A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babahoroszkóp 2. rész - Bika baba

Pagács György [cikkei] - 2011-09-27
Bizonyára minden szülő tudja, hogy gyermeke milyen csillagjegyben született, azt viszont már kevesebben tudják, hogy ebből eredően milyen tulajdonságok jellemzőek a gyermekre. Sorozatunkkal ebben szeretnénk segíteni...
Babahoroszkóp 2. rész - Bika baba

bika_babaA Bika tulajdonságokkal rendelkező gyermek igen kényelemszerető és biztonságkereső alkat. Igényli a testi kontaktust, a simogatást, az ölelést. Mindezt rendkívüli kedvességgel képes meghálálni. Szereti a puha, kellemes tapintású játékokat. Kedvenc szőrme állatkáját szívesen hurcolja magával mindenhová, az ismerős tárgy jelenléte megnyugvással tölti el a sok bizonytalansággal, váratlan helyzetekkel fenyegető külvilágban. Kedveli a rendszeres életmódot és körülményeket. Nem szereti, ha szülei folyton ide-oda viszik magukkal vagy ha mindig más és más vigyáz rá. Egy esetleges válás, költözés vagy kistestvér születésének élménye ugyancsak feldúlhatja a lelkivilágát. Különösen akkor, ha minden előkészítés nélkül értesül a fejleményekről, ha kész helyzet elé állítják, ha nincs elegendő ideje arra, hogy gondolatban megbarátkozzék a helyzettel. Szereti a hasát, kiköveteli magának a legjobb falatokat. A helyváltoztatás és önkifejezés formáit nyugodt tempóban sajátítja el, előnyösebbnek tűnik számára, ha mindent odahoznak neki.

Fegyelmezést elfogadja, a tekintélyt tiszteli, ha az harmonikus, biztos lábakon álló, és nem keveredik folyton ellentmondásba önmagával. Ha hoznak egy szabályt, szívesen betartja, de csak addig, amíg következetesek. Amit egyik nap tiltanak neki, azt tegyék a többi napokon is, a következetlenség elbizonytalanítja, és nem fejlődik ki az önbizalma. A kis Bika az állandóságot, a kiszámíthatóságot kedveli, ha azt látja, hogy környezete diszharmonikus, bizonytalan és ellentmondásos, akkor összezavarodik az értékítélete.  Amennyiben a nevelésében túlságosan nagy szabadságot vagy lazaságot fog érezni könnyen makaccsá válik a természete, és ez sok konfliktust okoz a környezetében is. Hajlamos leszegni a fejét, lefekszik a földre, és semmivel sem veszik rá, hogy felemelje a tekintetét. Ez a viselkedés azért következhet be, mert minden körülmény között ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, szokásokhoz, soha sem lehet siettetni, mindent a maga tempójában hajlandó csak elvégezni, ezért sok türelem kell hozzá.

Fontos, hogy a nevelésével kapcsolatos szabályokat előre beszéljék meg, és azokat következetesen mindig tartsák be. Ebben az életszakaszban még van lehetőség arra, hogy a rendszerességre, önfegyelemre rászorítsák, mert ellenkező esetben az iskolában nagyon sok problémája lesz. Bizonyára megtapasztalták, hogy a homokozóban milyen jól érezte magát, hogy milyen szépen és csendesen elfoglalta saját magát, nos 5-6 éves korában ugyanolyan szépen és csendesen hajlamos a TV előtt eltölteni az idejét, erről le kell szoktatni.

A saját holmijára és játékaira nagyon vigyáz és önző ezen a területen, fontos, hogy más gyereknek senki se adja oda azt, ami az övé. Ezen a területen csak ő dönthet, még a testvér esetében is. Rá kell szoktatni a kézügyességet igénylő kreatív játékokra, rajzolás, gyurmázás stb. Erős jellemvonásai közé tartózik az állhatatosság, és a kitartás, ezek mellett nagyon igényli a simogatást, a testi kontaktust. Nagy szüksége van a nyugodt, bizalmas és szeretettel teli, egész családi környezetre, keresi a példaképeket és az ideálokat. Ha ezeket nem találja meg a családban, akkor pár év múlva máshol fogja azt megkeresni és ezáltal egy visszafordíthatatlan útra fog lépni.

A büntetéssel nem érnek el eredményt, csak ellenszenvet és makacsságot generálnak ezzel a nevelési módszerrel. A megfelelő saját tempójában kell mindent megkövetelni tőle, de figyelni kell arra, hogy ne lassuljon le túlságosan, mert akkor könnyen eltunyulhat. Helyette inkább szoktassák rendszerességre, ezt szereti és közel áll a természetéhez.

Nem szabad összekeverni a szigor és az okos szabályozás elvét a kis Bika nevelésében. Erős szigor alkalmazása esetén makacs lesz és dacos, míg az okos szabályozás elv esetén közösen alkotják meg a szabályokat, amiket teljes egészében be fog tartani, mivel egész élete a szabályok és a hagyományok vagy szokások betartásáról fog szólni.


A kis Bika gyűlöli a sürgetést és szilárd ellenállást tanúsít vele szemben. Dacosan hallgatva megmakacsolja magát vagy heves és kitartó toporzékolásba fog. Megnyugvással tölti el, ha elérhető közelségben, megszokott helyükön látja a színes és általa szépnek tartott holmikat. Már korán kinyilvánítja melyik ruháját akarja felvenni, ha e szándékában gátolják azt nem veszi jó néven. Játékait pontosan számon tartja és hamar tisztázni igyekszik, hogy mi az övé. Jól érzi magát természet közelben, képes gyönyörködni a virágokban és odavan azért, hogy megsimogasson egy szelíd cicát vagy kutyust. A gyermekközösségekben jól beilleszkedik, mivel alapjában véve békés természetű és harmóniára törekvő egyéniség. Kifejezésmódja többnyire nyugodt, megfontolt, gondolkodásában alaposságra törekszik.

Babahoroszkóp 1. rész - Kos baba
Babahoroszkóp 3. rész - Ikrek baba
Babahoroszkóp 4. rész - Rák baba
Babahoroszkóp 5. rész - Oroszlán baba
Babahoroszkóp 6. rész - Szűz baba
Babahoroszkóp 7. rész - Mérleg baba
Babahoroszkóp 8. rész - Skorpió baba
Babahoroszkóp 9. rész - Nyilas baba
Babahoroszkóp 10. rész - Bak baba
Babahoroszkóp 11. rész - Vízöntő baba
Babahoroszkóp 12. rész - Halak baba

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja