SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mindjárt megcsinálom..." - Miért halogatunk olyan gyakran?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-02-15
A halogatás lényegében azt jelenti, hogy valamit meg kellene tennünk, de nem tesszük. Ez nem hangzik jól, mégis rengeteg ember halogatja a tennivalóit, egy bizonyos Pató Pál csúfos vége óta sem halt ki az emberiségben ez a kis gyarlóság. De mire jó a halogatás? Mert valami nyeresége biztosan van, ha annyi ember csinálja - a statisztikai adatok szerint inkább a fiatalok, mint az idősebbek és inkább a férfiak, mint a nők...
"Mindjárt megcsinálom..." - Miért halogatunk olyan gyakran?

Miért halogatunk olyan sokan?

Azok az emberi cselekedetek, melyekre nem érkezik a külvilágtól semmiféle jutalom, általában kioltódnak, megszűnnek. Mivel a halogatás évszázadok óta sem halt ki az emberi viselkedésformák közül, nyilván létezik valamiféle láthatatlan megerősítés, ami megadja az érzelmi profitot a halogatónak.

Első megközelítésben mondhatnánk azt, hogy a halogató ember egyszerűen lusta. Azonban rengeteg komoly és mennyiségét tekintve tetemes munkát végző ember vallja magát halogatónak.

Nem lehet lusta az az ember, aki a munkahelyi beszámoló előtti hétvégén még végigtakarítja az egész lakást és a gyerekszobában lévő összes ceruzát is tűhegyesre hegyezi, ugyanakkor a legutolsó órákban ül le a dokumentációja elé. Ha meg akarjuk érteni a jelenséget, ennél mélyebbre kell ásnunk.

Mennyivel egyszerűbb lenne az adott feladat előtt – melyhez többnyire stressz is kötődik – beosztani az időt, elosztani a feladatok sorrendjét, részekre bontani, elkezdeni megoldani, és időre elkészülni vele? Miért pont akkor kell leülni a sorozat elé, vagy kienni a hűtő tartalmát, amikor meg kell oldanunk valamit, amit végül úgyis nekünk kell megoldani?

Miért görgetjük a hírfolyamot meddő időkig, igyekezve elfeledkezni róla, hogy valamit még teljesíteni kell? Hisz a feladat nem tűnik el, nem semmisül meg, és a cselek és furfangok bevetése csak szégyenhez, bűntudathoz és kapkodáshoz vezet majd.

A halogatás valójában egy haszonnal járó énvédő politika, rendkívül taktikus és jó eredményekkel kecsegtet. A halogatás egy finom húzd meg - ereszd meg játék, mellyel védeni próbáljuk magunkat a csalódástól, a sikertelenségtől, a mások ítéletétől, a felsüléstől.

Ha sikerül a kellő ideig halogatni egy feladatot, a megoldásra maradt rövidke idő épp elég ahhoz, hogy az esetleges alacsony megoldási szintet időhiánnyal magyarázzuk.

A nyomás ebben az esetben addig fokozódik, hogy a szorongási szint már valami cselekvéshez vezet, de a képességeinket nem lehet megítélni belőle – hiszen alig volt rá időnk!  

A teljes pánik vagy a reménytelenség időszakában pedig mindig segítségünkre jöhet egy szülő vagy egy házastárs, aki kiment minket a helyzetből. És minden nehézségek közül az a legbarátságosabb, amelyikkel más néz szembe. Minél szerencsétlenebb vagyok egy feladattal szemben, annál valószínűbb, hogy helyettem más kényszerül megcsinálni és én megmenekülök. Sőt, nemcsak most menekülök meg, hanem a jövőben is, hiszen nem vagyok képes megoldani a feladatot. Ha soha nem szerelem meg a mosogatógépet, a család kénytelen lesz szerelőt hívni.

A késlekedés egy önmagát jutalmazó viselkedésforma, hiszen nincs édesebb annál a haladéknál, amit általa nyerhet a díjnyertes halogató. A stressz messzebbre tolódik általa, óriási megkönnyebbülés tölti el az esendő embert, ami hormonális szinten felér egy adag droggal.

Minél többször tapasztalhatjuk meg a megkönnyebbülés effajta érzését, annál könnyebben válik belőlünk halogató bajnok. A halogatás véd és segít minket egy olyan folyamatban, amibe sokszor nem is tudjuk, hogy bekerültünk. A halogatás megmenthet attól, hogy ki kelljen állnunk közönség elé, ahol beszédet kéne tartanunk. Megvédhet a sikertől is, amit egy mélyebb ok miatt el akarunk kerülni, mert talán megváltozna miatta az életünk. A halogatás szolgálhatja azt a célt, hogy ne jussunk előbbre, ne legyünk gazdagok vagy híresek…

Ha halogatunk egy döntést, akkor biztosan nem fogunk rossz döntést hozni, nem lesznek ránk mérgesek a szeretteink, és nem lesznek ránk féltékenyek a kollégák. A halogatás a sikertelenség záloga, és óriási a sóvárgás arra, hogy ne legyünk sikeresek…


A halogatás egyfajta passzív-agresszív viselkedés, mellyel a környezet nem tud mit kezdeni 

Ez egy tanult tehetetlenség, melyet a környezet azzal erősít meg, hogy elnézi, illetve megoldja a feladatot a halogató helyett. A halogatás óriási segítség lehet, ha néhány hónap alatt el akarjuk érni, hogy ne bízzanak ránk komoly feladatot, ne kelljen számítani ránk.

A halogatás a megrekedtség, talajvesztettség tünete is. A halogató ember visszavonja energiáit a külvilágtól, magába vonul és az érzelmi tetszhalott állapotát mutatja – ki lenne képes egy ilyen állapotú embert bántani? Na, ugye? A késleltetés azért marad fenn a végtelenségig és válik végül személyiségvonássá, mert a késleltetés megkönnyebbüléssel jár. Minél többször éljük át ezt a megkönnyebbülést, annál gyakrabban jelenik meg az elkerülő viselkedés.

A halogatással nehéz megküzdeni, a sarokba szorítás csak fokozza a stresszt a halogatóban, amit épp el akart kerülni. A halogató ember lassan elveszítheti a környezete bizalmát és mivel helyette kell megtenni, amit meg kell tenni – a szabadságát és az önállóságát is elveszítheti. A halogatás egy önszabotázs, melyhez egy idő múlva a környezet is csatlakozni fog.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja