Sörhas, illetve sör és has
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-09
Hogy a sör miféle biokémiai jótéteményeket tesz az ételekkel, a hozzáértők biztosan jól tudják, de nemigen tévedek nagyot, ha azt állítom: a pasik biztosan jó néven veszik (vagy lehet, hogy nem?) ha olyan finomságokat teszünk az asztalra eléjük, amik sört tartalmaznak. Azt tudjuk, hogy a sültet locsolgathatjuk egy kis jóféle sörrel, de ki gondolná, mennyi minden más is van még! Hogy kedvencük lesz-e, próbáljuk ki! De ajánlunk receptet hölgyeknek is.
Leves sörből, hagymával, gombával
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta
15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta

15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Kukoricakásából gyúrtak minket az istenek?
LEGOLVASOTTABB
Őrizetbe vettek egy 13 éves fiút, miután játszótéri balesetben meghalt egy 12 éves gyerek
Tragédia történt egy játszótéren: egy 12 éves fiú életét vesztette, miután leesett a körhintáról, amelyet egy elektromos kerékpár segítségével hajtottak meg. A rendőrség egy 13 éves fiút gyanúsítottként vett őrizetbe.
Kettős tragédia: egy édesapa a fia temetésén halt meg
Egy brit család szívszorító veszteségen ment keresztül, amikor Norman "Nosha" White, egy szerető apa meghalt szívrohamban fia temetésén Middlesbrough-ban. A család már amúgy is egy mély gyásszal küzdött, hiszen a fiút, David Beilickit temették augusztus 21-én, amikor az újabb tragédia lecsapott rájuk. Ez a kettős gyász mély emberi fájdalmat és összetartást mutat fel, amely mindenki szívét megérinti.
2025/26-os tanév rendje és naptára: szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és érettségi időpontok
Hivatalossá vált a 2025/26-os tanév rendje: összesen 181 tanítási nap várja a diákokat, az első óra szeptember 1-jén csenget be, a nyári szünet pedig június 20-án kezdődik. Összegyűjtöttük a legfontosabb időpontokat a szülőknek és diákoknak - szünetek, vizsgák, felvételik, beiratkozások és témahetek részletesen.
Egy fiú, aki rendkívül ritka bőrbetegséggel született - így néz ki ma Tomm Tennent felnőttként
Amikor 1993-ban megszületett az ausztrál kisfiú, Tomm Tennent, az orvosok és a szülei is megdöbbentek: úgy tűnt, mintha "túl sok bőrrel" jött volna világra. Ritka állapota évekig rejtély maradt, és még a szakemberek sem tudták pontosan, mi állhat a rendellenesség hátterében. A kisfiú története azonban nemcsak orvosi különlegesség, hanem inspiráló példa is arra, hogy a szeretet és a kitartás milyen messzire vezethet.
Hihetetlen csoda Missouri-ben: Egy 10 éves kisfiú fejét átszúrta egy nyárs, csodával határos módon életben maradt
Egy elképesztő történet járta be a világot: Xavier Cunningham, egy 10 éves kisfiú Missouri államban nagyon súlyos balesetet szenvedett az udvarukon lévő fáról lezuhanva, mégis életben maradt. A döbbenetes esetben egy húsnyárs szúródott át az arcán és a koponyáján, ám a gyerek mégis csodával határos módon megúszta a traumát.
Közösségi hozzászólások: