Vargabéles öntettel, lépésről lépésre
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-23
Ha már kapható mirelit réteslap, miért ne készítsünk felhasználásával vargabélest? És ha már a természet gondoskodik a friss, finomabbnál finomabb gyümölcsökről, miért ne készítsünk a jobbnál is jobbat?
Az alábbi mennyiségből csak olyan nyolc adagnyi lesz. Ennek a hozzávalói jönnek először.
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
2 tojás kettéválasztva
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Rágicsálós finomságok
Következő hír
Lekvárok a nyár közepén
LEGOLVASOTTABB
A ferde testhelyzetben való alvás előnyei
A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.
Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne
Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk?
Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.
Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben
Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.
Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben
Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.
Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után
Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.
Közösségi hozzászólások: