SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

19 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén - A következőket kéri tőled a rendőrség

Németh Noémi [cikkei] - 2023-07-03
A rendőrök a hétvégén hét esetben tizenkilenc embert mentettek ki a Balatonból - közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.
19 embert kellett kimenteni a Balatonból a hétvégén - A következőket kéri tőled a rendőrség

19 embert kellett kimenteni a Balatonból egy hétvége alatt

Mint írták, a strandolók a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Műszaki hibás vitorlások utasait, a viharos szélben vízibiciklikkel, és SUP-okkal elsodródó fürdőzőket segítettek ki szorult helyzetükből a rendőrök - közölték.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen természetes vizekbe, a gyengébb úszók csak a sekély vízben, a parthoz közel fürdőzzenek, vízibiciklizzenek, vagy használjanak egyéb vízi eszközöket és azokról ne ugráljanak a vízbe.

A vízirendészet többek között azt is kéri, hogy aki nem elég vízbiztos, az a vízi járműveken használjon mentőmellényt, extrém melegben kerülje a nyílt vízen való tartózkodást, alkoholos, ittas állapotban ne fürdőzzön.

A rendőrségi külön felhívja a figyelmet a viharjelzési szabályok betartásának fontosságára - olvasható az MTI-n.

 

A biztonságos strandolás 7 szabálya

Az alábbi tanácsokat minden esetben érdemes betartani:

  • Csak biztos úszástudással menjünk a mélyebb vízbe, a gyerekeket pedig egy percre se hagyjuk magukra!
  • Ne ugorjunk fejest - sem stégről, sem vízibicikliről, SUP-ról, csónakról, stb. -anélkül, hogy előzőleg meg ne bizonyosodtunk volna arról, hogy elég mély-e a víz hozzá!
  • Felhevült testtel ne ugorjunk, vetődjünk a vízbe, előbb mindig mártózzunk meg.
  • Figyeljük a viharjelzést! Első fokú riasztás esetén (percenként 45 villanás) nem szabad a parttól 500 méternél távolabb tartózkodni. Másodfokú jelzés esetén (percenként 90 villanás) azonnal el kell hagyni a vizet! (Kapcsolódó cikkünk: Mit tegyünk és mi az ami tilos villámlás esetén?)
  • Ne aludjunk el a gumimatracon, gumicsónakban! A vízimentők gyakran mentenek ki olyan személyeket a vízből, akik elszenderednek, és a tó közepén ébrednek fel.
  • Figyeljünk a sziklákra, farönkökre, főleg a sekélyebb területeken! (Kapcsolódó cikkünk: A balatoni szabad strandok veszélyei - így kerültem a gyerekpancsolóból fekvőgipszbe pár óra alatt)
  • Vigyázzunk egymásra! Amennyire tőlünk telik, akadályozzuk meg, hogy ittas állapotban lévő barátaink vagy családtagjaink bemenjenek a vízbe!


A víz mozgása ismeretlen veszélyeket rejt

A víz áramlása is okozhat tragédiát, ám ezeket a jelenségeket kevesen ismerik pontosan - és sokan fizettek már az életükkel mindezért.

Érdemes elolvasni egy tapasztalt vitorlásversenyző tanácsait: 4 fontos tény a vizek mozgásáról, amiről kevesen tudnak - és sokan az életükkel fizettek ezért


Így kell értelmezni a viharjelzést

Az aktuális viharjelzéseket már online is nyomon tudjuk követni a Katasztrófavédelem honlapján, érdemes megnyitni az oldalt strandolás előtt, majd kiválasztani a bal felső sarokban a helyszínt: Viharjelző rendszer

  • Az elsőfokú viharjelzés alatt a viharjelző percenként negyvenötöt villan, ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel haladni.
  • Másodfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként kilencvenszer villan, ebben az esetben fürödni tilos, valamint a vitorlás hajók kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. Aki megszegi ezeket a szabályokat, az az életét kockáztatja.


Hogyan kérjünk segítséget?

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, a 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

Ha sérülés érne, keresd fel a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát, melyet idén 19 strandon találsz meg: 19 strandon indul el a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata.

A strandok listáját itt találod: Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat strandok

Kép: Voroskereszt.hu


A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2023. június 28-án kezdte meg működését és 2023. augusztus 20-ig nyújt segítséget a Balaton körül.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja