SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Különórák helyett kötetlen játékot!

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2019-10-07
Képzeld, megyek tornára! És járok úszásra és táncra is!" - újságolta egy elsős kislány.
"Hú, ez nagyon klassz!" - válaszoltam, mivel éreztem, hogy a kislány lelkesedést vár tőlem.
"Fanni milyen foglalkozásokra jár? - érdeklődött a kislány.
" Semmilyenre"- feleltem, mire a kislánynak elkerekedett a szeme." Nem jár semmilyen különórára? De hát akkor mit csinál délutánonként? "
"Játszik. Te szoktál játszani?" - kérdeztem, mire úgy nézett rám, mintha ufo lennék vagy legalábbis kínaiul szóltam volna hozzá.
Különórák helyett kötetlen játékot!

Sok kisgyerek jár valamilyen különórára. Annak ellenére, hogy az iskolakóstolgatókon szinte mindenütt megkérték a leendő tanító nénik a szülőket, hogy elsőben ne terheljék a gyerekeiket délutáni foglalkozásokkal. Épp elég megterhelő a rengeteg iskolai óra, maradjon a gyerekeknek ideje kiengedni a gőzt, amire nagy szükségük van.

A szülők egy része a kifejezett kérés ellenére mégis beíratta a gyerekét valamilyen foglalkozásra. A többségük ezzel jót akar a gyerekének, megadni a lehetőséget, hogy különféle sportágakban kipróbálja magát. Azonban sajnos az is előfordul, hogy a szülők azzal a céllal küldik a gyereküket foglalkozásokra, hogy addig se kelljen velük foglalkozni.

Fanni egyik ovis csoporttársának az anyukája egy szülinapi bulin ecsetelte, hogy már csak egy napra kell valamilyen délutáni elfoglaltságot találni a lányának, négy nap már ki van pipálva. Majd kifejtette, hogy mennyire nincs kedve esténként a gyerekkel játszani és milyen jók ezek a különórák, mert így otthon csak vacsorázik és fürdik a gyerek, aztán már megy is aludni.

Egy másik ovistárs nagymamája elkeseredetten panaszolta, hogy a kisunokája minden áldott nap különórára jár. Ahelyett, hogy a játszótérre mennének, várja a lovaglás, angol, úszás, balett és karate.

Az az igazság, hogy körülöttünk szinte minden gyerek jár legalább egy különórára. Nem csoda, hogy a férjem is előállt a felvetéssel, hogy Fanni miért nem jár semmire.

Az anyai szívem viszont azt súgja, hogy bőven ráér még foglalkozásokra járni. Ezt megerősítette egy ötgyerekes, óvónő ismerősöm, aki azt mesélte, hogy nála az az elv, hogy elsőben nem járhattak a gyerekek különórákra. Azt tapasztalta ugyanis, hogy épp eléggé elfáradtak az iskolában, szükségük volt délutánonként a szabad játékra.

Egy pszichológus által írt cikkben azt olvastam, hogy a különórákkal az a baj, hogy (bármennyire is szereti a gyerek) ott is szabályok szerint kell viselkedni. Ott is benne van a gyerekekben a megfelelni vágyás, nem tudják teljesen elengedni magukat.

Pedig a gyerekeknek nagy szüksége van arra, hogy kiengedjék a napközben felgyülemlett feszültséget. Az ovi is rengeteg stresszhelyzettel jár, hát még az iskola, ahol már komoly elvárásoknak kell megfelelni.

A stressz kiadásának legjobb módja a szabad, kötetlen játék. Akár egy nagy szaladgálás a játszótéren, akár otthon szerepjáték formájában, ahol kidolgozhatják magukból a napközben elszenvedett sérelmeket.

Persze Fanni is előállt azzal, hogy valami hippi-hoppi táncra szeretne járni. Kiderült, hogy bementek a tánctanárok a suliba gyerekeket toborozni. Kaptak szép, színes szórólapot meg pecsétet a kezükre.

Nem mondtam nemet Fanninak, hanem feltettem a kérdést:
"Tudod mivel jár ez a táncfoglalkozás?"
"Nem tudom. Mivel jár?"
"Azzal, hogy tovább bent kell maradnod a suliban. És ahelyett, hogy most itt ülsz és játszol, táncórán leszel. Óra után hazajössz, vacsizol, fürdesz és mész aludni."

"Micsoda?? Nem lesz időm játszani??" - döbbent le Fanni. "Akkor inkább nem is akarok járni!"

Megbeszéltük, hogy ha nagyobb lesz és szeretne különórára járni, természetesen mehet. Most azonban az a legfontosabb, hogy
megszokja az iskolai terhelést és délutánonként nagyokat játszon. Vagyis gyerek maradjon ameddig csak lehet.

Forrás: Lányomnak az életről / Facebook

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Africa Studio / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja