal és jó tervezéssel biztonságot és anyagi stabilitást ad az érintettek számára.

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja