SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meditálni tanulnak az angol gyermekek az iskolában

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-19
Az angol fiatalok katasztrofális mentális állapotára való tekintettel a brit kormány 2020-tól kísérleti jelleggel bevezeti a mindfulness nevű relaxációs technika tanítását az iskolákban - írja az Index.
Meditálni tanulnak az angol gyermekek az iskolában

Egy 2017-es nemzetközi felmérés szerint az 5-19 év közötti brit gyermekek és fiatalok közül nyolcból egy szenved valamilyen mentális rendellenességtől. A lesújtó eredmény miatt a szigetország kormánya úgy döntött, hogy 2020-tól – először csak egy évig, kísérleti jelleggel – 370 angol oktatási intézményben vezetik be a mindfulness tanítását.

A mindfulness jelenleg az egyik legfelkapottabb relaxációs technika, amely az érzelmek és az élmények tudatos megélésére épül. Bár a fogalom pontos jelentése a mai napig nem tisztázott, általában egy olyan meditációs gyakorlatot értenek alatta, amely arra tanít, hogyan lehet az érzelmeket a maguk valójában átélni, és hogyan lehet a gondolkodást megszabadítani az előítéletektől. A relaxáció során az alany megtanulja megfigyelni az érzelmei és gondolatai kavargását éppúgy, mint a testében végbementő folyamatokat, ezáltal pedig megismeri saját magát, és nem engedi az agressziót és az indulatokat eluralkodni az életén.

A keleti kultúrákban évezredek óta jelen lévő módszer előnyeit lassan nyugaton is kezdik észrevenni. Nagy-Britanniában és más európai országokban már eddig is lehetőség volt arra, hogy az iskolák saját hatáskörükben relaxálni tanítsák a diákokat. Az eredmények azt mutatják, hogy ahol a módszert valóban sikerült beilleszteni a tanrendbe, ott lecsökkent az agresszió szintje, és sokkal ritkábban volt szükség fegyelmező intézkedésekre.

Olvasd el: Az iskola, ahol megtalálták az indulatkezelés tökéletes módszerét: nincs több agresszió, intő, se eltanácsolás

Hazánkban Bagdy Emőke szerette volna elérni, hogy legalább heti 30 percben tanítsák a gyerekeknek a különböző lazító technikákat. Noha a meditáció könnyen beilleszthető lett volna a mindennapos testnevelés keretei közé, a javaslat végül elbukott az érintettek tájékozatlanságán és az egyházi körök tiltakozásán. Sokan féltek attól, hogy valójában a buddhizmust akarják az oktatásba becsempészni a relaxáció útján, és olyan vád is elhangzott, hogy ezek a módszerek a mentális fertőzések előtt nyitják meg a gyerekek elméjét. Bagdy szerint minderről szó sincs: a meditáció ártalmatlan, ám annál hasznosabb technika, amelynek semmilyen vallási háttere nem kell, hogy legyen. Azt azonban ő is elismeri, hogy káros lehet, ha nem megfelelően képzett személy oktatja erre a gyerekeket.

A keleti kultúrától való félelmen kívül azonban egyéb aggodalmak is felmerülnek a mindfulnessel kapcsolatban. A Scientific Reportsban 2018-ban megjelent tanulmány szerzői szerint a legnagyobb baj a technikával az, hogy az évezredeken át a világtól elzárt kolostorokban kifejlesztett gyakorlatok lebutítása és a nyugati életvitelhez igazítása nem várt mellékhatásokkal járhat. Kifejezetten nem javasoltak ezek a technikák például a poszttraumás stressztől szenvedőknek, míg önmaguk folyamatos figyelése sokakban felébresztheti a bennük szunnyadó nárcizmust. Több kutató van azon a véleményen, hogy egy buddhista kolostorban lehet, hogy jó módszer meditációba menekülni a problémák elől, de a mi körülményeink között célszerűbb lenne inkább azt megtanítani, hogy vehetjük fel a harcot a nehézségek ellen.

Kép: Rachel / Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja