A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Székrekedés csecsemő- és kisgyerekkorban

Gaba Medical Center orvosai - 2008-11-19
Nagyon fontos és ritkán szóba kerülő kérdésre szeretném felhívni a figyelmet. Az újszülött- és csecsemőkorban a szülők szinte árgus szemekkel figyelik a pelenka tartalmát és a székürítés gyakoriságát.
Székrekedés csecsemő- és kisgyerekkorban
Az újszülött széklete a mekóniumos (magzati béltartalom) kiürítése után sárgás-barnás színűvé és lazábbá válik. A szopás ideje alatt ezt a mama táplálkozása befolyásolhatja, de ritkán okoz székrekedést, inkább puffadást vagy hígabb székletet észlelhetünk.
A tápszer bevezetése ismét változást hozhat, általában szárazabb lesz a csecsemő széklete és ekkor már jelentkezhet székrekedés is. Javasolt a tejnél „sűrűbb” tápszer mellé folyadék (víz) adása is.

Az igazi változás a főzelék-, illetve inkább a száraz-, fehérjedús étkezés bevezetésekor várható. Ekkor megváltozik a széklet állaga, már nem lesz olyan laza, és változhat a székürítés gyakorisága is. A teljes, felnőttekével azonos táplálkozásra való áttéréssel a széklet konzisztenciája tömöttebb lesz, és egyre gyakoribbá válik a napi egyszeri- vagy kétnaponta történő székürítés.

A szülők mindaddig, míg a gyermek pelenkás, a bélműködést rendszeresen követik. Ha úgy látják, hogy a gyerek nehezen tud székelni, erőlködik, és a széklet száraz, kemény; javasolt több rostosat (gyümölcsöt, főzeléket, rostos ivóleveket) és kicsit több folyadékot beiktatni a táplálkozásba.

Az emberi szervezet nem bontja le a növényi rostok cellulóz tartalmát, ez adja a széklet vázát, melytől lazává, könnyen kiüríthetővé válik a béltartalom. Ha a gyermek végbelénél ilyenkor kis lilás csomót észlelünk, javasolt a csomót popsikenőccsel bekenni, és ujjal a végbél felé finoman visszanyomni. Ha úgy látjuk, hogy a gyermek erőlködéssel sem tudja kinyomni a székletet, érdemes egy glicerines kúpot a végbélbe bedugni, amely pár perc feloldódás után megkönnyítheti a kinyomást. Fontos, hogy a gyerek félelmét leküzdjük! Ő maga is érezni fogja a kúp után a megkönnyebbülést és legközelebb nem fog félni tőle.

A következő problémás szakasz a bilire való szoktatáskor adódik. Részben a gyerek ismeretlentől való félelme okozhatja a széklet visszatartását. Ezen csak nagy odafigyeléssel, türelemmel tudunk segíteni. Az erőltetés sosem segít! Fontos, hogy ha elkezdjük az átszoktatást, azt rendszeresen tegyük!

Érdekes, hogy a bölcsődés gyerekek bilire-, illetve kis WC-re szoktatása gyorsabb, őket talán az egykorú gyerekek példája inspirálja. A mai pelenkák komfortérzete jobb, mint régen volt, így a szobatisztaságra való szoktatás egyre inkább kitolódik.
A bilire szoktatásnál fontos, hogy már előtte megfigyeljük gyermekünk székürítési szokásait: mikor szokott székelni; milyen étel az, amitől hígabb, vagy gyakoribb széklete lesz; mikor keményebb a béltartalom. Ezek azért lényegesek, mert a pelenka elhagyása mellett meg kell próbálni a gyermeket egy rendszeres, a napnak szinte ugyanabban az időszakában történő székelésre szoktatni. Erre a legjobb napszak a reggeli ébredés- vagy reggelizés után, de lehet akár esti időpont is. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert így nem csak a székrekedést és később az emiatt kialakuló aranyér betegséget előzhetjük meg, hanem nyugodt napot biztosíthatunk gyermekünknek, sőt majd felnőtt korban is a napi teendőkhöz.


A ritka, nehéz, kemény székürítés következménye lehet a már gyermekkorban is kialakuló aranyér (tágult végbélkörüli visszerek), vagy a végbél berepedése. Mindezek fájdalmas elváltozások és fokozhatják a széklet visszatartását.

Fontosnak tartom még, hogy ha lehet, már óvodás, de legkésőbb iskolás korban próbáljuk a gyereket a reggeli székeléshez szoktatni (pl. kicsit korábbi felkeléssel reggeli utánra tenni a WC-re ültetést). Nem baj, ha ez eleinte nem sikerül, de idővel szinte reflexesen ki fog alakulni. Ezzel elérhetjük, hogy gyerekünk egész nap nyugodtan élvezhesse a játékot, a foglalkozásokat, ne feszengjen és figyelni tudjon az órákon. Ez azért fontos, mert ha idegen helyen (óvoda, iskola, utca) éri el a székelési inger, akkor visszatartja és ez már önmagában is székrekedéshez és következményes végbélbetegségekhez vezethet.

Ne felejtsük el, a legfontosabb a megnyugtató odafigyelés és a rendszeresség ebben is, mint gyermekünk bármely más életfunkciójánál!

Dr Nagy Zsuzsanna
Proctologus, sebész főorvos
Gaba Medical Center
1158 Budapest, Apolló u. 61.
Előzetes bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés és információ: 06 1 416-0886
www.gabamedical.hu
Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja