SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az elhaló kreativitás és szegényes érzelmi élet ellenszere: így eddzed a gyermek jobb agyféltekéjét is

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-18
Óvodáskorban még a kreativitásért és a képzelőerőért felelős jobb agyfélteke a domináns a gyerekeknél, majd ezt hatéves kor körül fokozatosan átveszi a bal féleteke uralma. Onnantól fogva az iskola inkább ennek a területnek a fejlesztésére koncentrál, a jobb pedig lassan szinte elsorvad, aminek szegényes érzelmi élet lesz az eredménye - vallja Bagdy Emőke az NLClafénak adott interjújában.
Az elhaló kreativitás és szegényes érzelmi élet ellenszere: így eddzed a gyermek jobb agyféltekéjét is

Kisgyermekkorban a jobb agyfélteke fejlődése a gyorsabb ütemű. Az érzelmi életért, impulzivitásért, kreativitásért felelős terület aktív működésének köszönhető, hogy az óvodások inkább játszva tanulnak, ugyanakkor hihetetlenül élénk a fantáziájuk, és tele vannak ötletekkel. Hatéves kor körül lassan beindul a bal agyfélteke fejlődése is, ezért ettől az életkortól a gyerekek már képesek a koncentrált figyelemre, a direkt tanulásra, és el tudnak sajátítani olyan elvont dolgokat, mint az írás-olvasás.

Ideális esetben innentől fogva a két agyféltekének – az érzelmes jobbnak és a gyakorlatias balnak – együtt, egymást erősítve kellene fejlődnie, ez azonban nem így történik. Az iskola a tényekre, adatokra, tehát a bal agyfélteke által szabályozott területekre összpontosít, a jobbat elhanyagolja. Megfelelő „edzés” hiányában ez a rész ellustul, ennek eredménye pedig az elhaló kreativitás és a visszafejlődött érzelmi élet.

Bagdy Emőke Pszichofittness gyermekeknek című könyve az elhanyagolt agyfélteke gyakorlatoztatásáról szól. Különböző életkorokban alkalmazható relaxációs és meditációs technikákat ajánl, amelyek segítik az ellazulást és az érzelmek tudatosítását. A kötetben szerepelnek egyszerű, bárhol végezhető feszítő-nyújtó izomgyakorlatok, csoportos szerepjátékok kicsiknek, szülővel együtt végezhető egyszerű meditációs feladatok kisiskolásoknak.

Szuper ötleteket találsz itt is: Meditációs gyakorlatok gyerekeknek

A pszichológusra nagy hatást gyakorolt Sonja Ljubomirsky munkássága, akinek az ötletei nyomán Amerikában, majd később Magyarországon is elkezdték bevezetni az iskolai „boldogságórákat.” Ezeken az alkalmakon azt tanítják meg a gyerekeknek, melyek azok az élmények, amelyek segítik a boldogságra való képesség kialakulását – többek között:

  • a hála,
  • a megbocsátás,
  • a társas kapcsolatok,
  • a célok kitűzése
  • és a jövőbe vetett bizalom.

Ezek a képességek éppúgy nem velünk születettek, ahogyan matematikapéldákat sem tud senki ösztönösen megtanulni. Mindkettőt tanítani és fejleszteni kell.

Bagdy Emőke vallja, hogy azok a gyerekek, akiknek az érzelmi élete ilyen módon formában van tartva, intellektuális és szociális téren is fejlettebbek lesznek a kortársaiknál. Amíg azonban ennek a területnek a fejlesztését elhanyagoljuk, azt kockáztatjuk, hogy a jövő generáció tagjai egyszerűen érzelmi fogyatékosokká válnak.

Kép: Pixabay / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja