A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelősségre vonják a hatósági dolgozókat a Recsken meghalt csecsemő ügyében

Családinet [cikkei] - 2016-08-05
Az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását kezdeményezte a Recsken június elején meghalt csecsemő ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.
Felelősségre vonják a hatósági dolgozókat a Recsken meghalt csecsemő ügyében

A közlemény szerint a tárca a haláleset után soron kívüli bekérte az illetékes Heves Megyei Kormányhivatal ügyben folytatott ellenőrzésének dokumentumait, és megállapította, hogy szükséges egy független, központi vizsgálat lefolytatása. 

A vizsgálat során megállapították, hogy mind az elsőfokú gyámhatóság, mind a család- és gyermekjóléti szolgáltató "helytelenül értékelte" a gyermek veszélyeztetettségének mértékét. A feltárt módszertani, szakmai hiányosságok, valamint a szükséges információk hiánya miatt a szakemberek nem mérlegelték megfelelően a kialakult helyzetet, és nem jártak el kellő körültekintéssel, ezért a tárca kezdeményezte az érintettek munkajogi felelősségre vonását - írták.

Kiemelték, a kormány elkötelezett amellett, hogy a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget adjon a családoknak és az őket segítő gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek. 

Alapvető cél, hogy a gyermekek minél korábban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki és szellemi fejlődésükhöz szükséges. Ennek érdekében növelik a gyermekjóléti központok számát és megerősítik a gyermekjóléti szolgáltatásokat, továbbá módszertani útmutatókkal és azok megfelelő alkalmazását támogató hálózattal segítik a szakemberek munkáját - áll a közleményben.

A két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülőket ezt követően őrizetbe vették, ellenük a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. 

Az Egri Járásbíróság a 21 éves apát június 5-én előzetes letartóztatásba helyezte, a 19 éves anya szabadlábon védekezhet.

Hoszné Nagy Tímea, az Egri Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel aznap az esetről azt közölte: a férfi június 1-jén délután egyedül volt otthon gyermekével, amikor nyugtató hatása alatt elejtette. A gyermek hassal a kályha szélének, fejjel a kályha tetejének esett, majd a földre esve a feje egy téglának csapódott. Az apa és időközben hazaért élettársa úgy ítélte meg, hogy a gyermek nem szorul orvosi ellátásra. Hajnalra azonban a kisfiú rosszul lett, ekkor orvoshoz mentek vele, de ott az életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a halál koponyatörés miatt állt be. 

A nyomozási bíró határozatának indokolásában kifejtette, hogy az apa esetében fennáll a bűnismétlés veszélye. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt is nyomoz ellene, mivel miatta a nagyobb gyermeke tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket.

Forrás: MTI
Fotó: cocoparisienne/pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja