SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség! Mit tegyek? Kitört a nyári vakáció!

Fa Kinga [cikkei] - 2011-06-23
Amikor kitör a Vakáció, a gyermekek felhőtlen örömmel fogadják, felszabadulnak, de sok szülő még odáig sem jut, hogy "irigykedjen", mert csak a megoldandó feladatot látja, és arra gondol vajon ez mennyibe fog nekem kerülni...
Segítség! Mit tegyek? Kitört a nyári vakáció!

nyar_penzugyi_kulcskerdeseiMennyibe is fog ez nekem kerülni, vagy azért vannak olcsó ötletek is?

Félelmüknek valós alapjai vannak, az iskolák egész nyárra bezárnak, a legtöbb óvoda pedig 5-6 hétig zárva tartja kapuit, a szülőknek ennyi fizetett szabadságuk nincsen, főleg, ha néhány hetet szeretne a család együtt is eltölteni. Táborokban, bőséges választék áll a rendelkezésükre, de azok árai kb. 10.000 Ft-tól kb. 50.000 Ft-ig terjednek, így már két gyermeknél is negyed- és félmillió forint közé esik egy egész nyárra vetítve. És akkor még hol van a családi nyaralás?

Sok helyen kézenfekvő, természetes, hogy a gyerekek jó pár hétre elmennek nagyszülőkhöz, és ebből mindenki nyer: a kisunoka, akit nagyiék kényeztetnek; a szülők, akik tudják, hogy jó helyen van a gyermek; és nem utolsó sorban a nagyszülők is, ahol végre élet költözik a házba, van kinek sütni-főzni és van kivel kimozdulni otthonról. Ha úgy érezzük, hogy a nagyszülőknek az unokák ott tartózkodása túl nagy anyagi teher lesz, segítsünk be egy nagy bevásárlással vagy az extra programokhoz adjunk egy kis segítséget. Ha a pénzt nem fogadnák el, akkor vegyünk előre mozijegyet, belépőjegyet a strandra vagy vigyünk egy nagy doboz fagyit. Célszerű gyermekünkkel is megbeszélni, hogy ne sorolja végtelenségig a kívánságait.

De mi van, ha a nagyszülők túl idősek és saját maguk is segítségre szorulnak, vagy túl fiatalok, még aktívak és ugyanúgy dolgoznak, mint a szülők? Ez utóbbi esetben érdemes a szabadságok beosztásába a nagyszülőket is bevonni. Az sem baj, ha esetleg csak a nagyapával vannak a gyerekek, lehet, hogy Ő nem főz olyan jól (ez megoldható előre főzéssel, ételfutárral, vagy csak egyszerűen a főétkezést át lehet rakni estére), de másban meg Ő tud több élményt nyújtani.

Ha nincsenek nagyszülők és a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldást szeretnék a szülők megtalálni, akkor feltétlenül érdemes tudni, hogy az önkormányzatoknak kötelességük a dolgozó szülők gyermekei számára a nappali ellátást biztosítani. Ezért vannak az ügyeletes óvodák és helyi napközis táborok. Gyakorló pedagógusoktól tudom, ezekben a táborokban, minden nap van sportolásra lehetőség (foci, kosár, ping-pong, tollas, vetélkedők…), egy héten 2-3x kreatív foglalkozást tartanak, mennek kirándulni vagy a közeli strandra, ha az időjárás engedi. A tábor költsége pedig az iskolai ellátás összegével egyezik meg, így plusz anyagi terhe nincs a szülőknek. Az igazsághoz az is hozzátartozik, sok iskolában nem reklámozzák ezt a lehetőséget, mert akkor kell megszervezni, ha igény van rá.

Ez a megoldás a bőséges programok ellenére a legtöbb szülő fejében, mint egy rémálom van jelen, csak oda ne kelljen beadnom a gyermekem. Akármilyen furcsán is hangzik, ezt megérzi a gyermek is, és sokszor pont ezért nem mennek szívesen napközis táborba. Az ügyeletes óvodával és a napközis táborokkal szemben a fő kifogás az szokott lenni, hogy teljesen új közösségbe kerül a gyermek. Egy kis odafigyeléssel ezen is tudunk segíteni, „szerezzünk barátnőt”, mi szülők egyeztessünk, hogy pl. melyik két hét lenne az ügyeletes óvoda vagy napközis tábor, mert ha legalább egy kedves barát van, már sokkal szívesebben megy a gyermek. És ne feledjük, a tálalás, az hogy hogyan harangozzuk be ezeket a megoldásokat (tele aggodalommal, vagy jó kedvűen, hogy milyen jól fogja ott magát érezni a barátjával), nagyon sokat számítShift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.

Ha szeretnél még több információt arról, hogy milyen más kevésbé kézenfekvő megoldások vannak, amik talán még neked nem jutott az eszedbe, akkor iratkozz fel itt a hírlevél sorozatomra, melynek témái:


 

VAKÁCIÓÓÓ!

1.    A szülők is ennyire örülnek az iskolai szünetnek? Hova, de hova tegyem? Fogasra mégsem akaszthatom!

EGYÜTT A CSALÁD, DE PIHENÜNK?
2.    Ha nincs pénzünk drága nyaralásra, akkor sem kell lemondani a pihenésről.

HURRÁ NYARALUNK! –hogyan lesz elég hosszú a „strandtörülközőnk”

3.    Mikor kezdjük a felkészülést? Teremtsük meg a rávalót! Tervezzünk!

4.    Az előkészítés lépései és az utazás.

5.    Az élvezetes nyaralás. Tapasztalatok levonása, hogy jövőre még jobb legyen!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja