SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ügyeskedjünk! - Tobozanyó

Családinet [cikkei] - 2009-11-06
A színes levelekből, és az őszi természet minden fellelhető kincséből kitűnő dolgokat alkothatnak az apróságok. A tarka-barka zizegő levelek minden gyerek fantáziáját megmozgatják. Jó érzés együtt alkotni csemeténkkel.
Ügyeskedjünk! - Tobozanyó

Amikor sétálunk vele a parkban vagy az erdőben, rengeteg kincs fogja megragadni a figyelmét: levelek, makk, gesztenye, moha, szép kövek, ágak, fakéreg, toboz.
Ősszel ne menjünk úgy ki a szabadba, hogy ne vágnánk zsebre egy táskát a kincseknek. Amit a gyerek talál, az mind kiváló alapanyag lehet a kreatív alkotásokhoz.


Tobozanyó megmondja, milyen lesz az idő

Természeti kísérlet (4-5 éves kortól).
Tudtátok, hogy a különböző fenyőfélék tobozai kitűnő „mini meteorológiai állomások”?
Kísérlet: Gyűjtsünk néhány fenyőtobozt, tegyük bele egy vízzel teli tálkába. Figyeljék meg a gyerekek, mi történik: fél óra múlva félig becsukódnak, másik félóra elteltével teljesen bezáródnak a lemezkék. A jelenség magyarázata: a tobozok pikkelyei összezáródnak, amikor esik az eső, hogy megvédjék magjaikat a nedvességtől. Napos, száraz időben ismét kinyílnak a termések.

Az anyóka elkészítéséhez a következőkre van szükség:
Egy nagyméretű fenyőtoboz,
fagolyó (kb. 2 cm átmérőjű),
egy nagyobb mogyoró, vagy gesztenye,
filctollak,
pamutszálak,
kevés gyurma,
ragasztó,
szalma, vagy nagyon vékony apró gallyak,
egy kb. arasznyi faág,
vékony drót, vagy rafia.

A gyurmából formáljon a gyermek egy golyót, majd nyomja laposra. Ez lesz a toboz talpa, melyet szélesebb végével állítunk bele függőlegesen. A fagolyónak, mogyorónak, vagy gesztenyének rajzoljunk arcot. A fejre ragasszunk hajat a pamutszálakból, majd erősítsük rá a tobozra. Az anyókának egy anyagdarabból kendőt is készíthetünk. Boszorka is lehet belőle, ha seprűt készítünk hozzá: A nagyobb ág lesz a seprű nyele, az apró gallyak, vagy szalma pedig a feje. Kötözzük rá az ágra az apró gally- vagy szalmaköteget a dróttal, vagy rafiával. Az ágat szintén ezekkel rögzítjük a tobozhoz.
Kész az anyóka!
Tegyük ki a szabadba, egy esőtől védett helyre, hadd jósolja meg az időjárást!

 

 

 


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja