A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Popsitörlés - így tanítsd meg a kicsinek óvodáskorában

Kercsó Dorottya - 2018-08-16
Hány éves kortól tudja kitörölni a gyerek a popsiját? Így segíthetsz neki!
Popsitörlés - így tanítsd meg a kicsinek óvodáskorában

Nagy az öröm, amikor végre megbízhatóan szobatiszta lesz a gyermek, a szülő dolga azonban ezzel koránt sem ér véget.

A legtöbb gyereknek még évek kellenek, mire elég nagy lesz ahhoz, hogy megbízhatóan és teljesen önállóan el tudja intézni a kis- és nagy dolgát.

Óvodakezdés előtt sok szülő pánikol: noha viszonylag kevés kicsinél okoz problémát az elvárt szobatisztaság – bár ilyen is előfordul –, a 3 évesek nagy többsége még nem igazán tudja kakilás után rendesen megtörölni a popsiját. A szülők pedig nem biztosak benne, hogy az oviban ebben segítségükre lesznek.

Az aggodalom felesleges. Az intézményekben még egyáltalán nem elvárás a kiscsoportosok felé, hogy teljesen önállóan intézzék a vécézést, így ebben a korban még mindig ott a dadus, aki szükség esetén a segítségükre siet. 4-5 évesen azonban már általában elég hosszú lesz a karjuk ahhoz, hogy maguknak ki tudják törölni a popsijukat, a helyes technikát azonban meg kell tanítani nekik.
 

Különösen kislányos esetében kritikus higiéniai szempontból, hogy a megfelelő irányban végezzék a törlést.

Pisiléskor hátulról előre, kakiláskor előről hátra végezzék a mozdulatot. Így elkerülhető, hogy a végbélbe vizelet, vagy ami veszélyesebb, a hüvelybe széklet kerüljön. Amíg a kislány ezt nem tudja ebben a formában elvégezni, inkább segítsünk neki, vagy legalább felügyeljük a műveletet. Ha nem sikerült elég ügyesen, és széklet került a hüvelyébe, lehetőség szerint azonnal mosdassuk meg, így vehetjük elejét a kellemetlen fertőzéseknek.
 

Kisgyerekeknél nagyon fontos, de higiéniai szempontból felnőtteknek is ajánlható a nedves törlőkendő – vagyis a jól ismert popsitörlő – használata.

A teljesen felügyelet nélkül végzett vécézés az önállóság tanulásának egyik fontos mérföldköve.

Vannak gyerekek, akik alig várják, hogy idáig eljussanak, mások azonban kényelmesek, és még iskolás korban is elvárják a szüleiktől, hogy kitöröljék a popsijukat.
Amennyiben gyermeked ez utóbbi csoportba tartozik, de te egészen biztos vagy benne, hogy minden szempontból alkalmas lenne a feladatra, érdemes bátorítanod az önállóságra. Neki is magabiztosságot ad, ha ezt az 5-6 éves kortól már abszolút magánügynek tekinthető dolgot egyedül tudja intézni. Teljesen azonban kamaszkorig nem szabad őket magukra hagyni ebben a témában: a szülő tudjon róla, ha gyermekét hasmenés, székrekedés vagy bármilyen emésztési probléma gyötri. Tanítsd meg a gyereket arra, hogy a normális ürítési folyamat legkésőbb iskolás kortól csak rá tartozik, ám bármilyen rendellenességet észlel, jelezze és kérjen segítséget.

Indexkép: flickr - leyla_arsan

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja