A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 kreatív játékötlet a lakásban esős, szeles napokra

Családinet [cikkei] - 2019-01-03
Olyan játékokat gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy értelmes és hasznos elfoglaltsággal töltsük az időt, amíg végre megérkezik a jó idő.
10 kreatív játékötlet a lakásban esős, szeles napokra


A kütyükkel töltött idő is lehet közös program

A rossz idő a lakásba zárhatja a családot. Ilyenkor rendszerint előkerülnek a családi mesefilmek, és a gyerekek kétségtelenül szívesen töltenek akár hosszabb időt is a televízió, a számítógép, laptop előtt vagy tablettel a kezükben. Ezektől sem kell őket teljesen eltiltani, de fontos, hogy szabjuk meg, mennyi időt tölthet előtte és ügyeljünk rá, hogy ez az idő ne céltalan nézelődéssel teljen! Üljünk le vele közösen, nézzük meg, milyen játékkal játszik, mi is próbáljuk ki a kedvencét. Olvassunk érdekességeket a kedvenc állatáról vagy mesehőséről. Szervezzünk mozizós délutánt, amikor együtt telepedünk le a nappaliban és közösen megnézünk egy mesét.
 

Ismertessük meg velük a mi régi kedvenceinket!

Amőba, torpedó és ország-város játék ma már online is elérhető, de hogy egy kicsit elszakadjunk a képernyőtől, játsszuk velük papíron, ceruzával, tollal ezeket! Kisebbekkel is játszható az ország-város, ha csak egy kategóriát választunk és szóban minden játékos egymás után adja meg a válaszait.
 

Kell egy kis mozgás: játsszunk szoborjátékot!

Hallgassunk zenét, ugráljunk, táncoljunk rá. Egyik pillanatban a zenét váratlanul leállítjuk, ekkor azonnal mozdulatlanul kell maradniuk addig, amíg a zene újra nem indul. Bonyolíthatjuk a játékot azzal, ha megadjuk, hogy milyen testhelyzetet kell felvenni a „szoborrá válás” idejére.
 

Építsünk bármiből

Kicsik és nagyok egyaránt élvezik, ha a nappalit a játékaikkal birtokba vehetik. Engedjünk nekik teret és adjunk alapanyagot az építéshez. Dominóból kígyót, kártyából várat, de ha nincs kéznél éppen más, akkor a kanapé párnáiból is építhetünk bunkert.
 

Kincskereső

Rejtsünk el a lakásban egy apró meglepetést és készítsünk hozzá térképet, vagy kisebbeknek szóban adjunk utasításokat a kincs hollétéről.


Mi van a dobozban?

Egy dobozba gyűjtsünk össze különféle tárgyakat, játékokat, úgy, hogy a gyerekek ne lássák, mit pakolunk bele. Takarjuk le a dobozt. A gyermek most már belenyúlhat, és tapintás útján kitalálhatja, miket rejt a kosár. Majd cseréljünk szerepet!
 

Kidobós

Egy üres falfelület mellett – biztonságos távolságban a tévétől – pakoljunk egymásra wc papír vagy papírtörlő gurigát, üres kisebb dobozokat, szivacskockákat. Szedjünk össze kislabdákat, babzsákokat, vagy akár összepárosított zokni gombolyagokat és már indulhat is a támadás a vár ledöntéséért.
 

Piknikezzünk! Memóriajáték

Akár az egész család részt vehet benne. Alkossunk egy kört a földön ülve, majd az első megszólaló kezdi a sort. „Piknikezni indultam, elcsomagoltam egy almát.” A következő megismétli az előtte szólót, és kiegészíti valamivel. „Piknikezni indultam, elcsomagoltam egy almát és egy szendvicset.” A végén az nyer, aki az összes dolgot fel tudja sorolni, amit közösen a kosárba pakoltunk.
 

Minek a hangját hallod?

Válasszunk 5-10 tárgyat a lakásban, amit megmutatunk a gyermeknek. Ezután kérjük meg, hogy csukja be a szemét és adjunk ki valamilyen hangot az egyik tárggyal. Ha például egy plüssállat, akkor utánozhatjuk is a hangját, ha egy pohár, megkocogtathatjuk, ha egy fésű, az ujjunkat végighúzva rajta jellegzetes hangot hallhatunk. A feladat, hogy hang alapján ismerje fel a korábban látott tárgyakat.
 

Kártya, társas és kirakó: az örök családi kedvencek

Az elmúlt években nagyon sok játék jelent meg, néhány ezek közül igazi sláger lett, ám Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének tapasztalatai szerint a kirakós, a memória-, kártya- és társasjátékok igazi örökzöldek, minden korosztály körében a népszerű játéknak számítanak. Már kisebb gyerekek is könnyen megértik az egyszerűbb kártyajátékok szabályait és társasjátékok közül is mindig tudunk az életkornak megfelelőt választani. A társasjáték a szocializáció része, segítségével a gyermek megtanulhatja a szabálykövetést, a győzelem és a kudarc elviselését.

Forrás: www.jatekliget.hu 
Kép: Johan Bos / Pexels

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja