SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Napok óta nem kakil? Lehet, hogy tudatosan tartja vissza a székletét: lelki okok a háttérben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-30
Szinte minden szülő találkozik azzal, hogy a gyerekének napokig nincs széklete. De vajon miért tartja vissza? Mikortól kell ezt problémaként kezelni? Hogy tudunk segíteni rajta? A témában Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvost és Dr. Szalai Katalin gyermekpszichológust kérdeztük.
Napok óta nem kakil? Lehet, hogy tudatosan tartja vissza a székletét: lelki okok a háttérben

2 éves kisfiamnak egyik napról a másikra napokig nem volt széklete. Hiába adtam neki sok narancslevet, joghurtot vagy olyan zöldségeket, amelyek lazítják a székletet, semmi nem használt. Amikor pedig kétségbeesetten telefonáltam a védőnőnek és a gyerekorvosnak, mindketten azt kérdezték, hogy volt-e valamilyen rossz kakilási élménye, vagy nem pont most van-e a szobatisztaságra szoktatás ideje. Akkor még nem is tudtam, mennyi lelki oka lehet a székletvisszatartásnak.

 

Mikortól számít székrekedésnek?

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos azt mondja, nem elvárás, hogy egy gyereknek mindennap legyen széklete.

”Van olyan gyerek, aki háromszor kakil egy héten, de minden probléma nélkül. Vagyis normális állagú és mennyiségű széklete van. Ha azonban kettő vagy annál kevesebb széklet van egy héten, ráadásul ez egy kemény, nehezen kinyomható széklet, vagy társul hozzá egy visszatartásra utaló viselkedés is, az már székrekedésnek mondható.” - árulja el a szakértő. Hozzáteszi, hogyha jelentkezik ez a probléma, akkor már az elején érdemes segítséget kérni, ugyanis egy hónapokig tartó ördögi kör is kialakulhat ebből.

 

Hogy tudunk segíteni a székrekedésen?

bilizésFotó: Tóthné Sz. Edina

Étrend

A gyerekorvos azt javasolja, hogy először az étrenddel próbáljunk meg segíteni. Rostdús táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel ugyanis áthidalhatjuk a problémát.

 

Testmozgás

A szakértő szerint a megfelelő bélműködés elengedhetetlen feltétele a rendszeres testmozgás. Sétáljon, szaladgáljon sokat gyerekünk a szabadban, ennek számos jótékony hatása van a székrekedés megelőzése mellett is.

 

Székletlazítók

”Ha a táplálkozással és a mozgással sem jártunk sikerrel, akkor lehet az életkornak megfelelő székletlazítóval próbálkozni. Ezeket szükség esetén hosszabb ideig is lehet adni.” - mondja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

 

Kivizsgálás

A szakértő azt mondja, hogy vannak olyan figyelemfelhívó jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy szervi ok van a háttérben.

”Ha nagyon puffad a hasa, bizarr formájú széklete, vagy olyan véres széklete van, ami nem végbélrepedésből ered, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatni a gyermeket. A szervi okok között felmerülhet például lisztérzékenység, ételallergia vagy pajzsmirigy alulműködés is. Az esetek 90%-ában azonban ezek nem szervi, hanem funkcionális eredetű problémák.” - hangsúlyozza a gyerekorvos.

Hozzáteszi, hogy a vizsgálatot gyerekorvos is végezheti, ilyenkor általában ujjal megnézi, hogy milyen a záróizom tónusa, van-e valamilyen sérülés, aranyér, stb. Indokolt esetben pedig tovább irányíthat gasztroenterológushoz. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna azt mondja, elsősorban laboratóriumi- képalkotó és székletvizsgálatok jönnek szóba, tükrözéses vizsgálatra gyerekkorban ritkán van szükség.

 

Mi válthatja ki a székletvisszatartást?

bilizésFotó: Tóthné Sz.Edina

Dr. Szalai Katalin klinikai szakpszichológus számtalan esettel találkozott már a praxisában. Azt mondja, nagyon gyakori a gyerekeknél, hogy csak az óvodában nem kakilnak, de sok olyan gyerekkel is találkozott, amikor otthon sem. Fontos, hogyha lelki ok van a háttérben, azt minél előbb kezeljük, mert minél tovább tartja vissza a székletét a gyerek, annál fájdalmasabb lesz a kakilás, később pedig félhet tőle.

 

Az én kincsem!

A pszichológus szerint Freud meglátásait érdemes szem előtt tartani. Ő azt mondja, hogy a gyerek úgy tekint a saját székletére, mint a saját kincsére, hiszen az belőle jön. Ettől pedig nemigen szeretne megválni.

”Volt egy kislány a praxisomban, akinél ez komoly problémát okozott. Próbálkoztunk játékterápiás eszközökkel, de nem jártunk sikerrel. Végül az anyukája egyedül jött rá arra, hogyha a kislánya 3 napig nem kakil, akkor elkéri a tőle az egyik játékát, amit elrak addig, amíg nem kakil a gyerek. Vagyis ha a kislánya nem adja oda a kincsét, a kakiját, akkor az édesanya elveszi a plüssmacit, a másik kincsét. Ezzel a módszerrel nagyon hamar leszokott a kislány a székletvisszatartásról.” – árulja el a szakértő.

Hozzáteszi, hogy gyakori az is, hogy bármennyire is próbálja visszatartani a gyerek a székletét, végül egy kicsi mégis becsusszan a bugyiba, ezt pedig előszeretettel rejti el a gyerek a szekrény mögé vagy az ágy alá.

”Komplett színdarab tud kialakulni a családokban. Könyörögnek a szülők a gyereknek, hogy üljön le a bilire vagy a wc-re. Aki pedig élvezi, hogy egy bizonyos ideig a kezében tartja a kontrollt.”

 

Szorongás

Dr. Szalai Katalin azt mondja, előfordulhat az is, hogy a gyerek fél attól, hogy az ő termékét lehúzzák a wc-n és az eltűnik. De attól is tarthat, hogy belepottyan és őt magát nyeli el a wc.

”Ez egy szorongásos visszatartás, amit meg lehet előzni, ha szabad a bilibe kakilni.” – figyelmeztet a pszichológus.

”Fontos, hogy ne féljen attól, hogy beleesik a wc-be, vagy, hogy ténylegesen nehogy belecsússzon, ezért kell egy jó wc szűkítő is, ami jól illeszkedik a gyerek popsijához.” – teszi hozzá a gyerekorvos.

 

Önbüntetés

bilizés

Fotó: T.Katalin

A pszichológus azt mondja, akár visszatartja a gyerek a székletét, akár elenged valamennyit belőle kínjában, mindenképp megjelenik az önbüntetés is ezekben az esetekben.

”Fájdalmas ugyanis visszatartani, ha pedig bekakil, akkor ő lesz büdös, őrá néznek csúnyán, és neki kell segítséget kérnie, mert még nem tudja magát tisztába tenni. Ráadásul, amíg ezzel foglalkoznak, addig nem játszhat, és körülötte mindenki egyre ingerültebb lesz.”

 

Bármilyen változás az életében

Dr. Szalai Katalin klinikai szakpszichológus szerint bármilyen olyan élethelyzet, ami változást hoz egy gyerek életébe, szorongással jár, előidézheti a székletvisszatartást. Például bölcsi kezdés, vagy bölcsiből át az oviba vagy oviból iskolába, költözés, kistestvér születése, haláleset, bármilyen konfliktus otthon, stb.

”Ha volt valami vesztesége, ami eltűnt a szeme elöl, akkor a székletet nem hagyja eltűnni a szeme elöl. Például másik házba költözik a család. Vagy meghalt a dédi, de nem mondják el a gyereknek, ő azonban érzi, hogy baj történt. A bábozás ilyenkor sokat segíthet. Ha ki tudja magából játszani a veszteséget, akkor már esetleg nem akarja visszatartani a székletét.” javasolja a szakértő.

 

Rossz élmények

bilizés
Fotó: T.Katalin

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos szerint egy rossz kakilási élmény is el tudja indítani a székletvisszatartást, például egy keményebb a széklet.

 

Furcsa helyzetek

Egy furcsa kakilási helyzet is előidézheti ezt.

”Olyanra kell gondolni, ami nagyon meglepő a gyerek számára, például belekakil a fürdővízbe és ezen megdöbben, meglepődik, hogy mi történt.” – mondja a gyerekorvos.

 

Szülő reakciója

Ha a gyerek azt látja, hogy a szülő megijed, vagy esetleg leszidja őt, az is tud egy hetekig, hónapokig tartó székletvisszatartást eredményezni.

”Ha a gyerek belekakilt a kádba, a szülő pedig megijed, azonnal kikapja, gyorsan letusolja őt, vagy pelenkacserénél, vagy ha kipottyan a nadrágba a kaki, és ezért leszidja, ez mind olyan szülői reakció, amely a gyereket meglepi vagy megijeszti. Ahogy az sem mindegy, hogy azt mondjuk, hogy ez egy természetes, vagy egy csúnya dolog.”mondja Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

 

Egy életen át tarthat

A gyerekorvos tapasztalata szerint 8-10 éves korra általában megszűnik a székletvisszatartási probléma, mégis ezeknek a gyerekeknek a negyedét egészen felnőttkoráig elkíséri.

”Van egy genetikai háttere is, vagyis ha valamelyik szülőnél előfordult gyerekkorában, arra lehet egy örökletes hajlam. Ha mindkét szülőnél volt ilyen kiskorban, akkor nagyobb az esély, hogy ez a hajlam öröklődik.”

 

Ilyen a gyerek viselkedése székletvisszatartáskor

Azon túl, hogy a megváltozik a gyerek székletének állaga és mennyisége, a viselkedésében is megfigyelhető változás.

”A visszatartó viselkedésre jellemző, hogy a gyerek megfeszíti magát, pipiskedve jár, hiperaktív vagy izgága lesz, hiszen folyamatosan az ellen küzd, hogy ne jöjjön ki a széklete. Alvás közben is gyakran felébredhet, ekkor is jelentkeznek nála ugyanis székelési ingerek. Sok gyerek egyébként alvás közben kakil be.” - hívja fel a figyelmet a gyerekorvos.

A szakértő azt mondja, hogy minél több napja nem kakilt a gyerek, annál erősebb hasi diszkomfort érzés jelentkezhet, és az evést, ivást is egyre inkább elutasíthatja.

 

Milyen testhelyzetet vegyen fel a kisgyerek kakilás közben?

bilizés
Fotó: Tóth-Vincze Nikolett

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna szerint vannak olyan testhelyzetek, amelyekben nem tudnak könnyen kakilni a gyerekek, sőt, félhetnek is közben. Például ha lóg a lábuk a wc-n, vagy ha nincs wc szűkítő.

”Bilizés közben egy ideális testhelyzetet tud felvenni a gyerek. Ez egy olyan guggoló pozíció, amikor jól alá van támasztva a talpa, tehát nem lóg a levegőben és a térdei egy kicsit magasabbra kerülnek, mint a popsija vagy a csípője. Ez az a testhelyzet, amit a wc-n is meg lehet valósítani. Ehhez szükség van egy fellépőre, amiből érdemes egy kicsit magasabbat választani, pont azért, hogy ez a pozíció létrejöhessen.” – hívja fel a figyelmet a gyerekorvos.

Azzal zárja szavait, hogy az okozhat még problémát, ha a szülő arra biztatja a gyerekét, hogy nyomjon erősen. Ilyenkor azonban megfeszülnek a záróizmok és pont az ellenkező hatást érik el. Tehát azt ajánlja, hogy sokkal inkább abban kell gyerekünket segíteni, hogy ellazuljon ebben a testhelyzetben.

Indexkép: Tóth-Vincze Nikolett

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja