SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

- 2010-07-13
Szinte minden hobbiboltban kapható ú.n. vasalós gyöngy, és a hozzájuk szükséges formalap. Forró nyári napokon, amikor a hűvös szobába vágyunk, remek időtöltés a kisebb-nagyobb gyerekeknek a belőlük való alkotás, akár egyedül csinálják, akár többen. Szívet-szemet gyönyörködtető, fantáziadús alkotások készülhetnek belőlük, amelyek egyedi ajándékként is megállják a helyüket.
Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

Mi kell hozzá:

 • vasalós gyöngy: olyan, mint egy vastag falú szívószál, csak sok apró darabra szabdalva. Sokféle színben, színenként vagy vegyesen csomagolva is kapható, sőt, akár foszforeszkáló gyöngyöket is vehetünk. Alapkészletnek mindenképpen a Gyöngyvasalás - Kacsavegyes színű nagyobb csomagokat ajánljuk, amelyek később bővíthetők, illetve akár színenként pótolhatók. Tapasztalataink alapján a különböző márkájú/gyártmányú gyöngyök nem azonos hőfokon olvadnak, illetve nem pontosan egyforma magasak (ezeknek a vasalásnál van szerepük), ezért hasznos, ha nem keverjük a képekben a különböző fajtákat. Megelőzésképpen azt ajánljuk, hogy lehetőleg csak egyetlen márkából vásároljunk, illetve ha ajándékba más márkájú gyöngyöket kapnánk, lehetőleg ne keverjük őket össze.
  A legismertebb, Magyarországon is kapható márkák a Hama, és a SES, de az Ikeában is jó minőségűek kaphatók. Egyes márkák többféle gyöngy-méretet is gyártanak, a legelterjedtebb méret a Midi, ha méret nincs megadva, majdnem biztos, hogy a gyöngy Midi méretű (azaz átmérője és hossza is kb. 5 mm.)
 • formalap (alaplap): sokféle formában és méretben létezik ez a tüskékkel borított műanyag alap, komolyabb vasalós gyöngy-mánia esetén szép kis gyűjteményre tehetünk szert belőlük, de legalább a vendég gyerekek is tudnak miből választani.
 • zsírpapír a vasaláshoz: a formalap felületének mindkét oldalához szükséges.
 • hőfokszabályzós vasaló.

Léteznek tematikus egységcsomagok is a kereskedelemben, melyekben egy-egy téma köré csoportosított figuratív alaplap(ok) mellett színben hozzáillő gyöngyöket, és esetleg a vasaláshoz szükséges papírt is találunk.
Az alkotáshoz szükséges eszközöket megtalálod pl. itt.

Hogyan készülnek?Gyöngyvasalás - Csiga (fantázia)

 • A forma kiválasztása után el kell döntenünk, hogy valamilyen minta alapján, vagy saját fantázia szerint készüljön a kép. Ha mintát keresnénk, sok segítséget adhat a tematikus csomag csomagolása, a külön kapható ötletfüzetek, vagy akár az Internet is.
 • A gyöngyök kiszedéséhez és helyrerakásához nagyon jó eszköz egy fa fogvájó, amellyel könnyebben ki lehet emelni a kiválasztott színeket, akár egyszerre több azonos színt felfűzve is.
 • Lehetőleg minden tüskére kerüljön gyöngy, ellenkező esetben az alkotás a vékony illeszkedés környékén könnyen széttörhet.
 • Ha kész a kép, érdemes többet összevárni a vasaláshoz, melyet a balesetveszély elkerülése végett a szülőkre javaslunk bízni. 2 gyerek némi szorgalommal és lelkesedéssel 1-2 óra alatt tekintélyes mennyiséget tud alkotni, ha elegendő üres formalap (és gyöngy) áll rendelkezésére.
 • Készítsünk elő képenként két akkora méretű zsírpapírt, amelyek túlnyúlással befedik a képet. Egy-egy papír-párt akár sokszor is felhasználhatunk ugyanahhoz a formalaphoz, ekkor javasoljuk, hogy jelöljük meg a papírok egyik oldalát aszerint, hogy melyik a gyöngyök és melyik a vasaló felé eső oldaluk, ugyanis a vasaló felé eső oldal fémes nyomot hagyhat a gyöngyök felületén vasalás után.
 • Ha van két vágódeszkánk, vagy két hasonló méretű, vastagabb (kb. 1 cm-es) fa-lapunk, jó szolgálatot tehetnek. A kissé megvetemedett, tehát nem teljesen sík vágódeszkák nem alkalmasak, mert a vasalt képek átveszik a görbületüket.
 • Szedjük elő a seprűt, és a lapátot, hogy a munka közben a földön egyesével szétgurult gyöngyöket összesöpörhessük.


Hogyan vasaljuk ki a kész képeket?

 • Ha legelőször vasalunk gyöngyöt, olyan képet válasszunk elsőnek, ami egyszerű formájú, könnyen kiigazítható mintájú illetve könnyen újra elkészíthető (arra a szerencsétlen esetre, ha az első vasalás nem sikerülne).Gyöngyvasalás - Csillag
   
 • Fektessük a kész képet tartalmazó formalapot az egyik vágódeszkára, és fedjük le a képet az egyik zsírpapírral. Állítsuk a vasalót közepes hőfokra, és a forma felületére gyakorolt egyenletes nyomással kezdjük el vasalni. Ha a hőfok kevésnek bizonyul, óvatosan állítsuk erősebbre. Ha túl forróval vasalunk első lépésben, könnyen tönkretehetjük a formalapot is!
 • Ellenőrzésképpen óvatosan emeljük le a zsírpapírt a gyöngyökről. Vigyázat, könnyen rátapadhat a papírra és ekkor tönkremehet az alkotás! Ha kis javítással még menthető, a fogpiszkáló itt is jó segédeszköznek bizonyul.
 • Az első vasalás akkor jó, ha a gyöngyök széle kezd összeolvadni. Fontos: ne vasaljuk túlságosan meg a felső oldalt, nehogy a formalap tüskéi is megolvadjanak, ami a formalap további használatát lehetetlenné teheti.
 • Ha a gyöngyök kicsit már összeérnek, szélük összeolvadt, fektessük vissza a zsírpapírt, és tegyük rá a másik vágódeszkát.
 • Gyöngyvasalás - SzivecskeFordítsuk át a két jól összeszorított vágódeszkát úgy, hogy a korábbi alsó kerüljön felülre, emeljük le, és emeljük le a képről a formalapot is.
 • Fedjük le a még vasalatlan oldalt is zsírpapírral, és vasaljuk meg ezt az oldalt is.
 • A vasalást addig érdemes mindkét oldalon felváltva folytatni, amíg a gyöngyök egyenletesen össze nem olvadnak, és már nem áll fenn annak a veszélye, hogy egy-egy gyöngy a széléről megszökik, vagy valahol a gyenge vasalás következtében eltörik. Az kétségtelen, hogy a tökéletes eredmény - mint mindenben - gyakorlat kérdése.
 • A kész kép még igen meleg, és könnyen hajlik. Érdemes letenni hideg kőre, és  erősen  leterhelni, amíg ki nem hűl.

Gyöngyvasalás - Lovacska
A kész képeket a gyöngyök lyukaiba fűzött damillal vagy cérnával felakaszthatjuk. Ha a gyöngy lyukai összeolvadtak, egy fogóba befogott vékony szöget nyílt lángban felmelegítve könnyen új lyukat fúrhatunk a kép bármelyik pontjába.
Ha a képet asztalra szeretnénk állítani, készítsünk neki vasalós gyöngyből 2 támasztólábat.

Jó munkát!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja