SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamasz testvérpár fulladt a Balatonba a hétvégén

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-26
A jászberényi család három gyermekéből kettő, egy 13 és egy 17 éves fiú fulladt a vízbe vasárnap Fonyód-Bélatelepnél.
Kamasz testvérpár fulladt a Balatonba a hétvégén

Szörnyű tragédia történt a hétvégén: a déli partnál nyaraló család két fiatal tagja nem tudott úszni, ezért gumimatracokon mentek a vízbe. Ezekről azonban később valamilyen módon a vízbe csúsztak. A szülők a partról vették észre, hogy gyermekeik már nincsenek a matracok tetején.

Egy, a közelben SUP-ozó strandoló észlelte az üres matracokat, és az épp akkor elmerülő fiatalabb gyermeket kihúzta a partra. Azonnal megkezdték az újraélesztését, azonban sajnos nem jártak sikerrel. Testvére Keresésében több helikopter és 4 hajó vett részt, a holttestét csak órákkal később találták meg.


Hamis biztonságot ad a déli part

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Heti Naplóban beszélt az esetről. Felhívta a figyelmet a déli part veszélyeire: bár sokan ezt tartják a biztonságosabb oldalnak, mert az északival ellentétben ez alacsony, sekély vízű, valójában nagyon is veszélyes lehet. A alacsony vízszint ugyanis hamis biztonságérzetet nyújt a fürdőzők számára. A lassan, fokozatosan mélyülő déli parton egy ún.marás, egy hirtelen mélyülő árok fut végig - ennek pontos helye azonban nincs bójákkal jelölve. 

Bagyó Sándor arra kérte az eset kapcsán az önkormányzatokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél hamarabb meg legyen jelölve a déli parton a mélyvíz kezdete.


 

A biztonságos strandolás 7 szabálya

Az alábbi tanácsokat minden esetben érdemes betartani:

  • Csak biztos úszástudással menjünk a mélyebb vízbe, a gyerekeket pedig egy percre se hagyjuk magukra!
  • Ne ugorjunk fejest - sem stégről, sem vízibicikliről, SUP-ról, csónakról, stb. -anélkül, hogy előzőleg meg ne bizonyosodtunk volna arról, hogy elég mély-e a víz hozzá!
  • Felhevült testtel ne ugorjunk, vetődjünk a vízbe, előbb mindig mártózzunk meg.
  • Figyeljük a viharjelzést! Első fokú riasztás esetén (percenként 45 villanás) nem szabad a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. Másodfokú jelzés esetén (percenként 90 villanás) azonnal el kell hagyni a vizet! (Kapcsolódó cikkünk: Mit tegyünk és mi az ami tilos villámlás esetén?)
  • Ne aludjunk el a gumimatracon, gumicsónakban! A vízimentők gyakran mentenek ki olyan személyeket a vízből, akik elszenderednek, és a tó közepén ébrednek fel.
  • Figyeljünk a sziklákra, farönkökre, főleg a sekélyebb területeken! (Kapcsolódó cikkünk: A balatoni szabad strandok veszélyei - így kerültem a gyerekpancsolóból fekvőgipszbe pár óra alatt)
  • Vigyázzunk egymásra! Amennyire tőlünk telik, akadályozzuk meg, hogy ittas állapotban lévő barátaink vagy családtagjaink bemenjenek a vízbe!


Így kell értelmezni a viharjelzést

Az aktuális viharjelzéseket már online is nyomon tudjuk követni a Katasztrófavédelem honlapján, érdemes megnyitni az oldalt strandolás előtt, majd kiválasztani a bal felső sarokban a helyszínt: Viharjelző rendszer

  • Az elsőfokú viharjelzés alatt a viharjelző percenként negyvenötöt villan, ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel haladni.
  • Másodfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként kilencvenszer villan, ebben az esetben fürödni tilos, valamint a vitorlás hajók kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. Aki megszegi ezeket a szabályokat, az az életét kockáztatja.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

Kép: poszarobert / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja