SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Huba Judit: A kisgyermek ép és eltérő fejlődése

Családinet [cikkei] - 2022-11-17
Ismeretterjesztő könyv szülőknek, nevelőknek mozgás-és érzékelési nehézségek, beszédhibák, tanulási és magatartási zavarok, beilleszkedési problémák esetén.
Huba Judit: A kisgyermek ép és eltérő fejlődése

A szerző ajánlása

Korrekció: az alcímben szereplő mozgásérzékelés hibás elírás, mert az az érzékelésnek egyik alfaja csupán. Az alcímnek ajánlásomban olvasható változata a helyes.

Kikkel foglalkozik a könyv?

Nevezhetnénk őket a régebbi orvosi terminológia szerint pszichoorganikus szindrómás (POS) gyerekeknek. A hiperaktív, figyelemzavarban (ADHD) szenvedők is beleférnek a „skatulyába”, ahogyan a diszlexiások, diszgráfiások, diszkalkuliások, diszpraxiások, és sok beszédzavarokkal küzdő gyermek, fiatal is. F. Ehrat- F. Mattmüller-Frick: Nehezen kezelhető gyermekek /POS/ (Gondolat 1991, Kairosz 1997) könyvének címe szerint közülük sokan „nehezen kezelhető”, úgynevezett „egyemberes” gyermekek. Mások „szenzoros” névvel illetik őket, mondván, hogy érzékelési funkcióik fejlődésében keresendő „másságuk” oka.

Az említett, általam fordított könyvben róluk írja Prof. Dr. med. Reinhart Lempp:
„…a pszichoorganikus szindrómában szenvedő gyermekek mássága valójában azon alapul, hogy kevesebb lehetőségük van arra, hogy szüleik és tanáraik nevelési hibáit, a megterheléseket és túlterheléseket kompenzálják, elhárítsák.”

Ez a félmondat kitűnően összefoglalja a gyermeken belüli és a környezeti hatásokból származó tényezőket, melyek következménye megmutatkozik a beszéd- és tanulás, a magatartási reakciók, a beilleszkedés sokféle zavarában.

Könyvem a születéstől kezdődően összeveti az ép és eltérő fejlődést azokon a területeken, amelyek megalapozzák a gondolkodást és beszédet, tanulási képességet, érzelmi, akarati életet, szociális magatartást.

Megfigyelhető, hogy milyen korán megjelennek az eltérő fejlődés jelei (talán tünetei), amelyek a magasabb idegi szerveződésű szinteken – nem véletlenül - ismételten felbukkannak. A magasabb szintű készségek, képességek esetén persze bővül a kör, sokasodnak/nagyobbodnak a problémák.

 

Kiknek szól?

Nem arra bíztatom az érintett szülőt, nevelőt, hogy diagnózist állítson fel! Sőt, kérem, hogy ezt ne tegye! Csupán arra, hogy értő (és elfogulatlan) szeretettel támogassa és figyelje növekvő gyermeke fejlődését, és ha szükségesnek érzi, forduljon szakemberhez.
Ha ehhez segítségül hívja könyvemet, kéretlenül hadd adjak olvasástechnikai tanácsot. A téma nem könnyű, de csodálatos! Igyekeztem érthető magyar nyelven fogalmazni és példákkal élni. Vannak „tömör” fejezetek és vannak valamivel könnyebbek. A lazább, kissé levegősebb tagolás segített volna az olvasás szakaszokra bontásában.

Az olvasott információk akkor hasznosulnak, ha hagyjuk azokat leülepedni. A súlyosabb fejezetekből rövid részeket olvassanak egyszerre, pl. az Érzékelés, észlelés fejezetből csak a tapintást, vagy csak a hallást stb. Ha az beérett, jöhet a következő rövid rész és végül szépen összeáll majd az egész. Kihagyni lehet, de semmit nem érdemes, mert a kölcsönhatások szorosak.

A szemléltető ábrák - amelyek a kéziratban még szerepeltek – támogatták volna a szöveg tartalmának elképzelését és megértését. Szívesen láttam volna ezeket a megjelent könyvben.

A szülőnek, nevelőnek joga a tájékozódásra és tájékoztatásra, sok éves vizsgálati, terápiás és tanácsadási tapasztalatom szerint igénye is van erre. Könyvemet ezzel a szándékkal hoztam létre. Az esetleg előforduló ismétlésekért, terjengősségért elnézést kérek!

Gyanújelek esetén érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Adott esetben a szakember lehet orvos, pszichológus, gyógytornász, gyógypedagógus, stb.  Ha a szülő, nevelő érzi, hogy a vizsgálóban, terapeutában partnerre talál, akkor kialakul a bizalmi kapcsolat. A bizalom és a kölcsönös tenni akarás a gyerek, szülő/nevelő, és vizsgáló/terapeuta közötti eredményes együttműködés alapja.


Huba Judit
gyógytornász, gyógypedagógus-logopédus
ny. főiskolai adjunktus

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja