A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A székrekedés betegséget is jelezhet!

Családinet [cikkei] - 2015-11-26
A krónikus székrekedés népbetegségnek számít, egyes statisztikák szerint a nők 35, a férfiak 10 százaléka hajlamos szorulásra, idős korban az előfordulás megsokszorozódik. Az emberek csaknem negyede használ többé-kevésbé rendszeresen hashajtót. Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a dolgunkat? A témáról dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa beszélt.
A székrekedés betegséget is jelezhet!

Különbözőek vagyunk

Sokféle tévhit él az emberekben a székürítéssel kapcsolatban, holott nincs egyedül üdvözítő rendszeresség. Jónéhány egészséges embernek csak 2-3 naponta van székürítése, míg másoknak naponta többször is – és ez nem okoz problémát. Székrekedésről akkor beszélhetünk, ha hetente kettőnél kevesebbszer látogatjuk meg a mellékhelyiséget, és a széklet erősen tömött.

A másfél méter hosszúságú vastagbélben 7-16 órát vándorol a béltartalom, amelynek nagy részét növényi eredetű, emésztetlen, illetve emészthetetlen cellulóz rostok teszik ki. Rosthiányos táplálkozás esetén a vastagbelek mozgása, a perisztaltika lelassul, a béltartalom több időt tölt a vastagbélben, és a szükségesnél jobban besűrűsödik, és akár aranyeret is okozhat.

A vastagbél falára méreganyagok, és erjedéstermékek rakódnak le, amelynek következtében előfordulhat puffadás, fejfájás, általános rossz közérzet. Ezeket a tüneteket csak rontja a mozgásszegény, ülő életmód és a stressz.
 

Fontos jelző tünet lehet

- A székrekedés súlyos betegség tüneteként is jelentkezhet. Akutan erős feszüléssel, fájdalommal, gyakran émelygés és hányás kíséretében akár bélelzáródás tünete is lehet, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Krónikus székrekedést okozhat a kiszáradás, diabetes, a pajzsmirigy alulműködés, a vastagbélgyulladás, vagy –szűkület, egyes fájdalomcsillapítók, nyugtatók, vízhajtók, sőt a depresszió is – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa.

- Az is gyakori jelenség, hogy a végbél tájékát érintő fájdalmas betegségek, mint például a gyulladt aranyér, a tályog, a berepedések fájdalmassá tehetik a székürítést, és a beteg a fájdalomtól való félelmében visszatartja a székletét. Ennek következtében a széklet ismét csak besűrűsödik, és székrekedés alakul ki – mintegy ördögi körként. A vastagbél- vagy végbéldaganat legjellemzőbb tünete a hasmenéssel váltakozó székrekedés, de hasonló tüneteket okozhat az irritábilis bél szindróma is.
 

A gasztroenterológus tanácsai

 

  • Táplálkozzunk változatosan, fogyasszunk bőségesen folyadékot.
  • Mozogjunk rendszeresen. Ideális a torna, az úszás, a kerékpározás, a kocogás, de akár a tempós gyaloglás is megteszi.
  • Ne nyomjuk el a székelési ingert. Lehetőleg a napnak ugyanazon szakában szakítsunk időt az ürítésre.
  • Alkalomszerűen szedhetünk enyhe hashajtókat, de ne szokjunk hozzájuk, mert a túlzott hashajtófogyasztás bélrenyheséget okoz. Érdemes kipróbálni az aloe vera tartalmú készítményeket, a tamarin lekvárt, a glaubersós gyógyvizeket, illetve az aszalt szilvát is.
  • A szorongás, a feldolgozatlan belső feszültéségek és a stresszhatások is befolyásolhatják az emésztést – egyeseknél gyorsítják, míg másoknál éppen ellenkezőleg, lassítják azt. Krónikus tüneteknél érdemes szakember segítségét kérni a feldolgozáshoz.
  • Makacs székrekedés esetén, illetve hasmenés-székrekedés váltakozásakor feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy kizárhatók legyenek az esetleges szervi elváltozások.

 

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: Naypong/FreeDigitalPhotos.net

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja