SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamasz testvérpár fulladt a Balatonba a hétvégén

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-26
A jászberényi család három gyermekéből kettő, egy 13 és egy 17 éves fiú fulladt a vízbe vasárnap Fonyód-Bélatelepnél.
Kamasz testvérpár fulladt a Balatonba a hétvégén

Szörnyű tragédia történt a hétvégén: a déli partnál nyaraló család két fiatal tagja nem tudott úszni, ezért gumimatracokon mentek a vízbe. Ezekről azonban később valamilyen módon a vízbe csúsztak. A szülők a partról vették észre, hogy gyermekeik már nincsenek a matracok tetején.

Egy, a közelben SUP-ozó strandoló észlelte az üres matracokat, és az épp akkor elmerülő fiatalabb gyermeket kihúzta a partra. Azonnal megkezdték az újraélesztését, azonban sajnos nem jártak sikerrel. Testvére Keresésében több helikopter és 4 hajó vett részt, a holttestét csak órákkal később találták meg.


Hamis biztonságot ad a déli part

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Heti Naplóban beszélt az esetről. Felhívta a figyelmet a déli part veszélyeire: bár sokan ezt tartják a biztonságosabb oldalnak, mert az északival ellentétben ez alacsony, sekély vízű, valójában nagyon is veszélyes lehet. A alacsony vízszint ugyanis hamis biztonságérzetet nyújt a fürdőzők számára. A lassan, fokozatosan mélyülő déli parton egy ún.marás, egy hirtelen mélyülő árok fut végig - ennek pontos helye azonban nincs bójákkal jelölve. 

Bagyó Sándor arra kérte az eset kapcsán az önkormányzatokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb meg legyen jelölve a déli parton a mélyvíz kezdete.


 

A biztonságos strandolás 7 szabálya

Az alábbi tanácsokat minden esetben érdemes betartani:

  • Csak biztos úszástudással menjünk a mélyebb vízbe, a gyerekeket pedig egy percre se hagyjuk magukra!
  • Ne ugorjunk fejest - sem stégről, sem vízibicikliről, SUP-ról, csónakról, stb. -anélkül, hogy előzőleg meg ne bizonyosodtunk volna arról, hogy elég mély-e a víz hozzá!
  • Felhevült testtel ne ugorjunk, vetődjünk a vízbe, előbb mindig mártózzunk meg.
  • Figyeljük a viharjelzést! Első fokú riasztás esetén (percenként 45 villanás) nem szabad a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. Másodfokú jelzés esetén (percenként 90 villanás) azonnal el kell hagyni a vizet! (Kapcsolódó cikkünk: Mit tegyünk és mi az ami tilos villámlás esetén?)
  • Ne aludjunk el a gumimatracon, gumicsónakban! A vízimentők gyakran mentenek ki olyan személyeket a vízből, akik elszenderednek, és a tó közepén ébrednek fel.
  • Figyeljünk a sziklákra, farönkökre, főleg a sekélyebb területeken! (Kapcsolódó cikkünk: A balatoni szabad strandok veszélyei - így kerültem a gyerekpancsolóból fekvőgipszbe pár óra alatt)
  • Vigyázzunk egymásra! Amennyire tőlünk telik, akadályozzuk meg, hogy ittas állapotban lévő barátaink vagy családtagjaink bemenjenek a vízbe!


Így kell értelmezni a viharjelzést

Az aktuális viharjelzéseket már online is nyomon tudjuk követni a Katasztrófavédelem honlapján, érdemes megnyitni az oldalt strandolás előtt, majd kiválasztani a bal felső sarokban a helyszínt: Viharjelző rendszer

  • Az elsőfokú viharjelzés alatt a viharjelző percenként negyvenötöt villan, ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel haladni.
  • Másodfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként kilencvenszer villan, ebben az esetben fürödni tilos, valamint a vitorlás hajók kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. Aki megszegi ezeket a szabályokat, az az életét kockáztatja.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

Kép: poszarobert / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja