SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás csapdák: - Anyukám, te csak könyvelgess!

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2016-07-29
Tedd a kezed a szívedre: Szeretnél fizetés nélkül dolgozni, lenézve, mindenféle megbecsülés nélkül? Akkor ne irigyeld azokat a családi betéti társaságokat, vagy Kft-ket, ahol a feleség "besegít" a férje cégébe. (Fordítva sokkal ritkább a helyzet.) Ők ugyanis gyakran a teherhordó öszvér szerepében találják magukat.
Családi vállalkozás csapdák: - Anyukám, te csak könyvelgess!

A példa: A nevet megváltoztattam itt is. Anci egy kávéházban találkozik velem, ma már saját cége van. Megtanulta a vállalkozást, de nagy árat fizetett érte. 7 éven át volt az exférje rabszolgája. Nagy szó? Figyeljetek! A közös cégük alkatrészekkel kereskedett. A férj rohangált áruért, rendezte a boltot, és intézte a kiszállítást. Anci lassan beletanult az alkatrészekbe, vezette a raktárkészletet, a könyvelést, a bevételeket és kiadásokat, közben mosott, főzött, gyereket nevelt, takarított, ügyfelekkel tárgyalt, rendelt és számlázott. Minden nap legalább 16-17 órát dolgozott két esztendőn át, mikor kiderült, hogy a raktárkészlet nem egyezik a nyilvántartással. Egy leltárt akart csinálni, de a férje lebeszélte: megoldják. Ekkor már gyanakodni kezdett. Kiderült, hogy bizonyos áruk kikerültek a boltból, hogy a mérleg nem azonos azzal, amit Anci a gépen lát, s hogy a cég bajba került. A férje fűt-fát hazudott, hogy rendbe hozza a dolgokat, de közben – míg Anci egy régi Opelt vezetett – a férje, mondván az alkatrész kereskedésnél ez nagyon fontos presztízskérdés, egy új A kategóriás autót vásárolt részletre. A cégben egyre kevesebb dolog stimmelt, Anci már a negyedik év végén jelezte, hogy ez így biztos bukás, de a férje mindig nyugtatta. Olyankor mindenféle ajándékkal jött és hitegette Ancit, hogy ő csak „könyvelgessen nyugodtan” hogy a „papírok kifelé rendben legyenek” és a férj pedig „csinálja a valódi üzletet”. Anci eközben soha nem kapott fizetést, noha minden hónapban bekönyvelték neki is a minimálbér felét, mint másodállású vállalkozóét – ezzel szemben napi legalább 8 órát dolgozott és tartotta a hátát. A hatodik évben egy nagy ellenőrzés során a cég minden vagyonára inkasszót tettek. Anci megrémült, kijelentkezett a cégből és visszaköltözött a lánylakásába a gyerekkel. A házat amit a férjével építettek, elvitte az adósság, ahogy a férjet is a különböző maffiakapcsolatok. Anci viszont képzett könyvelő lett és autós cégek számára végez könyvelést és bérszámfejtést kolléganőivel. A cége nyereséges, bővül. Már rég nem a kis koszlott autóval jár.
 

Nem minden történet végződik ilyen szépen…

Anci talpraesett és szerencsés is, hiszen idejében fel tudott állni és újra tudott kezdeni. A többség nem ennyire naprakész. Sokan mennek bele a családi vállalkozásba úgy, hogy a családtag (feleség, vagy anyuka) munkáját leértékelik, nem adnak neki fizetést, de a teljesítést elvárják. Sokszor kezesként, vagy felelős társként szerepelnek olyan üzletekben, melyhez valójában semmi közük nincs, bár a „nevükre nyitották”.
 

Az elején más!

Közös vállalkozások esetén, az elején előfordulhat, hogy nehéz helyzetbe kerülünk, hogy nincsen bevétel, de a kiadások sorakoznak, és a tartalékokhoz kell nyúlni, azonban ez nem tarthat éveken át. Akkor, ha a családi vállalkozás egyik tagja kiveszi a részét a cégből, míg a másik tag csak elvárásokkal találkozik, de nem kap juttatást, érdemes elgondolkodni, vajon meddig akarunk rabszolgaként élni?
 

A pénzügyi elnyomás egyik formája

Sajnos gyakori, hogy a „neked nem kell dolgoznod, elég, ha itthon könyvelgetsz, segíts be nekem a cégembe” mentalitás valójában a pénzügyi függésben tartás egy aljas, kedvezőnek tűnő, de nagyon kétélű eszköze. Minél hosszabb időn át használnak ki valakit, annál kisebb az esély, hogy az vissza tud helyezkedni a vállalkozói, vagy a munkaerő piacra.

Lehet, hogy többen ismerünk ilyen helyzeteket? Ha ebben élsz, írj nekem, hogy segíteni tudjak. Coachként és közgazdászként meg tudom könnyíteni a lehetetlennek tűnő helyzet megoldását.  

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja