A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kilenc ötletes módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a házimunka

Kercsó Dorottya - 2019-02-21
Ne büntetéssel vagy kényszerítéssel, inkább kreatívan érd el, hogy a gyerek boldogan vegye ki a részét a házimunkából!
Kilenc ötletes módszer, hogy élvezetes legyen a gyereknek a házimunka
 1. Dolgozzatok együtt! Legyen a takarítás csapatmunka! Tegyétek be a kedvenc zenéjét, énekeljetek, táncoljatok, és közben töröljétek a port. Ezzel a módszerrel a munkának is hamarabb a végére értek, sőt, mutatni is tudod neki, hogyan kell a feladatot elvégezni.
 2. Vegyétek videóra! Játsszátok el, hogy most éppen egy YouTube videót készítetek a takarításról, vagy egy seprűreklámot hoztok össze – bármit, amit a gyerek ismer és szeret nézni. Filmezd le valóban a gyereket a telefonoddal, és közben kommentáld, pont, ahogy az általuk olyan nagyra beszült youtuberek szokták.


  kép: laterjay / Pixabay.com
   
 3. Zsákbamacska: Ha több gyerek van, húzzák ki kalapból, hogy aznap kinek mi lesz a feladata. Akár jégkrémes pálcikákat is lehet használni a sorsoláshoz. Így egy kis izgalom csempészhető az egyébként nem mindig változatos feladatok közé.
 4. Szerepjáték: Ha a konyhában segédkeznek a gyerekek, egyikük legyen a szakács, másikuk a kukta. Jó, ha ilyenkor a szakács valóban eldöntheti, mi legyen a vacsora, és ehhez milyen alapanyagok illetve munkafolyamatok szükségesek. A mosógép ki és bepakolását végezhetitek robot módjára.
 5. Zene: A zene és a tánc nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élvezetesebbé teszi a házimunkával töltött időt. Legyen szó főzésről, teregetésről vagy mosogatásról, énekelve és táncolva sokkal gyorsabban halad a munka – különösen, ha többen vagytok.
 6. Egyre nehezebb kihívások: A gyerekek gyakran azért unják a házimunkát, mert semmi újat nem találnak benne. Ha azt látod, hogy a gyermek bizonyos feladatokat már könnyen elvégez, nyugodtan bízd meg nehezebb munkával. Ha már ügyesen szórja a magokat a kertben, akkor ő is áshatja fel a földet, vagy ha a felügyeleteddel kitisztította a hörcsög ketrecét, a következő lépés az, hogy próbálja meg egyedül. Az egyre nehezebb kihívások legyőzése bármilyen jutalmazásnál erősebb motivációt jelent.
 7. Változatosság: Hagyd, hogy néha megtervezze és elkészítse a vacsorát, de csak azzal a feltétellel, hogy egy hónap alatt nem főzheti kétszer ugyanazt, vagy kérd meg a testvéreket, hogy egymás szobáját tegyék rendbe. A lényeg, hogy ne lustuljanak bele a rutinba, hanem mindig találjanak új felfedeznivalót munka közben.
 8. Érezze, hogy fontos! Tudatosítsd a gyermekben, hogy a segítsége nélkülözhetetlen a háztartás szempontjából, és ismételd el rendszeresen, milyen nagyra értékeled a munkáját. Érezze, hogy minden alkalommal, amikor segít, valami jelentős dolgot visz véghez.
 9. Autonómia: Ne irányítsd minden mozdulatát, inkább adj neki önállóságot. Ahelyett, hogy utasítanád, hogy etesse meg a kutyát, fogalmazz inkább így: „Már öt óra, Buksi lassan megéhezik.” Így a gyerek is nagyobb örömmel végzi el a feladatot, mivel úgy érzi, szabad akaratából teszi meg.

Hogyan segít az asztal letakarítása az óvodás gyermekünk fejlesztésében? Miért jó, ha már kisgyermekkorban megismerkedik a csemeténk a házimunkával? Olvasd el! >> Házimunka három évesen? Mégis mire jó?

Kép: Sarah J / Pexel.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja