SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amit halogatsz, mióta anyuka lettél

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-22
Mindjárt! Mondod ezt a gyerekednek naponta vagy százszor, miközben egyik kezeddel melegíted az ebédjét, a másikkal telefonálsz, mert nem érted, hogy kell kitölteni a GYES igénylő papírt, a harmadik kezeddel pedig fogod a nyafogó totyogód. Mindjárt! Mondod ezt magadnak is vagy százszor, mert egyszerűen nincs időd még hajat mosni sem. Azt is megmutatjuk, hogy tudsz ezen változtatni.
5 dolog, amit halogatsz, mióta anyuka lettél

Természetes hogy még a wc-re is együtt mentek a babáddal. Igen, természetes. Nem Te vagy az egyetlen anyuka, akinek a babája sír, ha lerakod, és sír, ha elmozdulsz mellőle. Hiába kezd el járni, és hiába tanul meg önállóan is játszani, valahogy úgy érzed, hogy soha, semmire nincs időd. Hogy mik is ezek? Nézzük csak!


1. Hajmosás

Emlékszel még, hogy szülés előtt akár egy órát is áztattad magad a jó meleg fürdővízben? Mióta megszületett a babád, legtöbbször csak egy gyors zuhanyra van időd, és valahogy a hajmosáshoz sosincs kedved. Külön meg kell tervezned, hogy majd holnapután, amikor apa korábban jön haza a munkából és egy kicsit játszik a gyerekkel, addig talán lesz időd gyorsan hajat mosni. De az is lehet, hogy aznap este annyira fáradt leszel, hogy megint csak halogatni fogod… Ismerős?


2. Mosás, teregetés

Személy szerint az én kisfiam nagyon lelkes, ha mosásról van szó. Kiborítjuk az összes szennyesruhát a padlóra és ő már viszi is a mosógépbe. Félóra alatt oda is visszük egyesével, mert máshogy nem engedi. Ha ezzel megvagyunk, akkor kiveszem az összes ruhát és szétválogatom színek szerint, ő pedig azonnal szétrámolja. Én pedig kezdhetem az egészet elölről. Ha este bekészítem a mosást, reggel csak elindítom a mosógépet. De teregetni is szeret a kisfiam. Így ami 5 perc lenne, az másfél óra. Ezért halogatom a mosást. Tegye fel a kezét, aki így van még ezzel!


3. Hivatalos ügyek intézése

Emlékeztetőt írsz a telefonodba, hogy ne felejtsd el online befizetni a fűtés számlát, de amikor emlékeztet, akkor inkább átírod egy másik napra az emlékeztetőt, és csak halogatod és halogatod, amíg már majdnem lejár a határidő. Ráadásul a védőnőt is fel kellene hívni a 2 éves státusz miatt, és a Gyes igénylést se érted, hogy kell intézni. De mikor van ideje az embernek telefonálni? Meg kell várni azt a legjobb pillanatot, amikor épp nem ordít a gyerek és legalább már reggeliztél és koncentrálókedvedben is vagy. Ahhoz pedig, hogy ez mind sikerüljön, nagyon sok csillagnak kell együtt állnia. Ha pedig postára vagy kormányhivatalba kell menned? Az egyik gyereked a babakocsiban üvölt, a másik meg össze-vissza rohangál. Te pedig babakocsival szlalomozol utána a tömegben. Nem csoda, ha ezt is halogatod.


4. Sportolás

Elhatározod, hogyha elalszik a gyerek délután, és végre lesz egy kis én-időd, akkor majd tornázol. Nem ártana visszanyerni az alakodat szülés után. Alig várod, hogy elaludjon, de valahogy mindig eszedbe jut valami fontosabb. Meglocsolod a virágokat, megebédelsz, épphogy csak belenézel a Facebook-ba, és hopp, már el is röppent az a másfél óra és Te nem tornáztál. Nem baj, majd holnap…


5. Takarítás

Pedig a múlt héten tényleg felporszívóztál. És a morzsákat is mindig felsepred a gyerek után. Egy nap ötször. De hogy lemosd az ablakokat, kimosd a függönyöket? Ráér majd karácsony előtt!


Mondj le a halogatásról!

Bármennyire is nehéznek tűnik, meg kell próbálnod változtatni ezen. Összegyűjtöttünk hozzá néhány tippet.


1. Apró lépésekben haladj!

Végre nekiállsz az ablakpucolásnak, hát persze, hogy pont akkor ébred fel a gyerek, amikor állsz a szék tetején, kezedben a mosószeres ronggyal. Akinek gyereke van, az pontosan tudja, hogy szinte lehetetlen egy dolgot egyszerre elvégezni. Felébred, bekakilt, éhes, fáradt, nyűgös. Mindig van valami, ami miatt félbe kell hagyni, amit elkezdtél. Ha számolsz azzal, hogy meg kell szakítanod a dolgodat, akkor nem fog annyira zavarni. Próbálj kis célokat kitűzni magad elé, és haladj apránként a feladatokkal!


2. Ne bonyolítsd túl!

Ha nincs időd főzni, akkor rendeld az ebédeteket. Ha nincs időd mosogatni, akkor szerezz be egy mosogatógépet. Ha nincs időd vasalni, akkor teregess vállfára. Ha nincs időd postára menni, akkor válts elektronikus ügyintézésre. Gondolkozz, hogy milyen lépésekkel tudnád megkönnyíteni a napodat és lerövidíteni a feladataid listáját.


3. Alakíts ki napi rutint!

A halogatás egyik legfontosabb ellenszere a napi rutin. Ha minden nap ugyanazokat a dolgokat csináljátok együtt a babával, akkor biztos, hogy semmit nem fogsz halogatni, mert nincs mese, végig kell menni a listán.


4. Oszd meg a feladatokat!

Nem kell mindent egyedül csinálnod. Amikor este hazaér a párod, kérd meg, hogy vegye át tőled a gyereket, amíg Te nyugodtan elintézel pár dolgot. Megbeszélhetitek, hogy néha ő fürdet és altat, így lesz egy kis időd magadra. Ha pedig aktívak a nagyszülők, ők is besegíthetnek.


5. Használd ki az alvásidőket!

Ne akkor kezdj el mobilozni, amikor végre elaludt. Rengeteg felesleges idő el tud menni azzal, hogy a telefonodat böngészed. Használd ki ezt az időt arra, hogy sportolsz, hajat mosol, főzöl, takarítasz, vagy csinálj bármit, amit halogatni szoktál.

 

Kép: Water photo created by gpointstudio - www.freepik.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja