A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A konyha elrendezése

Kókai Kata [cikkei] - 2006-03-06
A konyha a lakás egy fontos területe, hiszen itt készülnek az energiát adó, éltető ételeink. Éppen ezért a terület megfelelő berendezésére is ügyelni kell.
A konyha elrendezése

A konyha mindig legyen tág és világos. Fontos, hogy annak aki főz, meglegyen a maga "élettere", ne kelljen szűk helyen, kis térben forgolódnia.

A tűzhely

A tűzhely mindig legyen kényelmesen elérhető, tehát ne kerüljön egy kis sarokba, illetve ne legyen körbebástyázva más bútorokkal. Ha az aki főz, kényelmesen hozzáfér a tűzhelyhez, a chi is könnyen áramlik az ételhez. A jó étel pedig nem csak jó fizikai kondíciót biztosít, de gazdagságot, sikert és egészségest is biztosít az ott élőknek.

Ha azonban a tűzhely a konyha egy kényelmetlen, eldugott részébe kerül, a családot veszteség érheti. Itt is legalább olyan fontosak az alapszabályok, mint a ház bármely más területén; a konyha, de főként a tűzhely legyen mindig tiszta, ha valamely alkatrésze elromlik, igyekezni kell minél hamarabb megjavíttatni.

Jó, ha a tűzhelytől rálátunk a konyha ajtajára. Ez akkor is megoldható, ha az összes berendezést a konyhában helyezzük el (hűtő, mosogató, stb.). Nem kell feltétlenül a hagyományos elrendezést követni (az össze bútor egy sorban egymás mellett), a tűzhely állhat az ajtóval átellenesen (de szemben), a többi bútor pedig a fal mentén, a hátunk mögött.

Ha a tűzhely háttal az ajtónak helyezkedik el (pl. mert más elrendezésre nincs lehetőség), elhelyezhetünk fölötte egy tükröt, így mindig rálátunk a bejáratra. Legjobb, ha a tűzhely a gazdagság (DK), vagy egészség (K) oldalra kerül.

A hagyományos konyhák

Általában a lakások, házak nagy részében csak kis konyhát alakítanak ki, hiszen itt töltik a legkevesebb időt. Ez esetben a megszokott elrendezés érvényesül, minden bútor és gép a konyha egy oldalán helyezkedik el sorban, egymást követve. Ez nem célszerű elrendezés, hiszen a konyha szűk, s ha két ember szeretne itt tartózkodni, az már kényelmetlenséget okoz. Ha az elrendezésen a hely kis mérete miatt nem lehet változtatni, az ajtó fölé akasszunk egy kristálygömböt.

Sok esetben helyhiány miatt az ebédlőasztal is itt kap helyet, amely azonban tovább csökkenti a konyha méretét. Ezt kompenzálhatjuk azzal, ha megfelelő méretű asztalt helyezünk el, vagy az asztal felhajtható, így amikor használaton kívül van, nem foglal helyet. Kedvező, ha az asztal szimmetrikus. A legelőnyösebb a négyzet, kör, ovális és nyolcszögletű (bagua alakú) forma.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja