SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 jele annak, hogy nagyszerű szülő vagy

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-07
A mai szülők generációja minden korábbinál magasabbra helyezi a mércét a gyereknevelés területén, és egyre többen tartanak attól, hogy belebuknak a küldetésbe. Emiatt aztán sokan kapják magukat azon, hogy a többi családdal versenyeznek, vagy azt várják, hogy valaki egy objektív mérce alapján meghatározza, mennyire jó szülők.
7 jele annak, hogy nagyszerű szülő vagy

Nadine Van Der Linden klinikai szakpszichológus a Mother.ly oldalon hét olyan jelet sorolt fel, amelyek alapján eldöntheted, jó szülő vagy-e.
 


1. Gyermeked ki meri előtted fejezni az érzéseit

Gyakran nehéz lenyugtatni a gyermek háborgó érzelmeit. Lehet, hogy ezeket néha nehéz szülőként végignézni, de ha gyermeked képes előtted kifejezni a haragját, szomorúságát vagy félelmét, az annak a jele, hogy érzelmileg biztonságban érzi magát melletted.

Aggasztó azt látni, hogy némelyik gyerek elrejti a szülei élől az érzéseit. Ez igen gyakran utal komoly problémára a szülő-gyerek kapcsolat terén. Ne hallgattasd el ilyenkor a gyereket, ne próbáld elterelni a figyelmét. Inkább figyelj rá oda, és mutass megértést.
„Látom, a falat rugdosod, bizonyára nagyon mérges vagy. Azt mondod, ez azért van, mert a nővéred nem engedi, hogy te is játssz vele” – ha ezt mondod, azzal azt mutatod, hogy tudod kezelni az érzéseit, és megérted a problémáját.

Szomorú gyerekKép: fizkes /shutterstock



2. Hozzád jön, ha valami bántja

Ha a gyerek hozzád fordul elsőként a problémájával, tudd: jó munkát végeztél. Azt jelenti, hogy egy olyan biztos pont vagy számára, ahová bármikor tud fordulni, ha segítségre van szüksége.
Ösztönözd ezt a továbbiakban is azzal, hogy nyitott füllel hallgatod a gondjait akkor is, ha számodra jelentéktelen apróságnak tűnnek. Ezzel megalapozhatod a nyílt kommunikációt azokra a helyzetekre is, amelyek valódi nehézséget jelentenek majd.

Apa és fia beszélget

Kép: Stock Rocket / shutterstock



3. Anélkül tud a gondolatairól és az érzéseiről beszélgetni veled, hogy félne a reakciódtól

Ez a nyílt, elfogadó és rugalmas szülő-gyerek kapcsolat egyik jele. Sok szülő akaratlanul is akadályozza a gyerekkel való kommunikációt olyan módon, hogy például túlreagálja a kellemetlen témákat.
Gyakori az is, hogy a szülő olyan sérülékenynek mutatkozik a gyermeke előtt, hogy az inkább nem is terheli a problémáival. Aggasztó, amikor valaki azt állítja, hogy a gyereke a támasza. A szülő a támasz; a gyereknek soha nem lenne szabad annak lennie.
Próbáld meg anélkül elfogadni a gyermeked gondolatait és érzéseit, hogy túlságosan magadra vennéd azokat. Ha szükséged van valakire, akinek kiöntheted a szívedet, egy felnőttet keress erre a célra – ne a saját gyerekedet.

Támogató kezek

Kép: FLUKY FLUKY / shutterstock



4. Nem kritizálod és nem címkézed a gyerekedet

A jó szülők nem kritizálják a gyerekeiket, és igyekeznek elkerülni az olyan jelzők használatát velük kapcsolatban, mint hogy „rossz”, „szemtelen”, „falánk” vagy „lusta”.
Ha a gyerek felfalta az összes csokit anélkül, hogy megkínálta volna a többieket, a jó szülő a vislekedésre koncentrál: „Kínálás nélkül megetted az összes csokit. A mi családunkban fontos, hogy a testvérek megosztják egymással a dolgaikat. Miért tetted ezt?”
Ez egészen máshogy hangzik, mint az, hogy „Úristen, de falánk vagy, azonnal menj a szobádba!”

Csokievés

Kép: Phovoir / shutterstock



5. Támogatod azokban a dolgokban, amelyek érdeklik, vagy tehetséges bennük

Ha hajlandó vagy támogatni az általa fontosnak tartott dolgokban, úgy fogja érezni, sikerül valamilyen jelentős dolgot elérnie. Ez pozitívan hat rá kamaszként és fiatal felnőttkorában is, kitartásra tanítja, és általa elkerülheti a túlzottan kockázatvállaló viselkedést. Nagyszerű érzés kiemelkedni egy olyan területen, amit szeretünk.

Néha azonban sajnos előfordul, hogy a szülő a saját be nem teljesült álmait akarja a gyerekre ráerőltetni. Csak rossz vége lehet annak, ha azt akarod, hogy a te kedvedért jeleskedjen egy területen, még akkor is, ha kezdetben úgy tűnik, jól alakulnak a dolgok. Ezzel a szülői hozzáállással csak a bukásnak ágyazunk meg, miközben a gyerek felesleges mértékű nyomást és kontrollt él át.
Ha a mi önző ambícióink állnak mindemögött, a gyereknek a saját kudarca mellett még azt a terhet is el kell viselnie, hogy csalódást okozott a szüleinek.

Foci

Kép: Fotokostic / shutterstock



6. Korlátokat állítasz, hogy ezáltal megvédd őt

A jó szülők a szükséges korlátok felállításával terelgetik a gyermeküket. A határok és korlátok nélkül élő gyermek bizonytalannak és elveszettnek érzi magát.
Egyik gyerek sem rajong a korlátokért, mégis ez kell nekik, hogy érezzék, szeretik őket. Néhány példa az egészséges szabályokra: időben történő lefekvés, tisztelettudó stílus használata a családon belül, alkoholfogyasztással egybekötött bulik tiltása kamaszkorban.

Korlátok

Kép: Motortion Films / shutterstock



7. Kijavítod a saját hibáidat

Ha ki tudod javítani azokat a hibákat, amelyeket a gyerekeddel való kapcsolatodon ejtettél, nagyszerű szülő vagy. Ha például kiabáltál vele, túlreagáltad a hibáit vagy csúnyákat mondtál rá, fontos, hogy ezt tisztázzátok.
Sokat segít, ha beszélgettek arról, hogyan kellett volna kezelned az adott helyzetet. Magyarázd el neki, hogy elragadtak az indulataid, ezért veszítetted el a fejedet.

Szőnyegen

Kép: George Rudy / shutterstock

Nagy a kísértés, hogy olyasmikben mérjük a szülői mivoltunk minőségét, mint hogy megfelelő módon tápláljuk a gyermekünket, vagy megnyert egy focimeccset, pedig a nevelés sikere valójában azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e biztos alapot teremtenünk számára. A gyereknek így lesz esélye a növekedésre, és arra, hogy élete során ő sem a külső eredményekre, tanem a szeretetre, tiszteletre és az emberi kapcsolatokra helyezze a hangsúlyt.

Valójában ezt jelenti jó szülőnek lenni.

Szerző: Nadine Van Der Linden

Forrás: mother.ly

Kapcsolódó cikkeink

Indexkép: Dean Drobot / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja