SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

- 2010-07-13
Szinte minden hobbiboltban kapható ú.n. vasalós gyöngy, és a hozzájuk szükséges formalap. Forró nyári napokon, amikor a hűvös szobába vágyunk, remek időtöltés a kisebb-nagyobb gyerekeknek a belőlük való alkotás, akár egyedül csinálják, akár többen. Szívet-szemet gyönyörködtető, fantáziadús alkotások készülhetnek belőlük, amelyek egyedi ajándékként is megállják a helyüket.
Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

Mi kell hozzá:

 • vasalós gyöngy: olyan, mint egy vastag falú szívószál, csak sok apró darabra szabdalva. Sokféle színben, színenként vagy vegyesen csomagolva is kapható, sőt, akár foszforeszkáló gyöngyöket is vehetünk. Alapkészletnek mindenképpen a Gyöngyvasalás - Kacsavegyes színű nagyobb csomagokat ajánljuk, amelyek később bővíthetők, illetve akár színenként pótolhatók. Tapasztalataink alapján a különböző márkájú/gyártmányú gyöngyök nem azonos hőfokon olvadnak, illetve nem pontosan egyforma magasak (ezeknek a vasalásnál van szerepük), ezért hasznos, ha nem keverjük a képekben a különböző fajtákat. Megelőzésképpen azt ajánljuk, hogy lehetőleg csak egyetlen márkából vásároljunk, illetve ha ajándékba más márkájú gyöngyöket kapnánk, lehetőleg ne keverjük őket össze.
  A legismertebb, Magyarországon is kapható márkák a Hama, és a SES, de az Ikeában is jó minőségűek kaphatók. Egyes márkák többféle gyöngy-méretet is gyártanak, a legelterjedtebb méret a Midi, ha méret nincs megadva, majdnem biztos, hogy a gyöngy Midi méretű (azaz átmérője és hossza is kb. 5 mm.)
 • formalap (alaplap): sokféle formában és méretben létezik ez a tüskékkel borított műanyag alap, komolyabb vasalós gyöngy-mánia esetén szép kis gyűjteményre tehetünk szert belőlük, de legalább a vendég gyerekek is tudnak miből választani.
 • zsírpapír a vasaláshoz: a formalap felületének mindkét oldalához szükséges.
 • hőfokszabályzós vasaló.

Léteznek tematikus egységcsomagok is a kereskedelemben, melyekben egy-egy téma köré csoportosított figuratív alaplap(ok) mellett színben hozzáillő gyöngyöket, és esetleg a vasaláshoz szükséges papírt is találunk.
Az alkotáshoz szükséges eszközöket megtalálod pl. itt.

Hogyan készülnek?Gyöngyvasalás - Csiga (fantázia)

 • A forma kiválasztása után el kell döntenünk, hogy valamilyen minta alapján, vagy saját fantázia szerint készüljön a kép. Ha mintát keresnénk, sok segítséget adhat a tematikus csomag csomagolása, a külön kapható ötletfüzetek, vagy akár az Internet is.
 • A gyöngyök kiszedéséhez és helyrerakásához nagyon jó eszköz egy fa fogvájó, amellyel könnyebben ki lehet emelni a kiválasztott színeket, akár egyszerre több azonos színt felfűzve is.
 • Lehetőleg minden tüskére kerüljön gyöngy, ellenkező esetben az alkotás a vékony illeszkedés környékén könnyen széttörhet.
 • Ha kész a kép, érdemes többet összevárni a vasaláshoz, melyet a balesetveszély elkerülése végett a szülőkre javaslunk bízni. 2 gyerek némi szorgalommal és lelkesedéssel 1-2 óra alatt tekintélyes mennyiséget tud alkotni, ha elegendő üres formalap (és gyöngy) áll rendelkezésére.
 • Készítsünk elő képenként két akkora méretű zsírpapírt, amelyek túlnyúlással befedik a képet. Egy-egy papír-párt akár sokszor is felhasználhatunk ugyanahhoz a formalaphoz, ekkor javasoljuk, hogy jelöljük meg a papírok egyik oldalát aszerint, hogy melyik a gyöngyök és melyik a vasaló felé eső oldaluk, ugyanis a vasaló felé eső oldal fémes nyomot hagyhat a gyöngyök felületén vasalás után.
 • Ha van két vágódeszkánk, vagy két hasonló méretű, vastagabb (kb. 1 cm-es) fa-lapunk, jó szolgálatot tehetnek. A kissé megvetemedett, tehát nem teljesen sík vágódeszkák nem alkalmasak, mert a vasalt képek átveszik a görbületüket.
 • Szedjük elő a seprűt, és a lapátot, hogy a munka közben a földön egyesével szétgurult gyöngyöket összesöpörhessük.


Hogyan vasaljuk ki a kész képeket?

 • Ha legelőször vasalunk gyöngyöt, olyan képet válasszunk elsőnek, ami egyszerű formájú, könnyen kiigazítható mintájú illetve könnyen újra elkészíthető (arra a szerencsétlen esetre, ha az első vasalás nem sikerülne).Gyöngyvasalás - Csillag
   
 • Fektessük a kész képet tartalmazó formalapot az egyik vágódeszkára, és fedjük le a képet az egyik zsírpapírral. Állítsuk a vasalót közepes hőfokra, és a forma felületére gyakorolt egyenletes nyomással kezdjük el vasalni. Ha a hőfok kevésnek bizonyul, óvatosan állítsuk erősebbre. Ha túl forróval vasalunk első lépésben, könnyen tönkretehetjük a formalapot is!
 • Ellenőrzésképpen óvatosan emeljük le a zsírpapírt a gyöngyökről. Vigyázat, könnyen rátapadhat a papírra és ekkor tönkremehet az alkotás! Ha kis javítással még menthető, a fogpiszkáló itt is jó segédeszköznek bizonyul.
 • Az első vasalás akkor jó, ha a gyöngyök széle kezd összeolvadni. Fontos: ne vasaljuk túlságosan meg a felső oldalt, nehogy a formalap tüskéi is megolvadjanak, ami a formalap további használatát lehetetlenné teheti.
 • Ha a gyöngyök kicsit már összeérnek, szélük összeolvadt, fektessük vissza a zsírpapírt, és tegyük rá a másik vágódeszkát.
 • Gyöngyvasalás - SzivecskeFordítsuk át a két jól összeszorított vágódeszkát úgy, hogy a korábbi alsó kerüljön felülre, emeljük le, és emeljük le a képről a formalapot is.
 • Fedjük le a még vasalatlan oldalt is zsírpapírral, és vasaljuk meg ezt az oldalt is.
 • A vasalást addig érdemes mindkét oldalon felváltva folytatni, amíg a gyöngyök egyenletesen össze nem olvadnak, és már nem áll fenn annak a veszélye, hogy egy-egy gyöngy a széléről megszökik, vagy valahol a gyenge vasalás következtében eltörik. Az kétségtelen, hogy a tökéletes eredmény - mint mindenben - gyakorlat kérdése.
 • A kész kép még igen meleg, és könnyen hajlik. Érdemes letenni hideg kőre, és  erősen  leterhelni, amíg ki nem hűl.

Gyöngyvasalás - Lovacska
A kész képeket a gyöngyök lyukaiba fűzött damillal vagy cérnával felakaszthatjuk. Ha a gyöngy lyukai összeolvadtak, egy fogóba befogott vékony szöget nyílt lángban felmelegítve könnyen új lyukat fúrhatunk a kép bármelyik pontjába.
Ha a képet asztalra szeretnénk állítani, készítsünk neki vasalós gyöngyből 2 támasztólábat.

Jó munkát!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja