SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Intimitás, határok, kölcsönös beleegyezés - így beszélj gyermekeiddel a szexualitásról

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-04-12
Az elmúlt év történései - a sorozatosan kipattanó zaklatási botrányok és a nyomán kialakult Me Too mozgatom - minden eddiginél erősebben világítottak rá a partnerkapcsolatok gyakori kiegyensúlyozatlanságára, és arra, hogy noha a nők már majdnem minden téren kivívták az egyenjogúságot, sokaknak még ma sem egyértelmű, hogy nem lehet velük a beleegyezésük nélkül szexuális viszonyt kezdeni.
Intimitás, határok, kölcsönös beleegyezés - így beszélj gyermekeiddel a szexualitásról

Határok

Elvileg valószínűleg mindenki egyetért azzal, hogy a szexualitásra való felkészítést nem lehet elég korán kezdeni. Létfontosságú, hogy a gyermek ismerje a nemi szervei nevét, és hogy óvodáskorára azzal is tisztában legyen, hogy a fehérnemű által takart részeket nem mutatjuk meg senkinek. Van azonban egy másik terület, amelynek jelentőségére csak az utóbbi néhány évben kezdték felhívni a figyelmet. Ez pedig nem más, mint az az alapelv, hogy a beleegyezésem nélkül senki nem nyúlhat a testemhez.

Olvasd el ezt is: Fehérnemű szabály: 4 pont, amivel megóvhatod gyermeked a szexuális zaklatástól. Tanítsd meg neki minél hamarabb!

Senki. Jó szándékkal sem. Fel lehet a gyerek figyelmét hívni arra, hogy a nagymama nagyon örülne egy puszinak, de ha ő ezt ennek ellenére most kihagyná, az az ő döntése, amelyet tiszteletben kell tartani. Ugyanígy nem vicces a testvér hajának a meghúzása sem. Az az ő haja, hozzá tartozik, nem nyúlhat hozzá más. Csak érintőlegesen tartozik ide, de hasonlóan nem szabad eltűrni, hogy a gyerek a szülő megkérdezése nélkül belenyúljon a táskájába, és kivegye a telefonját, hogy játsszon rajta. Ez is a privát szféra súlyos megsértése.

Vannak persze olyan esetek, amikor az - akár intim - területek megvizsgálása szükségessé válik. A gyerekorvos jól teszi, ha egyrészt mindig a szülő jelenlétében kerít sort az ilyen vizsgálatokra, másrészt pedig engedélyt kér a gyerektől, mielőtt például lehúzza a nadrágját. Nem a szülőtől, a gyerektől.

De mi a helyzet, ha a gyerek nem akar beleegyezni bizonyos vizsgálatok elvégzésébe? Kevés olyan kicsi van, aki örömmel nyújtja oda a kezét például egy injekcióra. Kim Cavill szexuálpszichológus például valami ilyesmi választ tart megfelelőnek a hasonló esetekre: "Tudom, hogy ezt most nem szeretnéd, de az én felelősségem, hogy mi történik veled, és meggyőződésem, hogy ez az oltás szükséges ahhoz, hogy egészséges maradj. Mivel ez most az én felelősségem, ezt én döntöm el helyetted, akkor is, ha nem értesz egyet."
 

Beszéljünk a szexről!

A legtöbb gyereket olyan 5 éves kora táján kezdi foglalkoztatni a szexualitás. Ilyenkor érdemes megtanítani nekik azt, hogy az ilyen jellegű cselekvések, bár kellemesek, nem tartoznak a nyilvánosságra.
Vannak olyan önnyugtató viselkedésformák, amelyeket a kisgyerek nyugodtan végezhet idegen helyen is - jellemzően ilyen például az ujjszopás -, de a nemi szervek megérintése kizárólag otthon, a négy fal között történhet. Miközben természetesen nem tiltjuk meg az érdeklődést, hanem készséggel válaszolunk minden felmerülő kérdésre, tudatosítsuk bennük, hogy a szex a felnőttek életének a része, nem az övéké.
 

Egyenlő partnerek

Hamar elérkezik azonban az idő, amikor már "élesben" próbálhatják ki a szerelmet és a nemi életet. Hiába egyértelmű azonban elméletben, hogy minden ilyesmi csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, ha a popkultúra, ha indirekt módon is, de az ellenkezőjét sugallja.

Robin Wallace Wright, szexuális oktató a következő tanácsot adta a fiának, amikor először ment randevúzni: "Attól még, hogy két fiatal találkozik, és jól érzik magukat, egyáltalán nem biztos, hogy a lány szeretné, hogy a nap végén a fiú megcsókolja. Lehet, hogy azért mosolyog, mert tényleg boldog, de az is lehet, hogy zavarában, mert már szeretné, hogy vége legyen a programnak. Ezért a fiú mindig kérjen engedélyt, megcsókolhatja-e őt."

Furcsa? Robin fia is ezt mondta rá. A romantikus filmekben ez nem így szokott történni. Ha azonban valóban egyenrangú partnernek tekintjük a másikat, meg kell őt tisztelnünk azzal, hogy nem hagyatkozunk puszta feltételezésekre, hanem minden kétséget kizáróan meggyőződünk róla, hogy neki sincs ellenére a közeledés. Később, ahogy a személyiség érik, a kapcsolat pedig mélyül, már szavak nélkül is rájövünk, ha a másik nem szeretne valamit.

A szexuális zaklatás nem feltétlenül erőszakos vagy tolakodó. A másik testének, mint valami tárgynak a végigmérése is ebbe a kategóriába tartozik.
 

Pornó

Az internetnek "hála" ma már minden eddiginél korábban – átlagosan 10-12 éves korban – találkoznak a gyerekek pornográf tartalommal. A fő probléma ezzel nem az, hogy "erkölcstelen", hanem hogy az ilyen filmek rendkívül torz képet közvetítenek a szexualitásról és a nemek közti kapcsolatról.

Tiltani nem igazán lehet, inkább beszéljünk róla! Mondjuk el nekik, hogy ezek az alkotások kizárólag szórakoztatásra készültek, a való élethez semmi közük. Pornóból tanulni a szexualitást nagyjából annyira életszerű, mintha a Star Warsból lesnénk el, hogyan kell meghódítani a világűrt.
 

Nemi sztereotípiák

Ne higgyük, hogy a fiúk nem tudnak uralkodni magukon! Wallace-Wright szerint "»A fiúk már csak ilyenek« típusú mentegetőzés nem más, mint gyenge kifogás a tiszteletlen viselkedésre, és valójában a fiúk és férfiak felé is tiszteletlen. Azt sugallja, hogy a férfiak képtelenek uralkodni magukon, és hogy a rossz viselkedés normális, sőt az az elvárás. A fiúk és a férfiak gondolkodó emberek, akik éppúgy képesek uralkodni magukon, ahogy a nők. Minden embernek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget."

Milyen könyvek között válogathatsz, ha egy kiadvány segítségével beszélgetnél a gyerekkel a szexualitásról? Összehasonlítottuk az itthon kapható köteteket >> Nagy felvilágosító könyv teszt

Indexkép: pixabay - mcconnmama

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja