SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákóczi túrós Húsvétra is

Németh Ági [cikkei] - 2004-04-03
Rákóczi túrós Húsvétra is
Látványos, finom, kicsit pikáns ízű
Nem maradhat el a húsvéti asztalról ez a nagyon finom sütemény.
Rákóczi túrós Húsvétra is

Azt hiszem, ez a süti minden igényt kielégít, feltéve ha valaki szereti a túrót édes töltelékként. Az elkészítése nem igényel sok időt, és előző nap mielőtt fogyasztanánk, el lehet készíteni.(Higgyék el, ha elkészítik azon nyomban neki esnek, s garantáltan a család többi tagját sem hagyja majd hidegen. Én általában mindig előre sütök, másnapra nem is marad igazán sok belőle. De ezért nem haragudhatok. A lányaim mindig azt mondják, "Anyu ennél nincs jobb kritika":))  A sütési idők adottak, ezért könnyű elkészíteni, de az időt nagyon fontos betartani, mert különben kiszárad a tészta. Az elkészítés során az utolsó munkafázis igényelhet egy kicsivel több gyakorlatot, ez a rácsozás.

Túros rácsos, avagy Rákóczi túros

A tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
12 dkg margarin (ráma)
12 dkg cukor
1 tojás
1-2 kanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna ( sütőpor helyett mindig ezt használok)

A tészta hozzávalóit öszzedolgozzuk, és a tésztát 25 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk.  Tepsibe tesszük és megsütjük. Előzőleg alufóliával  borítsuk be a tepsit, így nem ragad  le a tészta.

Sütési idő: 12 perc kb. 180-200 fokon

Töltelék:
60dkg túró
2 tojás sárgája, a fehérjét elkülönítjük habnak
20 dkg cukor
1 csomag vanillin cukor
1 kanál gríz
1 citrom reszelt héja

A töltelék készítése: a cukrot és a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, grízt, reszelt citrom héját, vanillin cukrot és összedolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan belekeverjük a töltelékbe. A masszát az elősütött tésztára terítjük ( a sütési idő majdnem elég a töltelék elkészítéséhez ). Visszateszzük a sütőbe.

Sütési idő: 12 perc /fontos betartani !

 Ez idő alatt elkészítjük a habot a tetejére.

 Hozzávalók:
4 tojás fehérje
10dkg cukor

A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk.

Megsült a tésztánk, és most következik a tetejére a rács. Ezt habzsák segítségével készítjük. Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkát levágjuk, és kész a nyomózsák. A kész habot  habzsákba töltjük, és segítségével berácsozzuk a tésztát.

Kezdők, a rácsok készítésénél vonalzót is használhatnak segédeszközül.

A berácsozott tésztát visszatesszük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy szép sárgára piruljon a rács. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe. Ha a sütéssel készen vagyunk, már csak a rácsokat kell baracklekvárral kitölteni. Minden rácsba egy kiskanál sárgabaracklekvárt teszünk. (Közben kanalazhatunk mi is egy picit, megérdemeljük.) Nagyon mutatós a süti. Ha félig kihűlt, vizes késsel felszeleteljük. Tálalásig alufóliával letakarjuk, de a fóliának nem szabad a tojásfehérjéhez érnie, mert leszedheti. Fogpiszkálóval kerítsük körbe a süteményt, és úgy terítsük rá a fóliát. Remélem, sok anyuka, háziasszony elkészíti majd. Jó étvágyat a finom süteményhez!

Indexkép: markusspiske/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja