SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket az ollóval bánni?

Családinet [cikkei] - 2018-04-13
Noha már a 3-4 évesek is elboldogulnak egy ollóval, ám ez nagy erőpróba lehet egy kisember számára. A biztos ollóhasználathoz szükséges készségek igazán 6 éves korra alakulnak ki, ehhez azonban szükséges a finommotoros képességek fejlesztése. A következőkben ehhez adunk hasznos tippeket Licsár Szilvia pedagógus segítségével.
Hogyan tanítsuk meg gyermekünket az ollóval bánni?

Erősítsük a kézizmokat!

Ahhoz, hogy az ollót a kezünkben tartsuk és vágni tudjunk, a kéz- és az ujjizmainkat igazi erőpróbának vetjük alá. Érdemes ezért néhány feladat gyakorlásával erősíteni ezeket az izmokat, hogy az olló használata se jelentsen majd gondot.

  • Régi újságpapírokat tépkedve és összegyűrve készítsen a gyermek papírlabdákat, amiket aztán konyhai fogó segítségével egyik edényből/autóból a másikba pakolgathat.
  • Használja rendszeresen a papírlyukasztót, ezzel szintén jól tudja erősíteni a kéz izmait. Készíthet így például képeslapokat vagy könyvjelzőt is ajándékba.
  • A stresszlabda vagy a fürdőszobai gumikacsa nyomogatása is jó kézerősítő.
  • Ujjbábokkal az ujjak egymástól való külön mozgatását gyakorolhatja.
  • A ruhacsipeszek is kiválóan használhatók az ujjak edzésére, ha például körbe csíptetünk egy papírlapot velük.


Szükségünk lesz egy jó ollóra

Ollókat különböző méretben vásárolhatunk, mindig válasszunk a gyermek életkorának megfelelőt, amely pontosan illeszkedik a kezébe. A mozdulatok begyakorlásához jobb, ha az olló vége tompa, így elkerülhetjük a baleseteket. Az éle azonban mindenképp legyen a vágáshoz megfelelő, egy életlen olló vágás helyett csak tépi, szaggatja a papírt, így hiába a gyakorlás, a sikerélmény elmarad.
Az olló választásánál az is lényeges szempont, hogy jobb- vagy balkezes gyermek fogja-e használni. A speciális igényű gyerekeknek - ha a kézizomzata gyenge, vagy koordinációs probléma áll fenn - megint más típusú olló lesz megfelelő.


Két szabály, amit meg kell tanítanunk!

Mikor ollót adunk a gyerek kezébe, nagyon fontos, hogy megtanítsuk az eszköz biztonságos használatára. Az első és legfontosabb, hogy a gyerekek tudják, hogy az olló kizárólag vágásra való! Az olló nem megfelelő használatával könnyen balesetet okozhatnak maguknak vagy másnak; ha erre nem figyelünk oda, a gyerek akár a mellette ülő hajába, pólójába is belevághat. Egyértelműen le kell tehát szögezni, hogy az olló nem játék.
A másik lényeges dolog, hogy az ollóval tilos a gyerekeknek közlekedni! Az ollót az asztalon tartjuk, át lehet adni a társunknak, de nem sétálunk a szobában vele. Ha mégis muszáj, akkor tanítsuk meg arra, hogy zárt állapotban, a hegyével lefelé tartva vigye magával.


A helyes fogás elsajátítása

Az olló használata felnőttként teljesen természetesnek tűnik, egy gyermeknek azonban meg kell tanulnia, hogy hová tegye az ujjait, merre döntse a csuklóját és hogyan mozgassa az ollót annak érdekében, hogy a vágás sikerüljön. A mozdulatok elsajátítását segíthetjük, ha leülünk vele gyakorolni. Ilyenkor inkább mellé üljünk és ne vele szemben, hogy a mozdulatainkat könnyebben lemásolja. Vágás közben hangosan mondjuk, hogy mit csinálunk, az is segíthet, ha képi elemekkel színesítjük a mondandónkat - a nyíló-záródó olló lehet például egy krokodil szája.


Gyakorlással az egyszerűbbtől a bonyolultabb mintákig

Ha a gyermek már biztosan használja az ollót, akkor hagyjunk neki időt a gyakorlásra. Először színes papírlapokat vágjon kisebb darabokra. A színes darabokból aztán remek mozaikképeket varázsolhat. Vághat csíkokat is a lapokból, ezekből karkötőt vagy nyakláncot készíthet. Ha ezeket a mozdulatokat már begyakorolta, akkor jöhetnek a bonyolultabb minták, mint a kör vagy a négyzet kivágása. A fokozatos nehezítésnek köszönhetően a sikerélmény sem marad el, és a sok gyakorlás által idővel az egyre nehezedő alakzatokat is magabiztosan fogja körbevágni.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: flickr  - Insights Unspoken

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja