SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így sínyli meg a gyerek, ha a szülei között rossz a kapcsolat

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-29
Nem muszáj üvöltve veszekedni ahhoz, hogy a gyerek biztonságérzete sérüljön, azzal azonban csak jól jár, ha megtanulja, hogyan kell a konfliktusokat intelligensen lerendezni.
Így sínyli meg a gyerek, ha a szülei között rossz a kapcsolat

Valóban tilos a gyerek előtt veszekedni? – teszi fel a kérdést sok szülő. Miközben azt mindannyian érezzük, hogy az indulatos jelenetek nem tesznek jót a lelkivilágának, tudnunk kell, hogy nem minden nézeteltérés káros. A gyereknek is meg kell tapasztalnia, hogy a vita nem feltétlenül rossz dolog, és hogy ha nem értünk egyet, azt kulturáltan is meg lehet beszélni.

Az állandósult, folyamatosan feszült légkör azonban mindenképpen rosszat tesz, és ehhez nem is kell hangosan veszekedni. A következő problémákat okozza a szülők gyűlölködése:


1. Bizonytalanságérzés

„A szülők nem érzik, mennyire érzékenyek a gyerekek a konfliktusaikra” – állítja E. Mark Cummings a Marital Conflict and Children An Emotional Security Perspective című könyv szerzője. A gyerek számára a szülői háttér jelenti a biztonságot, és ha ez meginog, az egész világba vetett bizalma megrendül. A szerző szerint a kiegyensúlyozatlan környezetben felnövő gyerekek körében gyakori a szorongás, a rossz alvás és az evészavarok – kóros étvágytalanság vagy elhízás – is.


2. Bűntudat

A gyerek világképe még egocentrikus: nehezen tudja elképzelni, hogy tőle függetlenül történnek a dolgok. Ha a szülei veszekednek, biztos benne, hogy ennek valamilyen formában ő az előidézője. Biztosan rossz volt, vagy megint elrontott valamit.
A helyzetet nehezíti, hogy a szülői konfliktusok középpontjában nagyon gyakran valóban a gyerek áll. A nevelés, a fegyelmezési módszerek éppúgy képezheti vita tárgyát, mint az, hogy valamelyik fél – jellemzően az anya – úgy érzi, a párja nem foglalkozik eleget a gyermekkel. Az érintettnek pedig mindezt valódi kín végighallgatni.


3. Rossz minták továbbadása

Aki gyerekkorában nem tanulta meg, hogyan kell higgadtan kezelni a problémákat, jó eséllyel felnőttként is csak kiabálva lesz képes lerendezni a nézeteltéréseit. Így öröklődik át a rossz minta nemzedékről nemzedékre, és ebből a spirálból nagyon nehéz kiszállni. Nem lehetetlen azonban: ha mi magunk a rossz örökség ellenére megpróbáljuk, a gyerekünket talán már megkímélhetjük mindettől.


4. Magatartásproblémák

Minden családi konfliktus lecsapódik a gyereken. Pedagógusok általános tapasztalatai szerint az ovisok és a kisiskolások viselkedésén azonnal észrevehető, ha valami nem kerek otthon: agresszívvé, szófogadatlanná, vagy éppen túlzottan visszahúzódóvá válnak.


5. Nehéz felnőttkor

Az érzelmi bizonytalanságban eltöltött gyerekkor az egész életet végigkíséri. A Kaliforniai Egyetem által 2002-ben végzett kutatás szerint a szeretetlen otthonban felnőtt gyermekek későbbi éveik során számtalan problémával küszködtek: gyakoribb volt köztük a depresszió, a függőségek, és az immunrendszerük is gyengébben működött.


6. A csendes feszültség átka

Nem csak hangos, csapkodós veszekedések tehetik tönkre a gyerekkort. A szülők közti rossz viszonyt a gyerek akkor is észreveszi, ha nem kiabálnak, csak éppen nem szólnak egymáshoz, vagy folyamatosan csendesen teszik a megjegyzéseket egymásra. Az ilyen otthonban felnőtt gyermek pontosan érzi, hogy valami nincs rendben, de megfogalmazni nem tudja. A bizonytalanság azonban őt is felemészti.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Iakov Filimonov / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja