SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan lehet hatékonyan végig vinni a generációváltást egy családi vállalkozásban?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2020-11-19
A generációváltást a vállalkozások nagy része nem éli túl és ennek csak az egyik lehetséges oka az, hogy nincsen a családban vezetésre alkalmas utód, a legfőbb ok a felkészületlenség. A feladat egyáltalán nem egyszerű, számos bukás és konfliktusokkal teli családi viszonyok nehezítik a generációváltást.
Hogyan lehet hatékonyan végig vinni a generációváltást egy családi vállalkozásban?

Az érintettek nem szívesen szólalnak meg a témában. Amiről nem beszélünk, az nem is létezik és a lehető legtovább halogatják a helyzet megoldását.
A valódi változást eredményező változtatások halogatása, az utolsó pillanatban tűzoltó jelleggel meghozott döntések következményeként valóban veszélybe kerülhet a vállalkozás túlélése.


Merre van a fény az alagút végén ebbel a nehéz helyzetből? Milyen megoldások vannak, amelyeknek a segítségével megoldható ez a dolog dacára annak, hogy a magyarországinál sokkal fejlettebb, társadalmilag és gazdaságilag stabilabb országok családi vállalkozásai is hasonló akadályokkal küzdenek?


Mindig van megoldás

A statisztikák szembe állítanak minket a kegyetlen valósággal, miszerint csupán a vállalkozások egyharmada képes túlélni az első generációváltást. A második szakasz eredményessége 13% és a harmadik váltás csupán 3%-ban bizonyul eredményesnek. Ennek az emberi tényező a legfontosabb oka, független a gazdasági és a környezetei összetevőktől. A család és a vállalkozás közötti határvonal sohasem éles. A szerepek a sikerek, örömök és a fiaskók mind hatnak egymásra, ahogyan a családtagok is, mindezek miatt pedig sok feszültség keletkezhet a családtagok között.


A család és a cég nem ugyanaz

Amikor a magánélet és a munka nem fonódik össze és az egyik területen gondok vannak, akkor gondoskodunk róla, hogy ne hasson a másik területre is. A magánéleti gondok kissé csökkentik a teljesítményünket a munkában, de azért megoldjuk. A kollégákkal nem kell a családi veszekedéseket lefolytatni a munkahelyen, mert azt otthon hagyhatjuk. A családi cégben ez nem megy ilyen egyszerűen. Ahhoz, hogy ez elkerülhető legyen, meg kell tanulnunk tudatosan különválasztani a családi életet és a céget, mind a kommunikációban, mind az üzletben. Ehhez nélkülözhetetlen a szakember segítsége, aki érzelmi befolyás nélkül segít végigvinni a generációváltást. Nem ad igazat senkinek, hanem higgadtan, a tényekre szorítkozva keres megoldásokat a vállalkozás gördülékeny és sikeres működtetéséhez.


Végi kell járni az utódnak a szamárlétrát?

Nagy kérdés szokott lenni a családi vállalkozásokban, hogy a felnövő gyermek vajon az adott vállalkozásban milyen szerepet fog majd betölteni. Az alapító tulajdonos vágya persze mindig az, hogy a felépített birodalma tovább éljen és a pénz, amit termel, a család javát szolgálja továbbra is. Ilyenkor van a szerencsés helyzet, hogy a gyermeknek tetszik ez az út és örömmel kapcsolódik bele a közös munkába. Az alapító nézőpontja szerint a nyarakat a diákévei alatt a vállalkozásban dolgozva tölti a felnövekvő gyermek. Az alkalmazottak szeme előtt nő fel, és amikor a főnöki székbe kerül, csodálkozik rajta, hogy a régi dolgozók még mindig csak a főnök gyerekét látják benne és nem veszik komolyan.


Mi a gond ezzel és mi a megoldás?

Számos tapasztalat mutatja, hogy a céget nem az az utód tudja hitelesen és sikeresen kormányozni, aki a cégben nőtt fel, hanem az, aki már máshol bizonyított. Egyetemet, főiskolát végzett, karriert épített és megfontolt, kiforrott vezetőként örököli meg a családi cég vezetői székét. Az alkalmazottak számára nem a főnök protekciós gyereke, akinek csak bele kellett születnie a bársonyszékbe, hanem az új főnök, akit saját jogán lehet tisztelni a tudása, a hozzáértése és a megfontolt döntései alapján.


Amikor nincs családon belül alkalmas utód

Van az az eset amikor van ugyan látszólag a cég továbbvitelére alkalmas utód, de neki nem teszik ez a hivatás, mert annyi feszültség van a családtagok között a munkával kapcsolatban, hogy inkább elmegy a világ másik végére önkéntesnek, csak kimaradhasson ebből az egészből. Ezzel nem oldja meg a helyzetet, de legalább kimarad belőle. Ilyenkor derül ki, mennyire könnyen adaptálódik az alapító a változásokhoz és nyitott-e az alternatív megoldásokra. Azon túl, hogy alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a növekvő megrendelésekhez, megoldást kell találni az utódlás kérdésére. Mindez rugalmas vezetői hozzáállást igényel. Ha ez hiányzik, akkor a vezető nyugdíjba vonulásával valószínűleg a cég is meg fog szűnni.


A felelős vezető hajlandó külső segítséget elfogadni

Ilyenkor a felelős vezető külső segítséget kér, aki megtalálja a cég számára a generációváltásnak az éppen adott helyzethez leginkább alkalmas formáját. Ez egy nagyon fontos lépés a siker felé vezető úton. A generációváltásban tapasztalt szakértő olyan új nézőpontokat tud kínálni, amelyek mentén megszülethet a lehető legjobb megoldás.
Nem minden vállalkozás alkalmas rá, hogy több generáción át működjön csakis a családtagok közreműködésével. Van, amikor a családon kívüli vezetőt kell megbízni, mert a családon belül lehetetlen megoldást találni. Ilyenkor ahhoz, hogy valóban a sajátjaként tudja kezelni a cég ügyeit, általában tulajdonrészt is kap. Ezt nyilván nem mindig könnyű elfogadni a leköszönő tulajdonos vezetőnek, de sokkal jobb megoldás, mint hagyni, hogy megszűnjön a cég. Így továbbra is tudja biztosítani a család megélhetését.


Miben segíthet a külső tanácsadó?

A jó tanácsadó érzelmileg és szakmailag független a cégtől és rálát az üzlet értékrendszerére és a családtagok érzelmi viszonyaira. Rendszerbe foglalja a vállalkozás szükségleteit és a családtagok igényeit a jövőre vonatkozóan. A segítségével a család saját alkotmányt hozhat létre, keretet adva a további közös munkához. A családi alkotmány az adott család és a cég konkrét igényei alapján készül el. Tudatossággal, nyitottsággal és tervezéssel a legbonyolultabb generációváltás is megoldható a család és a vállalkozás gördülékeny működése érdekében.

 

Kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja