A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rákóczi túrós Húsvétra is

Németh Ági - 2004-04-03
Rákóczi túrós Húsvétra is
Látványos, finom, kicsit pikáns ízű
Nem maradhat el a húsvéti asztalról ez a nagyon finom sütemény.
Rákóczi túrós Húsvétra is

Azt hiszem, ez a süti minden igényt kielégít, feltéve ha valaki szereti a túrót édes töltelékként. Az elkészítése nem igényel sok időt, és előző nap mielőtt fogyasztanánk, el lehet készíteni.(Higgyék el, ha elkészítik azon nyomban neki esnek, s garantáltan a család többi tagját sem hagyja majd hidegen. Én általában mindig előre sütök, másnapra nem is marad igazán sok belőle. De ezért nem haragudhatok. A lányaim mindig azt mondják, "Anyu ennél nincs jobb kritika":))  A sütési idők adottak, ezért könnyű elkészíteni, de az időt nagyon fontos betartani, mert különben kiszárad a tészta. Az elkészítés során az utolsó munkafázis igényelhet egy kicsivel több gyakorlatot, ez a rácsozás.

Túros rácsos, avagy Rákóczi túros

A tészta hozzávalói:
35 dkg liszt
12 dkg margarin (ráma)
12 dkg cukor
1 tojás
1-2 kanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna ( sütőpor helyett mindig ezt használok)

A tészta hozzávalóit öszzedolgozzuk, és a tésztát 25 x 40 cm nagyságúra nyújtjuk.  Tepsibe tesszük és megsütjük. Előzőleg alufóliával  borítsuk be a tepsit, így nem ragad  le a tészta.

Sütési idő: 12 perc kb. 180-200 fokon

Töltelék:
60dkg túró
2 tojás sárgája, a fehérjét elkülönítjük habnak
20 dkg cukor
1 csomag vanillin cukor
1 kanál gríz
1 citrom reszelt héja

A töltelék készítése: a cukrot és a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a túrót, grízt, reszelt citrom héját, vanillin cukrot és összedolgozzuk. A tojásfehérjét felverjük habnak, és óvatosan belekeverjük a töltelékbe. A masszát az elősütött tésztára terítjük ( a sütési idő majdnem elég a töltelék elkészítéséhez ). Visszateszzük a sütőbe.

Sütési idő: 12 perc /fontos betartani !

 Ez idő alatt elkészítjük a habot a tetejére.

 Hozzávalók:
4 tojás fehérje
10dkg cukor

A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk.

Megsült a tésztánk, és most következik a tetejére a rács. Ezt habzsák segítségével készítjük. Ha nincs habzsákunk, egy zacskó sarkát levágjuk, és kész a nyomózsák. A kész habot  habzsákba töltjük, és segítségével berácsozzuk a tésztát.

Kezdők, a rácsok készítésénél vonalzót is használhatnak segédeszközül.

A berácsozott tésztát visszatesszük a sütőbe, de csak annyi időre, hogy szép sárgára piruljon a rács. Ez körülbelül 2-3 percet vesz igénybe. Ha a sütéssel készen vagyunk, már csak a rácsokat kell baracklekvárral kitölteni. Minden rácsba egy kiskanál sárgabaracklekvárt teszünk. (Közben kanalazhatunk mi is egy picit, megérdemeljük.) Nagyon mutatós a süti. Ha félig kihűlt, vizes késsel felszeleteljük. Tálalásig alufóliával letakarjuk, de a fóliának nem szabad a tojásfehérjéhez érnie, mert leszedheti. Fogpiszkálóval kerítsük körbe a süteményt, és úgy terítsük rá a fóliát. Remélem, sok anyuka, háziasszony elkészíti majd. Jó étvágyat a finom süteményhez!

Indexkép: markusspiske/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja