SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülinapi zsúrok régen és most - így szervezz bulit gyermekednek, ha nem akarsz egy vagyont költeni

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-29
Hol van már az az idő, amikor anyuék kirakták otthon a ropit, a mama sütött csokitortát, és mindenki sztoikus nyugalommal viselte, ahogy a meghívott tíz óvodás szétszedi a lakást? A szülinapi bulira ma már komplett iparág épült, ami valahol teljesen érthető, de kérdés: valóban bele kell a családnak roppannia anyagilag a gyerek hatodik születésnapjába?
Szülinapi zsúrok régen és most - így szervezz bulit gyermekednek, ha nem akarsz egy vagyont költeni


Zsúrok a 90-es években

Nem volt ez mindig így. Gyerekkorunkban magától értetődő volt, hogy mindenki otthon tartja a szülinapi zsúrt. Télen-nyáron, kertes házban vagy panelban, nem számított. Az anyukák tortát sütöttek és káposztafejbe dugtak fasírtgolyókat fogpiszkálóval, a gyerekek gyilkososat játszottak. A kreatívabb szülők készültek valamilyen mókás vetélkedővel, ami mindenképp feldobta a hangulatot, de nem volt létkérdés. Mindig remek volt a program anélkül is.

Nem emlékszem, hogy valaha is ott maradtak volna a meghívott gyerekek szülei ezeken a bulikon, a hasonló korú testvérek részvétele azonban magától értetődő volt. Így a családok nyertek néhány szabad órát, minden gyerek jól szórakozott, és a vendéglátókat sem nyomasztotta a gondolat, hogy a gyerekeken kívül még néhány nagyjából idegen szülő szórakoztatása is az ő feladatuk.

Ma már kicsit máshogy látjuk a dolgokat – nem mindenki hagyja például a gyerekét szívesen egy szinte idegennél úgy, hogy az illetőnek tíz másikra is oda kell figyelni -, de attól még van, ami nem változik: azok a játékok, amelyek húsz éve érdekesek voltak a gyerekeknek, most is azok lesznek.
 

Buli ötletek alacsony költségvetéssel

 

Óvodáskor előtt

Óvodáskor előtt a szülinapi zsúr inkább szól a szülőkről, mint a gyerekekről. Nincsen ezzel semmi baj, jó program lehet összejönni hasonló családokkal tortázni és beszélgetni, de érdemes látni az esemény korlátait is.

Ennyi idősen bőven elég, ha áthívunk néhány családot, megkérjük őket, hogy hozzanak egy-egy doboz üdítőt és valamilyen rágcsálnivalót. Nyugodtan jelezhetjük azt is, ha nem szeretnénk sok apró kacatot kapni, és felvethetjük, hogy esetleg hozzanak közösen egyetlen ajándékot. Irányított program szervezésnek ebben az életkorban még nincs sok értelme.
 

Óvodásoknak

Az igazi bulizós időszak óvodában szokott kezdődni, rendszerint középső- vagy nagycsoportban. Bár egyre divatosabbak a játszóházas rendezvények, és érthető is, ha a szülők nem szívesen engednek be egy csapat ötévest az 50 négyzetméteres panelba, kis kreativitással remek programokat szervezhetünk magunk is.

Jó idő esetén, ha nincs kert, egy parkban vagy játszótéren is tarthatjuk a bulit.

Játékötletek óvodásoknak:

  • Célba dobás: egymásra állított kartondobozokat kell eltalálni, hogy leessenek, vagy lavórba dobálni a labdákat.
  • Buborékfújás: minden gyerek szereti, és hosszú ideig eljátszanak vele. Szerezzünk be óriás buborékfújót is!
  • Székfoglaló: klasszikus játék, mindig egyel kevesebb a szék, mint a gyerek. A gyerekek körbe szaladgálnak, amikor megáll a zene, igyekeznek leülni. Akinek nem jutott szék, kiesett.
  • Mi változott? Benti játék. A gyerekek körben ülnek, egy valaki kimegy. A szobában megváltoztatunk három dolgot, ezután a kint lévőt visszahívjuk, és ki kell találnia, mi változott.
  • Krumplifutam: A gyerekeknek egy kanálon egyensúlyozott krumplit kell eljuttatniuk A-ból B-be. Nagyobbak részére bonyolult akadálypályát építhetünk.


Iskolásoknak

Az iskolás korosztályt már egyre nehezebb lefoglalni, de nem reménytelen vállalkozás. Ha nem szeretnénk, hogy telefonnyomogatásba vagy videónézésbe torkolljon az esemény, megpróbálkozhatunk az alábbi ötletek valamelyikével, és a siker garantált lesz:

  • Pinata: spanyol nyelvterületről terjedt el a cukorkával teletömött állatkák szokása. Ti is vásárolhattok színes Pinata-figurát, amelyet felakasztotok egy fára, és ha a gyerekek szétverték, kiesik belőle a cukor.

Pinata

Kép: Monkey Business Images / shutterstock

  • Arcfestés: egy olyan program, amit még a nagyobbacska fiúk is élvezhetnek. Nagyobb gyerekeknek engedhetjük, hogy egymást fessék ki, kreatív alkotások születhetnek.
  • Lufi-csata: kellően meleg idő esetén töltsük meg vízzel a lufikat, és indulhat a harc (persze, csak a kertben).
  • Csoki kibontása késsel-villával: A becsomagolt szelet csokit késsel-villával kell kibontani, majd úgy is kell elfogyasztani (ez utóbbi már ritkán okoz gondot.)
  • Futóverseny összekötött lábbal


Egyéb tanácsok a szervezéshez

  • Nem kell túl sok vendég! Óvodás és kiskiskolás korban is bőven elég annyi meghívott, ahány éves a gyerek.
  • A meghívókat legjobb 3 héttel az esemény előtt szétosztani. Így a családok, ha szeretnék, még tudják eszerint alakítani a programjukat, és nem vész a feledés homályába sem a buli.
  • A meghívón adjuk meg az elérhetőségünket, és kérjük meg nyomatékosan a szülőket, hogy mindenképp jelezzenek vissza!
  • Azt is érdemes jelezni, hogy számítunk-e a szülők részvételére a bulin, illetve hogy a meghívás a testvérekre is kiterjed-e.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Pressmaster / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja