SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

- 2010-07-13
Szinte minden hobbiboltban kapható ú.n. vasalós gyöngy, és a hozzájuk szükséges formalap. Forró nyári napokon, amikor a hűvös szobába vágyunk, remek időtöltés a kisebb-nagyobb gyerekeknek a belőlük való alkotás, akár egyedül csinálják, akár többen. Szívet-szemet gyönyörködtető, fantáziadús alkotások készülhetnek belőlük, amelyek egyedi ajándékként is megállják a helyüket.
Vasaljunk gyöngyökből képeket, díszeket!

Mi kell hozzá:

  • vasalós gyöngy: olyan, mint egy vastag falú szívószál, csak sok apró darabra szabdalva. Sokféle színben, színenként vagy vegyesen csomagolva is kapható, sőt, akár foszforeszkáló gyöngyöket is vehetünk. Alapkészletnek mindenképpen a Gyöngyvasalás - Kacsavegyes színű nagyobb csomagokat ajánljuk, amelyek később bővíthetők, illetve akár színenként pótolhatók. Tapasztalataink alapján a különböző márkájú/gyártmányú gyöngyök nem azonos hőfokon olvadnak, illetve nem pontosan egyforma magasak (ezeknek a vasalásnál van szerepük), ezért hasznos, ha nem keverjük a képekben a különböző fajtákat. Megelőzésképpen azt ajánljuk, hogy lehetőleg csak egyetlen márkából vásároljunk, illetve ha ajándékba más márkájú gyöngyöket kapnánk, lehetőleg ne keverjük őket össze.
    A legismertebb, Magyarországon is kapható márkák a Hama, és a SES, de az Ikeában is jó minőségűek kaphatók. Egyes márkák többféle gyöngy-méretet is gyártanak, a legelterjedtebb méret a Midi, ha méret nincs megadva, majdnem biztos, hogy a gyöngy Midi méretű (azaz átmérője és hossza is kb. 5 mm.)
  • formalap (alaplap): sokféle formában és méretben létezik ez a tüskékkel borított műanyag alap, komolyabb vasalós gyöngy-mánia esetén szép kis gyűjteményre tehetünk szert belőlük, de legalább a vendég gyerekek is tudnak miből választani.
  • zsírpapír a vasaláshoz: a formalap felületének mindkét oldalához szükséges.
  • hőfokszabályzós vasaló.

Léteznek tematikus egységcsomagok is a kereskedelemben, melyekben egy-egy téma köré csoportosított figuratív alaplap(ok) mellett színben hozzáillő gyöngyöket, és esetleg a vasaláshoz szükséges papírt is találunk.
Az alkotáshoz szükséges eszközöket megtalálod pl. itt.

Hogyan készülnek?Gyöngyvasalás - Csiga (fantázia)

  • A forma kiválasztása után el kell döntenünk, hogy valamilyen minta alapján, vagy saját fantázia szerint készüljön a kép. Ha mintát keresnénk, sok segítséget adhat a tematikus csomag csomagolása, a külön kapható ötletfüzetek, vagy akár az Internet is.
  • A gyöngyök kiszedéséhez és helyrerakásához nagyon jó eszköz egy fa fogvájó, amellyel könnyebben ki lehet emelni a kiválasztott színeket, akár egyszerre több azonos színt felfűzve is.
  • Lehetőleg minden tüskére kerüljön gyöngy, ellenkező esetben az alkotás a vékony illeszkedés környékén könnyen széttörhet.
  • Ha kész a kép, érdemes többet összevárni a vasaláshoz, melyet a balesetveszély elkerülése végett a szülőkre javaslunk bízni. 2 gyerek némi szorgalommal és lelkesedéssel 1-2 óra alatt tekintélyes mennyiséget tud alkotni, ha elegendő üres formalap (és gyöngy) áll rendelkezésére.
  • Készítsünk elő képenként két akkora méretű zsírpapírt, amelyek túlnyúlással befedik a képet. Egy-egy papír-párt akár sokszor is felhasználhatunk ugyanahhoz a formalaphoz, ekkor javasoljuk, hogy jelöljük meg a papírok egyik oldalát aszerint, hogy melyik a gyöngyök és melyik a vasaló felé eső oldaluk, ugyanis a vasaló felé eső oldal fémes nyomot hagyhat a gyöngyök felületén vasalás után.
  • Ha van két vágódeszkánk, vagy két hasonló méretű, vastagabb (kb. 1 cm-es) fa-lapunk, jó szolgálatot tehetnek. A kissé megvetemedett, tehát nem teljesen sík vágódeszkák nem alkalmasak, mert a vasalt képek átveszik a görbületüket.
  • Szedjük elő a seprűt, és a lapátot, hogy a munka közben a földön egyesével szétgurult gyöngyöket összesöpörhessük.


Hogyan vasaljuk ki a kész képeket?

  • Ha legelőször vasalunk gyöngyöt, olyan képet válasszunk elsőnek, ami egyszerű formájú, könnyen kiigazítható mintájú illetve könnyen újra elkészíthető (arra a szerencsétlen esetre, ha az első vasalás nem sikerülne).Gyöngyvasalás - Csillag
     
  • Fektessük a kész képet tartalmazó formalapot az egyik vágódeszkára, és fedjük le a képet az egyik zsírpapírral. Állítsuk a vasalót közepes hőfokra, és a forma felületére gyakorolt egyenletes nyomással kezdjük el vasalni. Ha a hőfok kevésnek bizonyul, óvatosan állítsuk erősebbre. Ha túl forróval vasalunk első lépésben, könnyen tönkretehetjük a formalapot is!
  • Ellenőrzésképpen óvatosan emeljük le a zsírpapírt a gyöngyökről. Vigyázat, könnyen rátapadhat a papírra és ekkor tönkremehet az alkotás! Ha kis javítással még menthető, a fogpiszkáló itt is jó segédeszköznek bizonyul.
  • Az első vasalás akkor jó, ha a gyöngyök széle kezd összeolvadni. Fontos: ne vasaljuk túlságosan meg a felső oldalt, nehogy a formalap tüskéi is megolvadjanak, ami a formalap további használatát lehetetlenné teheti.
  • Ha a gyöngyök kicsit már összeérnek, szélük összeolvadt, fektessük vissza a zsírpapírt, és tegyük rá a másik vágódeszkát.
  • Gyöngyvasalás - SzivecskeFordítsuk át a két jól összeszorított vágódeszkát úgy, hogy a korábbi alsó kerüljön felülre, emeljük le, és emeljük le a képről a formalapot is.
  • Fedjük le a még vasalatlan oldalt is zsírpapírral, és vasaljuk meg ezt az oldalt is.
  • A vasalást addig érdemes mindkét oldalon felváltva folytatni, amíg a gyöngyök egyenletesen össze nem olvadnak, és már nem áll fenn annak a veszélye, hogy egy-egy gyöngy a széléről megszökik, vagy valahol a gyenge vasalás következtében eltörik. Az kétségtelen, hogy a tökéletes eredmény - mint mindenben - gyakorlat kérdése.
  • A kész kép még igen meleg, és könnyen hajlik. Érdemes letenni hideg kőre, és  erősen  leterhelni, amíg ki nem hűl.

Gyöngyvasalás - Lovacska
A kész képeket a gyöngyök lyukaiba fűzött damillal vagy cérnával felakaszthatjuk. Ha a gyöngy lyukai összeolvadtak, egy fogóba befogott vékony szöget nyílt lángban felmelegítve könnyen új lyukat fúrhatunk a kép bármelyik pontjába.
Ha a képet asztalra szeretnénk állítani, készítsünk neki vasalós gyöngyből 2 támasztólábat.

Jó munkát!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja