A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öko Panna és Öko Palkó az óvodákban szelektál

Családinet [cikkei] - 2006-02-27
Bemutatták Budapest óvodáiban azt a kisgyermekeknek íródott ismeretterjesztő színdarabot, amely országjáró körút keretében népszerűsíti a szelektív hulladékgyűjtést a legkisebbek körében.
Öko Panna és Öko Palkó az óvodákban szelektál

2005-ben óvodásoknak szóló mesejátékkal bővítette szelektív hulladékgyűjtési oktatóprogramját az ÖKO-Pannon Kht., az első csomagolási hulladék hasznosítását koordináló szervezet.

Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatták, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban nyitottak a hulladékok kezelésével és hasznosításával kapcsolatos ismeretekre, ezért a kht. az általános iskolás korosztály mellett az óvodások környezeti nevelésére is nagy hangsúlyt fektet. A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését játékos, a kicsik életkori sajátosságainak megfelelően bemutató feladatlap, kifestő és mesekönyv mellett nagy sikerrel járja az országot az ismeretterjesztő mesejáték.

A Hajnal című színdarabot 4 hivatásos fiatal színész adja elő, akik 45 perc alatt többször cserélnek jelmezt és szerepet. A színészek nem csak eljátsszák szerepüket, de interaktív módon be is vonják a gyermekeket a játékba, így az ovisok nem csupán passzív nézővé, hanem az események aktív résztvevőjévé válnak.

A darab főszereplője Hajnalka, aki ÖKO Panna és ÖKO Palkó segítségével keresi a választ arra, hogyan menthetők meg környezetünk értékei és hogyan óvható meg tisztasága. A végső megoldás többek között a szelektív hulladékgyűjtésben rejlik.

A szelektív hulladékgyűjtésre való oktatás, a környezettudatra való nevelés e formája egy teljesen egyedüli és új kezdeményezés Magyarországon. A ötlet kigondolójának az volt a célja, hogy a kicsiket a saját nyelvükön, gyereknyelven és játékos formában szólítsa meg a jó cél érdekében. Valamint már egészen kicsiny korban hozzászoktassa a gyermekeket a környezettudatos magatartáshoz, hogy mire felnőnek, a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés mindennapjaik része, életük természetes velejárója legyen. A kezdeményezést támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

A mesejátékot 2005. májusában mutatták be a nagyközönség előtt, és azóta több mint 100 előadást tartottak országszerte, elsősorban kiscsoportos óvodai foglalkozások keretében. Tavaly közel 3000 gyermek nézhette meg a darabot.

A kht. 2006-ban 125 előadást tervez partnervárosaiban, így garantálva azt, hogy ahol bemutatják a darabot, ott a valóságban is lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre. Az érdeklődés meglehetősen nagy, hiszen a színvonalas előadás házhoz megy az óvodákhoz, és ahogyan az oktatóprogram többi eleme, a kht. partnervárosai számára ingyenes.


www.humusz.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja