SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rágicsálós finomságok

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-05
Teához, kávéhoz, csak úgy, tévé előtt nassolni, a gyereknek tízóraira, uzsonnára, kirándulásra, vendégeknek csipegetni, gyomorfekélyeseknek savat felszívni - szóval, jó, ha kéznél van egy kis keksz. De nem ám unalmas, lukacsos, hullámos szélű (bár az is remekül feldolgozható), hanem a magunk sütötte.
Rágicsálós finomságok
A középkorban az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. A keksz angol neve, biscuit, azaz „kétszer megsütve” a franciából származik. Később magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették. Kezdetben csak a gazdagok férhettek hozzá, mert drága volt. Ma is a kedvencek közé tartozik. Mi, magyarok kifejezetten kekszfogyasztó nemzetnek számítunk.
Nézzünk egy pár egyszerű, sós és édes változatot!

Mazsolával a közepében

Fél banán (jó érett)
2 ek. citromlé
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
5 dkg darált mogyoró
1/4 tk. só
1 tojás
10 dkg hideg vaj
mazsola (díszítésnek), 26 darab lesz belőle
A banánt a citromlével egy villával összetörjük. Az összes hozzávalóból a mazsola kivételével kézzel tésztát gyúrunk. Két teáskanál segítségével diónyi halmokat rakunk a tésztából egymástól kb. 3 cm távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Mindegyiknek a közepébe kerül egy-egy mazsola. Előmelegített sütőben 200 fokon hagyományos módon kb. 15 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, így nem törnek össze. Nem kell megijedni, hogy a tészta elég lágy, jó vajas, mert a végeredmény omlós keksz lesz. Lehet nyomni mogyorót a közepébe és még citromlével elkevert porcukorral is díszíteni, de így is tökéletes.

Zabos-pelyhes

15 dkg zabpehely durvára darálva
10 dkg teljes kiörlésű liszt ( de jó a sima is )
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
pici fahéj
1 fél kávéskanál sütőpor
15 dkg margarin
4 ek barnacukor
2 ek kristálycukor
1 db tojás
Kevés durvára tört dió
10 dkg összetört csoki
A zabpelyhet, lisztet szódabikarbónát, fahéjat és sütőport összekeverjük. Külön tálban összekeverjük a margarint, cukrokat, tojást, csokit és a diót. Ebbe belekeverjük az előző elegyet, diónyi halmokat veszünk belőle, és kicsit kilapítjuk, majd kivajazott, liszttel megszórt tepsibe tesszük nem túl közel egymáshoz. 10-12 percig kell sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon. Fémdobozban napokig eláll.

Gyümölcsösen

15 dkg keksz /vékony!
500 g tejföl
2 cs vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint
friss gyümölcsök
Egy tálba lerakunk 1 sor kekszet, ráöntjük a cukros tejföl 1/3-át, majd ezt még 2x megismételjük. A tetejét megszórjuk friss vegyes gyümölccsel, épp, ami van (szőlő, sárgadinnye, cseresznye, barack) és betesszük hűlni. 4 óra múlva fogyasztható.

Sajtos, sós

25 dkg liszt,  8 dkg margarin, 2 tojás sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, csipet só, tojás a megkenéshez
 A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 mm vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy derelyemetszővel négyszögeket vágunk. Tojással megkenjük, sós köménnyel megszórjuk (amit helyettesíthetünk reszelt sajttal, sóval is). Előmelegített sütőben sütjük.

Diétás csokis

7,5dkg zabpehely, 7,5dkg búzakorpa, 0,5dkg szódabikarbóna, 2-3 ek. kakaópor, 10dkg puha vaj,1 tojás, édesítő. A sütőt előmelegítjük. 5dkg zabpelyhet megpirítunk, majd kávédarálóban megőröljük. Majd mindent összekeverünk, miután a tojást, vajat, édesítőt habosra keverjük. Diónyi nagyságú golyókat formálunk, amit ellapítunk. 8 perc alatt megsütjük. Ne nőjjenek össze!

Mézes keksz dióval

25 dkg méz, 70 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dkg szalakáli, 5 dkg reszelt, cukrozott narancshéj, 10 dkg dió, őrölt fahéj, ánizs, őrölt szegfűszeg - 1 kg lesz belőle

A mézet feloldjuk 2 dl forró vízben, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat és a szalakálit keverőtálba tesszük, majd fél óra alatt sima, habos masszát keverünk belőle. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a mézes szirupot, majd deszkára borítjuk, és jól összedolgozzuk. Letakarjuk és 4 órán át pihentetjük. Négy részre osztjuk, fél centis lapokat nyújtunk belőle, és kekszformákra vágjuk. Megkenjük tojással és negyedekre vágott diókkal díszítjük, majd kikent tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Látványos kekszpraliné

Trüffelkrém: 30 dkg étcsokoládés tortabevonó, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, 15 dkg puha vaj, 3 evőkanál likőr (meggy vagy csokoládé), a tésztához: 10 dkg étcsokoládés tortabevonó, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj
A bevonáshoz: 40 dkg étcsokoládés tortabevonó
A trüffelkrémhez a tortabevonót felaprítjuk. A tejszínt a porcukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és a tortabevonót kevergetve feloldjuk benne. A tejszínt 3 órára hűtőbe tesszük. A tésztához a tortabevonót megolvasztjuk. A lisztből, a cukorból, a sóból, a bevonóból, a tojásból és vajból tésztát gyúrunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát két fólia között késhát vastagságúra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, és a tepsire tesszük őket. A sütőben, középen 9 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni a tésztákat. A kihűlt csokoládés krémet kézi mixerrel felverjük, majd először a vajat, aztán a likőrt hozzákeverjük. A trüffelkrémet habzsákba töltjük, és minden kekszre 1-1 halmot nyomunk belőle (dinnyevájóval 1-1 félgömböt is vehetünk belőle) és a kekszekre tesszük. Végül az egészet 30 percre a hűtőbe tesszük. A tortabevonót a mázhoz közepes hőfokon megolvasztjuk, a kekszeket belemártjuk, majd sütőpapírra tesszük száradni. A pralinét hűvös helyen tároljuk, 7 napig áll el.

Karamelles keksz

60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 8 dkg porcukor, 15 dkg kristálycukor, víz
Karamellizáljunk 15 dkg cukrot egy serpenyőben, amikor megolvad, adjunk hozzá kb. 1,5 deci langyos vizet. A cukor hirtelen darabos lesz, de kevergetjük és melegítjük tovább, amíg felolvadnak teljesen. Ezt a szirupot félretesszük hűlni. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a puha margarint és a tojást. Ezt a masszát dolgozzuk össze a karamellsziruppal. Néhány órára pihentetjük a hűtőszekrényben, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, és formákra szaggatva süssük. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészül.

Kétszínű keksz

50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor.

A hozzávalókat a kakaó nélkül jól összedolgozzuk, majd két cipót formálunk. Az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és eldolgozzuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra a világos színű tésztát és ráhelyezzük az ugyanakkorára kinyújtott kakaósat. Felsodorjuk, mint a bejglit. Több óráig pihentetjük, lehet egy éjszakán át is. Sütés előtt a tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe rakjuk, és egyenletes, közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
Sokáig eláll és minél tovább áll, annál jobb.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja