A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

20 nyári játék, amit szülők nélkül is játszhatnak a gyerekek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-24
Itt a nyár és a ránk zúdult félelmetes szabadság. Az időt el kell ütni. Tele a net jobbnál jobb játékötletekkel, ám ezek többsége szoros szülői felügyeletet és együttműködést kíván. Mit tegyen a felnőtt akkor, ha egy időre nyugalomra vágyik, és csak távolról szeretné figyelni a gyereket?
20 nyári játék, amit szülők nélkül is játszhatnak a gyerekek

A következőkben álljon itt néhány olyan játék, amellyel a kicsit nagyobbak önállóan vagy csapatban, aktív szülői részvétel nélkül is remekül elfoglalhatják magukat. Ez persze nem jelenti azt, hogy magukra hagyhatjuk a kicsiket, hisz a gyermekeket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni - a játékokat azonban aktív szülői részvétel nélkül is játszhatják.

 1. Csöpögtetővár-készítés. Gyerekkorunk örökzöld tóparti elfoglaltsága. Ez mondjuk pont olyan, amiben én is bármikor örömmel részt veszek, de ha valakinek nincs kedve hozzá, garantált, hogy a kicsik legalább egy fél órát el lesznek vele.
 2. Szappanbuborék átfújása egy kosárlabdagyűrűn. (A folyadékot házilag is elkészítheted: Az óriás szappanbuborék titkos receptje)
   
  Fotó: collusor / pixabay
 3. Bújócska-fogócska. Felénk a nyár slágerjátéka, ezt játssza négy és tizennégy év között minden gyerek az utcában. Választanak egy fogót, a többiek elbújnak előle, majd ha megtalálta őket, és egyet elkap, belőle is fogó válik. Az nyer, akit utoljára kapnak el.
 4. Piknikkosár készítése, de csak egy bizonyos betűvel kezdődő ételek felhasználásával. Hosszú ideig eltarthat, mire a hűtőben és a kamrában felkutatják az összes lehetséges élelmiszert.
 5. Arcfestés Anya sminkkészletének felhasználásával. Testvérek előnyben.
 6. Plüssállat keresés. Rejtsük el az összes állatot a lakásban vagy a kertben, és adjuk ki feladatként a felkutatásukat.
 7. Origamizás.
 8. Életnagyságú csontváz építése jégkrémes pálcikákból.
 9. Strand a lakásban. A déli órákban, ha nem tanácsos kint lenni, rendezzünk strandot a fürdőszobában! Könnyen lehet, hogy nekünk is kedvünk lesz becsatlakozni.
 10. Sorminta készítése szárazbabból, lencséből, sárgaborsóból.
 11. Labda pattogtatása a falhoz egy-egy ének vagy mondóka dallamára. Komplett koreográfiát is ki lehet hozzá találni.
 12. Színdarab vagy zenés-táncos előadás összeállítása, amit a nap végén a szülőknek lehet eljátszani.
 13. Tündérkert tervezése. Fiúk nyugodtan pakolják tele a kertet zombikkal.
 14. Nyaralás során gyűjtött kagylók kifestése, vagy egyéb módon kézműveskedésre való felhasználása.
 15. Falfestés. Természetesen nem a tapéta összefirkálására buzdítunk senkit, de ha befedjük a falat papírral, gyönyörű alkotások születhetnek. Nagyobb gyerekek a graffitiző hajlamukat is kiélhetik ilyen módon.
   

  Fotó: MoscowMoms / pixabay
 16. Ugyanezt a betonra is felrajzolhatják aszfaltkréták segítségével.
 17. Kerttulajdonosok remek vízi csatákat rendezhetnek. Csak néhány vízipisztoly és legalább két gyerek kell hozzá.
 18. Süssünk egy tepsi süteményt, és bízzuk a gyerekekre a díszítést.
 19. „Tojáskeresés”. A húsvéti program nyári változata. Felfújt lufikat töltsünk meg vízzel, és tegyük őket egy éjszakára mélyhűtőbe. Másnap reggel rejtsük el őket a kertben, és hagyjuk, hogy a gyerekek megkeressék őket.
 20. Vizes lufi bajnokság. Ha nincs kedvük másnapig várni vele, aznap már fel is használhatják a megtöltött lufikat egy izgalmas csata keretében.

Nálatok mivel töltik a gyerekek az önálló játékidejüket a nyáron?

Inexkép: ariesa66 / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja