SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Néha az is belefér, hogy kiabáljunk! - A gyereknevelés 4 szabálya

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-18
Tökéletes szülő nincs. Mindenkiben felmerül, hogy vajon elég jól csinálja-e? Szerencsére a mai szülők többsége jól akarja csinálni. És ez már bőven elég. A gyereknek egy olyan anyára van szüksége, aki maga is boldog és kiegyensúlyozott, nem folyton kifacsart vagy ideges. Bár néha még az is belefér, hogy kiabáljunk a gyerekkel. Túlzó elvárás ugyanis, hogy mindig legyünk türelmesek és higgadtak. Egy kiabálás miatt pedig egyáltalán nem kell lelkiismeret furdalást éreznünk.
Néha az is belefér, hogy kiabáljunk! - A gyereknevelés 4 szabálya

Csak rá kell nézni a gyerekre

”Amikor első alkalommal jött hozzánk a gyerekorvos oltásra, körülbelül 1 órás itt tartózkodás után megállapította, hogy ennek a gyereknek milyen nyugodt és kiegyensúlyozott a családi légköre, és azt is hozzátette, hogy éppen ezért nem kell csodálkoznom azon, hogy a baba szinte sosem sír és nyugodtan alszik nappal és éjjel is.” – mondja a 2 éves Lilike anyukája.

”Amikor a 6 hetes kontrollra mentem, megemlítettem a nőgyógyásznak, hogy a babám egész nap megállás nélkül mosolyog. Azt válaszolta rá, hogy ez azért van, mert sokat mosolyognak rá.”

A gyerekünk tökéletes tükör számunkra. Ha az anya boldog és kiegyensúlyozott, az átsugárzik a gyerekére is.
 

Biztonságos kötődés

Szalai Katalin pszichológus szerint a boldog gyerek a biztonságosan kötődő gyerek. Életünk első 3 évében arra van a legnagyobb szükségünk, hogy a szüleink a rendelkezésünkre álljanak.

”Nem hagyjuk sírni, mert éhes, vagy, mert tele van a pelenka, minden szükségletét igyekszünk maximálisan kielégíteni, ha éhes, megetetjük, ha álmos, elaltatjuk, ha fázik, betakarjuk, stb. Ebben az életkorban a babának a biztonságos kötődésre és a lehető legtöbb testkontaktusra van szüksége.”
 

A gyereknevelés 4 legfontosabb szabálya


1. Egységes álláspont a szülők között

Szalai Katalin pszichológus szerint szinte lehetetlen, hogy a szülők véleménye mindenben egyezzen és ez természetes is. Mégis fontos, hogy:

  • Ha komolyabb dolgokról van szó, akkor előtte egyeztessetek! Mondjuk azt, hogy várj, előbb megbeszélem apával. Nem kell azonnal állást foglalni.
  • Lehetnek kivételek, például amikor szülinapja van, kivételesen tovább maradhat fent, de ha megbeszélünk valamit, ahhoz tartsuk magunkat - az nem jó, ha egyszer megengedünk valamit, máskor meg nem.
     

2. Következetesség

”Minden gyerek keresi a határait, hogy meddig mehet el, még a legbékésebb gyerek is. Ha a gyerek hisztizik, zsarol és a szülő utána enged, akkor az öngól. A gyerek egy rossz viselkedést fog felvenni a céljai eléréséért” – ezért is fontos, hogy következetesek legyünk, mondja a szakértő.
 

3. Túlzó elvárás, hogy mindig legyünk türelmesek és higgadtak

A pszichológus szerint, ha a gyerek provokál és felidegesíti a szülőt - aki előre szólt, hogy ezzel idegesíti őt és hagyja abba -, akkor teljesen emberi dolog, ha a felnőttben elszakad a cérna és kiabálni kezd.

”Amit szörnyűnek és károsnak tartok, amikor a szülő bűntudatot érez, hogy elordította magát, és bocsánatot kér a gyerektől, hogy ne haragudjon. Az ilyen viselkedés elbizonytalanítja a gyereket.”

Mit tehetünk?

  • Mondjuk el a gyereknek, hogy: Nem szeretem, ha kiabálnom kell, segíts, hogy béke legyen, és amikor azt mondom, hogy nem, akkor ne bosszants tovább.
  • Egyfajta tárgyalási módszerrel megmutatjuk neki, hogy ez a viselkedés ide vezetett. ”Én is ember vagyok, kihoztál a sodromból.”
  • Találjuk meg az arany középutat, ne tegyük az összes bűntudatot a gyerekre és magunkra sem. Nem várható el a szülőtől, hogy indulattalanul tűrje a gyerek provokációját.


4. Szeretettel forduljunk a gyerek felé

Az érzelmi biztonság a legtöbb, amit adhatunk a gyereknek. Fontos kiemelni, hogy a gyerekek nem rosszak. Ha rosszalkodnak, akkor az figyelemre felhívás.

Popper Péter így fogalmaz:

”A felnőttek sokszor nem értik meg, hogy a gyerek számára sokkal fontosabb az a tény, hogy foglalkozzanak vele, mint az, hogy ezt milyen jelleggel teszik, dicsérik-e vagy büntetik. A lényeg a törődés. Ezért az agresszivitás, az engedetlenség kiváló lehetőség arra, hogy a gyerek felhívja magára a felnőttek figyelmét és kikényszerítse a vele való foglalkozást.”

Ha a gyerek csinál valami butaságot, akkor mondjuk azt, hogy téged szeretlek, de amit csináltál, azt nem tűröm el.

  • Sose mondjuk, hogy ha ezt csinálod, akkor nem foglak szeretni!
  • Sose büntessünk szeretetmegvonással!

család460273 képe a Pixabay-en

Indexkép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja