SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Végleg elutasította a Parlament a nőket és gyerekeket védő Isztambuli Egyezményt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-05
Ma végleg megszavazta az országgyűlés, hogy az Isztambuli Egyezmény ne emelkedjen hazánkban törvényerőre. Jelen írásban annak próbálunk utána járni, mi lehet az oka, hogy a nők és gyerekek elleni erőszak ellen megalkotott egyezmény heves politikai vitákat képes kiváltani.
Végleg elutasította a Parlament a nőket és gyerekeket védő Isztambuli Egyezményt

A 2011-ben megfogalmazott Isztambuli Egyezményt Magyarország 2014-ben írta alá, ám ahhoz, hogy törvényre emelkedjen, az országgyűlésnek még külön ratifikálnia (törvénybe iktatnia) is kellett volna. Az első ránézésre technikai apróságnak tűnő lépést azonban Magyarország soha nem tette meg: kezdetben csak halasztotta, majd egyre élesebben adott hangot az egyezménnyel szembeni kritikájának.

Végül hétfőn a KDNP  nyújtott be a Parlamentnek egy politikai nyilatkozatot az Isztambuli Egyezmény elutasításáról, amelyet az rekordgyorsasággal mára el is fogadott. Az indoklás szerint ennek oka az, hogy Magyarországon enélkül is megfelelően erős a nők és gyerekek törvényes védelme, viszont az egyezmény ráerőltetné a társadalomra a “romboló genderelméletet” és felgyorsítja az Európába történő migrációt, ezért semmiképpen nem tudják támogatni.


Isztambuli Egyezmény: tények és tévhitek

Az Isztambuli Egyezmény célja a nők és a gyerekek elleni erőszak elleni határozott fellépés, és az, hogy a kormányzatok mindenhol ismerjék el, ha valaki kimondottan a női mivolta következtében vált áldozattá. Fellép többek között az olyan gyakorlatok ellen, mint a kényszerabortusz, a kényszerházasság, a nemi erőszak és a női nemi szerv megcsonkítása.

Az elsőre egyértelműen üdvözlendő célokat megfogalmazó egyezmény megítélése kezdetektől fogva nem egységes. Már a készülte közben is enyhítő javaslatokkal élt Olaszország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Apostoli Szentszék - ezeket az enyhítéseket az Amnesty International emberi jogi szervezet keményen bírálta.

A kritikusok egyik legfőbb érve, hogy a dokumentum véleményük szerint egy radikálisan feminista álláspontot képvisel, azt sugallva, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai kizárólag nők lehetnek. Felmerült továbbá érvként, hogy az egyezmény a hagyományos családmodell ellen ágál, erőszakos homoszexuális propagandát folytat, és ösztönzi a bevándorlást.


Tévhitek az Isztambuli Egyezményről

Tény, hogy az Isztambuli Egyezmény alapvetése, hogy családon belül rendszerint a férfi az, aki a nőt bántalmazza, de minden esetben “a nők elleni és a kapcsolaton belüli erőszak áldozatairól” beszél, tehát nem rekeszti ki a férfi bántalmazottakat sem.

Az egyezmény sehol nem szól a hagyományos családmodell ellen. Tiltja a kényszerházasságot, és egyetlen alkalommal, utalás szintjén említi a homoszexuálisokat a nemi identitáson alapuló diszkrimináció tiltásakor. Az ellenzők azon állítása, miszerint a dokumentum homoszexuális propagandát folytat, egyszerű tévedés - a homoszexualtiás szó nem is szerepel benne.

Hasonlóan téves az a feltételezés, hogy “romboló genderideológiát” közvetítene az Isztambuli Egyezmény, legalábbis abban az értelemben, ahogyan a kritikusok ezt értetni szokták: hogy ne lehessen férfiakról és nőkről beszélni, vagy hogy a gyerekek maguk dönthessék el, fiúk vagy lányok szeretnének-e lenni. Az Isztambuli Egyezmény egyértelműen beszél férfiakról és nőkről, sehol nem utal rá, hogy egyéb nemi kategóriákban is gondolkodna, és ahogy a homoszexualitás, úgy a transzneműség sem szerepel a témái között. Abban az értelemben azonban valóban genderideológiát folytat, hogy fő témája a nők elleni nemi alapú erőszak.

Tény, hogy az angol változat a nem megjelölésére a “sex” szó helyett általában (de nem minden esetben) a “gendert” használja, és meg is indokolja miért: a férfiak és a nők egyenlőtlenségét nem biológiailag determinált, hanem társadalmi jelenségként értékeli, ezért használja a magyarul leginkább “társadalmi nem”-ként fordított szót.

Az egyezmény azt is kiköti, hogy menedékjogot kell adni azoknak a nőknek, akik hazájukban nemi alapú üldözésnek vagy bántalmazásnak vannak kitéve, és azt is, hogy aki házastársa után jogosult tartózkodási engedélyre, az ezt ne veszítse válás után el.


Mi lesz az egyezmény elutasítása után?

A kormányzat egyik legfőbb érve az Isztambuli Egyezmény ratifikálása ellen már évek óta az, hogy Magyarország enélkül is megfelelő törvényi szabályozással védi a nőket.

Ez az állítás elméletileg nagy vonalakban igaz. Tény, hogy hazánkban régóta külön jogi kategóriát képez a családon belüli vagy kapcsolati erőszak, és az is, hogy a rendőrségnek már 2007 óta külön protokollja van az ilyen ügyek kezelésére.


Gyenge lábakon álló áldozatvédelem

A törvényi szabályozás gyakorlatba történő átültetése azonban számos helyen hagy kívánnivalót maga után. A hazai jogrendben például 2013 óta külön tényállás a kapcsolati erőszak, de ez egyrészt nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a bántalmazó olyan expartner, aki korábban sem élt egy fedél alatt az áldozatával, másrészt pedig gyakran a bűnüldöző szervek dolgozói sincsenek tisztában azzal, hogy egyáltalán létezik ez a kategória, és a régi törvények alapján rónak ki - rendszerint igen enyhe - büntetéseket.

Hasonló a probléma a rendőri protokollal: a családon belüli erőszakos esetek kezelésére szolgáló útmutató alapvetően megfelelő lenne szakmailag, azonban nagyon gyakran maguk a rendvédelmi dolgozók sem ismerik, ezért nem ennek megfelelően járnak el.

Mivel semmi sem garantálja, hogy az áldozatvédelmi törvények hatékonyabban működtek volna az Isztambuli Egyezmény hatályba lépése után, a dokumentum ratifikálása inkább szimbolikus jelentőségű lehetett volna: módot adott volna annak elismerésére, hogy Magyarország legalább megpróbál a lehetőségeihez mérten mindent megtenni a nők, a gyerekek, és minden elnyomott csoport védelméért.

Hiába ugyanis bármilyen törvényi szabályozás, ha mindez a gyakorlatban alig észrevehető: ha így is évente átlagosan 73 nő és 12 gyermek veszíti életét a partnere vagy a szülője keze által.


Tiltakoznak a nőjogi szervezetek

Az isztambuli Egyezmény elutasítása ellen több nőjogi szervezet - például a NANE és a Patent Egyesület - is tiltakozott. A NANE egy korábbi, az egyezmény ratifikálását süregtő nyílt levelében úgy fogalmazott: "A reprezentatív kutatásokból tudjuk, hogy milliós nagyságrendű azon magyar nők száma, akik a nők elleni erőszak különböző formáit szenvedik el, a szexuális zaklatások ügye pedig a magyar társadalomban is tabut döntött. Az egyezmény aláírásától a mai napig százas nagyságrendben követelt halálos áldozatokat a családon belüli erőszak. 2014 és 2016 között 167 nőnemű hozzátartozó sérelmére elkövetett emberölési ügyet regisztráltak."

A családvédelmi aggodalmakra válaszul a NANE úgy fogalmazott: "a családokat az erőszak rombolja le, nem pedig az Egyezmény."

Az Isztambuli Egyezmény teljes szövege magyar nyelven itt olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Halfpoint / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja