SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 évesen kezdik az iskolát, sosem fáznak és egész nap ehetnek sült krumplit - az angol gyereknevelés titkai

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-02-15
Ha Angliára gondolunk, eszünkbe juthat a hűvös időjárás, a meleg teák, az egyenruhás kisgyerekek, és az, hogy az emberek csak úgy ránk mosolyognak. De vajon milyen itt élni és gyereket nevelni?
4 évesen kezdik az iskolát, sosem fáznak és egész nap ehetnek sült krumplit - az angol gyereknevelés titkai

Gyereknevelés angol módra

Már a szülés napján hazamehetnek az anyák

Talán sokan meglepődtek azon, hogy Katalin hercegnő szülés után már integetett az embereknek, pedig Angliában teljesen természetes, hogy már a szülés napján kiengedik az anyákat a kórházból.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az anyákat és gyermeküket nem figyelik tovább, hiszen a kezdeti időszakban a védőnő nagyon gyakran látogatja meg a családokat és segít a csecsemő körüli teendőkben. A szoptatást az angol anyák nagyon komolyan veszik, úgy gondolják, hogy ez egy természetes dolog, amire minden anya képes. 


Az angol gyerekek "sosem fáznak"

Egy kint élő magyar elmondása alapján a hideg idő ellenére itt nem nagyon takargatják a babákat, és - ahhoz képest, amit mi megszoktunk - meglehetősen alul is öltöztetik őket. Ennek ellenére nem betegebbek gyakrabban, mint a más országokban cseperedő gyerekek.
 

Alig használnak antibiotikumot, a kúp gyerekbántalmazás

A gyógyszerezéshez is egészen másképp állnak: antibiotikumokat ugyanis szinte egyáltalán nem használnak, a kúp pedig gyerekbántalmazásnak minősül. Úgy gondolják, hogy a legtöbb gyerekbetegség magától gyógyul, így nem gyógyszerezik túl a kicsiket, de fájdalomcsillapítót sok esetben adnak nekik is. 


Kedves és udvarias angolok

Az emberek az utcákon kedvesek és mosolygósak, és bármilyen furcsa, még az idegenek is gyakran köszönnek egymásnak és megkérdezik, hogy hogy vagyunk. A buszon például az is szokás, hogy a sofőrnek megköszönik a fuvart.
 

Több szabadság a gyerekeknek

A szülők egy kicsit lazábbra veszik a gyeplőt a gyereknevelésben, nem aggódják túl a dolgokat, és hagyják a gyerekeiket kibontakozni.

A több szabadság például azt jelenti, hogy ha a gyerek 10 fokban szandálban szeretne elindulni és szoknyában, akkor azt a szülők ráhagyják. Úgy vannak vele, hogy tanulni fognak a hibájukból és később majd felöltöznek, ha fáznak. Ha pedig a gyerek csak egyféle ételt szeretne enni egész nap, akkor azt is lehet. Nyugodtan ehet csak sült krumplit vagy palacsintát, nem szólnak bele. 


Óvodák, iskolák Angilában

Az óvodában sokat foglalkoznak a kicsikkel, nemcsak gyerekmegőrzés van. Cserébe viszont elég drágák az angol óvodák. 

Az iskolarendszerük is merőben más, mint a miénk. A gyerekek ott egészen korán, már 4 évesen elkezdik az iskolát, és meg is tanulnak írni, olvasni és 10-ig számolni is. A tanítás játékosan zajlik, és nem terhelik túl őket. Nehéz iskolatáskát sem kell cipelniük, az értékelés pedig szövegesen zajlik az első 6 évben.

A középiskola 11 éves korukban kezdődik, az érettségi vizsgán pedig 16 éves korukban esnek át. A pedagógusok nagyon figyelnek a gyerekekre, hogy mindenki jól érezze magát, a diákoknak pedig sportolásra is van idejük, de járhatnak művészeti foglalkozásokra is. 

Főiskolából kétféle van Angliában, az egyik szakmát ad, a másik után pedig tovább lehet tanulni egyetemen.
 

Sorozatunk eddigi részei:

Indexkép: Fas képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja