SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

15 kreatív családi tevékenység, amivel jól szórakozhattok a hétvégén

Németh Noémi [cikkei] - 2015-10-12
Nem tudod, mivel kösd le a gyerekeket a hétvégén? Összegyűjtöttünk 15 szuper családi programot, ami nem csak a kicsiknek, de a szülőknek is élmény lehet.
15 kreatív családi tevékenység, amivel jól szórakozhattok a hétvégén

1. Utazzatok el egy másik országba - képzeletben

Akár minden hétvégén kiválaszthattok egy-egy országot, amit jobban megismertek, tanulmányoztok. Kölcsönözz ki könyvtári könyvet, ami bemutatja az adott országot, vagy nézz utána az interneten. Nézegessétek együtt a képeket, olvass fel a gyerekeknek mindent, amit érdekesnek találsz, hallgassatok bele a jellegzetes zenéikbe, majd vacsorára keressetek egy olyan éttermet, ami az adott ország ételeit szolgálja fel (kínai, görög, francia, stb.). Menjetek oda már késő délután, még az esti teltház előtt, így még jobban magukba szívhatják a gyerekek a hely hangulatát.


2. Csomagoljátok vagy fessétek be a köveket

Egy kis kirándulás alkalmával gyűjtsetek nagyobb méretű, ovális kavicsokat. Egy ecset segítségével kenjétek be a felületüket szalvétaragasztóval, majd borítsátok be őket színes szalvétákkal (ez a decoupage-technika). Ha megszáradt, kenjétek át a szalvéta felületét egy újabb adag ragasztóval. A becsomagolt kövek szép díszei lehetnek a polcoknak, ablakpárkánynak. Az elkészítés során nyugodtan lehet gyűrni, maszatolni, így élvezni fogják a feladatot a kisebbek is, a végeredményre pedig nagyon büszkék lesznek.


Kép: AnnRos / Pixabay


3. Önkénteskedjetek

Ez a lehető leghasznosabb program, amivel eltölthetitek a hétvégét. Interneten keress rá, hogy hol és milyen segítségre van éppen szükség. Állatmenhelyeken is érdeklődhetsz, biztos, hogy mindenhol elkél a segítő kéz.
Van, ahol kertészkedni kell, virágokat ültetni, máshol ruhákat válogatni, ételt osztani… Ez a legjobb módszer arra, hogy kialakuljon gyermeked szociális érzékenysége. Ha nem csak mesélsz neki, hanem te magad is így teszel, vele együtt, ő is ilyen felnőtté válik majd. A saját életkörülményeit is jobban fogja értékelni, ha látja, mások milyen nehéz helyzetben vannak. Érdekes program lesz, és igazán boldogan fekhettek le este a nap végén, tudván, hogy segítettetek másokon.


4. Nézzétek a csillagokat

Először is szükségetek lesz egy csillagtérképre. Ha ez megvan, keressetek egy közeli parkot, ahová kiülhettek sötétedés után. Versenyezhettek, ki ismer fel több csillagképet, esetleg ki lát több hullócsillagot. Vagy egyszerűen csak üljetek és élvezzétek a csendet és nyugalmat, gyönyörködjetek a látványban, keresgéljetek közösen. Nagy élmény lesz a meghitt beszélgetés a csillagos ég alatt, a friss levegőnek köszönhetően pedig hamarabb el fognak aludni a kicsik a fektetés után.


5. Lessetek be a színfalak mögé

A kulcsszó: nyílt nap. Számtalan helyszínen tartanak évente egyszer (vagy akár többször is) nyílt napokat, amikor szívesen látják az érdeklődőket. Keress rá az interneten, így láthatod, melyek az épp aktuális lehetőségek. Nézzetek be a tűzoltóságra, rendőrségre, vasúti forgalmi irodába, a BKV különféle garázsaiba, csokigyárba, cukrász üzembe, tájházba, kertészetekbe. Nem mindennapi élmény lesz, ahol sokat tanulhatnak a gyerekek és a szülők is. 


6. Díszítsetek faleveleket

Szuper őszi program: menjetek el a legközelebbi parkba, ahol különféle faleveleket gyűjthettek. Ahogy bekerültek a lakásba, azt kezdtek velük, ami csak eszetekbe jut! Festhettek, ragaszthattok rá - például szemet, szájat, “életre keltve” őket. Ragasszatok több levelet egy nagy papírlapra, úgy, hogy egy állat formáját vegyék fel (vagy bármi másét). Kenjetek festéket az egyik oldalára, majd nyomdázzatok vele egy új lapon.


Kép: castleguard / Pixabay


7. Bűvészkedjetek

A google a barátunk, segítségével mi, egyszerű anyukák is megtanulhatunk néhány alap trükköt. Mutassuk be őket a kicsiknek, vagy ha van nagyobb gyerek, őt is tanítsuk meg 1-2 mutatványra. A közönség (az egész család) foglaljon helyet, készítsetek be üdítőt és rágcsálnivalót, majd kezdődhet a műsor. Tátva maradnak majd a szájak, az biztos!


8. Süssetek együtt valami finomat

Bármit is főzöl a hétvégén, a gyerekek általában szívesen besegítenek. Nagy élmény lehet számukra egy egyszerű panírozás is, miközben beszélgethetnek anyával, apával. Az önbizalmukra is jó hatással lesz a dolog, nagyon büszkén ülnek majd a vacsoraasztalhoz így, hogy ők is részt vettek a főzésben. Süssetek együtt sütit, vagy bármit, amihez tésztát kell gyúrni (pizza, gyros, stb.) - ez az, amit a legjobban szoktak élvezni az apró segédek.
Szeretnél egy igazán mutatós finomságot készíteni? Nézd meg a süni formájú süti receptjét! 


Kép: severyanka / Pixabay


9. Nyissatok ruhaüzletet

Persze csak otthon, a négy fal között. Válogasd ki azokat a ruhákat, cipőket, ékszereket, amiket már nem szoktál hordani, majd add át őket a gyerekeknek. Az ő feladatuk lesz, hogy berendezzenek a lakásban egy kisebb boltot, készítsenek árcímkéket, játék papírpénzt. Vásárolj tőlük, aztán cseréljetek: legyél te az eladó és ők próbálgassák fel a ruhákat, kalapokat, ékszereket. A tökéletes hatás érdekében előkerülhet anya sminkkészlete is. Egy valamit ne felejts el: fotózni, fotózni és fotózni! :)


10. Kincskeresésre fel!

Nagy adag kreativitás szükséges a feladathoz, de ha ez megvan, szuper családi programot tervezhetsz otthon a lakásban, vagy a kertben. Rejts el egy apró játékot valahol, majd készíts misztikus térképeket, feladványokat, melyek segítségével egyre közelebb kerülnek a gyerekek a kincshez.


11. Keressetek egy új hobbit

Válasszatok ki egy olyan sportágat, amit még sosem próbált a gyerek. Lovagoljon, korizzon, esetleg nézze meg a küzdősportok világát. Minden sportkörben szívesen látják a látogatókat akkor is, ha csak 1-1 alkalomra szeretnétek benézni. Lehet, hogy életre szóló szerelem szövődik és így fogjátok megtalálni a számára tökéletes sportot - ám ez addig nem derül ki, amíg ki nem próbálja.


12. Kártyázzatok, társasozzatok

Kapcsoljátok ki a tv-t és elő a régi, klasszikus játékokkal! Tanítsd meg az életkorának megfelelő kártyajátékra, vagy vegyetek elő egy régi társast, amivel még te is játszottál gyerekkorodban. Ha találtok egy ilyen játékot, ami a felnőttek számára is szép emlék, akkor a szülők is úgy tudják élvezni majd, mintha újra gyerekek lennének.


13. Alkossatok képeket kövekből, kagylókból

Szinte mindenki őrizget valamelyik szekrény mélyén 1000 éves, nyaralásból hozott kagylókat. Használjátok fel ezeket, és a többi szép kavicsot, csigaházat, amit előre összegyűjtöttetek. Egy erős kartonlapot vágj fel több kisebb téglalapra, oszd ki őket, majd mindenki készítse el a saját kis képét - szép kövekből és csigákból nagyon mutatós kis kártyákat varázsolhattok. A kész műveket tegyétek ki a falra, vagy állítsátok ki a polcokra!


14. Próbáljatok ki új eszközöket

A közös családi rajzolás mindig nagy élmény a gyerekek számára. Még jobban feldobhatod a hétvégi "rajzklubot" azzal, ha új technikákat mutatsz meg nekik! Próbáljátok ki az üvegfestést, rajzoljatok szénnel, krétával. Készítsetek üvegmatrica festékkel bármilyen mintát, amit szerettek, majd ragasszátok fel az ablakok, tükrök szélére, esetleg az autó ablakára is. Egészen új hangulatot teremt majd a díszítés az "unalmas" üvegeken, ha pedig meguntátok, bármikor leszedhetitek őket, nyomot sem hagynak maguk után.
Ha még te sem próbáltad soha, először olvasd el a tudnivalókat az üvegfestésről.


15. Nézzetek régi, klasszikus filmeket

Keress az interneten olyan családi filmeket, rajzfilmeket, amiket te is nagyon szerettél kiskorodban. A 101 kiskutya 1961-ben készült, de a mai gyerekek is imádják. Mutasd meg nekik a Szeleburdi családot, Mrs. Doubtfire-t, a Nicsak ki beszél!-t, vagy bármi mást, ami számodra is kedves emlék.

Ti melyiket fogjátok kipróbálni?


Indexkép: BlueAngel16 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja