Sörhas, illetve sör és has
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-09
Hogy a sör miféle biokémiai jótéteményeket tesz az ételekkel, a hozzáértők biztosan jól tudják, de nemigen tévedek nagyot, ha azt állítom: a pasik biztosan jó néven veszik (vagy lehet, hogy nem?) ha olyan finomságokat teszünk az asztalra eléjük, amik sört tartalmaznak. Azt tudjuk, hogy a sültet locsolgathatjuk egy kis jóféle sörrel, de ki gondolná, mennyi minden más is van még! Hogy kedvencük lesz-e, próbáljuk ki! De ajánlunk receptet hölgyeknek is.
Leves sörből, hagymával, gombával
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta
15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel, amihez még 2 dl hideg vizet teszünk, majd amikor forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor jön a vékonyra szeletelt gomba, a só, bors (bőven). 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük. Hagyjuk hűlni, tálaláskor vágott petrezselyemzölddel dekoráljuk.
Kissé kesernyés finomság
5 dl kesernyés sör, 5 dl hús- vagy zöldséglé, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj, őrölt szerecsendió, sáfrány, pirított kenyérkocka, sajt.
A sört és a hús- vagy zöldséglevet együtt felforraljuk, kis lángra téve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt, majd a tűzről levéve egy kevés vajat keverünk bele szerecsendióval és sáfránnyal. A kesernyés ízt - ez persze ízlés dolga - cukorral enyhíthetjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.
Részeges marha
Fél kiló marhahús - kis szeletekre vágva -, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 közepes vöröshagyma, 8 közepes szem burgonya, 1/2 liter bármilyen sör, só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát egy kanál vajon hirtelen pirosra megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük. A maradék vajon megpároljuk a felszeletelt hagymát. A tisztított, karikára vágott burgonyával tűzálló tálba rakjuk – de előbb csak a felét, erre tesszük a párolt hagymaszeleteket, majd rá az előre sütött marhahús-szeleteket, s a legvégén a burgonyakarikák másik felét. A hús és a sült hagyma szaftját felöntjuk a fél liter sörrel, majd ezzel a keverrékel meglocsoljuk. Sütőben fólia alatt 30-40 percig sütjük, ez idő alatt a burgonya megpuhul. Készíthetjük lábasban is a tűzhelyen, fedővel letakarva, de akár szabad tűzön, bográcsban is. Savanyúság jól illik hozzá.
Zöldségek sörbundában
Hogy készül a sörtészta? 20 dkg liszthez 2 dl sört, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Rántott karfiolt készítünk a szokásos módon, csak panírozáskor sörtésztába mártjuk a rózsáit, és úgy sütjük forró olajban pirosra.
A megtisztított és szükség szerint feldarabolt zöldséget (pld. sárgarépa, karfiol, spárga, brokkoli, padlizsán, gomba, alma) sós, forrásban levő vízbe dobjuk, 4-5 percig előfőzzük. Kivesszük, lecsorgatjuk, kevés lisztbe forgatjuk (a felesleget rázzuk le!) majd sörtésztába mártjuk és bő forró olajban pirosra sütjük.
Sós sajttorta

15 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél teáskanálnyi só, 2,5 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 1 dl bajor sör, 1 csipetnyi bors, fél gerezd tört fokhagyma
Összekeverjük a lisztet, a sót, belegyúrjuk a vajat. Ezzel a tésztával kibélelünk egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas legyen) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. A tojást elkeverjük a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát a sütő legfelső rácsán sütjük kb. 15 percig 225 °C-on, majd megszórjuk a reszelt sajttal, s ráöntjük a tojásos masszát. Visszatesszük a sütőbe, most legalulra, és tovább sütjük kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Langyosan - zöldsalátával körítve - tálaljuk.
Következő hír
Kukoricakásából gyúrtak minket az istenek?
LEGOLVASOTTABB
Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon
A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.
Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben
Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon
Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.
Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?
Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?
Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt
Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.













Családinet hozzászólások: