SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elfelejthetek szexelni, ha rég nem voltam férfival?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-15
A baba születésekor gyakran háttérbe szorul a testiség. De sajnos az is előfordulhat, hogy elválunk, és amikor csak a gyerek tölti ki a mindennapjainkat, akkor évekig még csak nem is gondolunk rá, hiszen nincs időnk. Milyen hatással lehet a párkapcsolatra a kisebb-nagyobb szünet a szerelmeskedésben?
Elfelejthetek szexelni, ha rég nem voltam férfival?

"A szex volt az utolsó dolog amit kívántam, amikor megszületett a kislányunk"

Emma kislánya, Hanna most lesz 6 hónapos. Az édesanya azt mondja, ebben a fél évben nagyon sok mindenen keresztülmentek, amire nem is gondoltak volna. Kislánya hasfájós, és egyszerűen nem alszik 20-40 percnél tovább felkelés nélkül. Még éjszaka sem. Már megjárták az alvás ambulanciát is, de nem találtak semmi kórosat. Majd kinövi. Emma azt mondja, ez az időszak a párkapcsolatukra is nagy hatással volt. 

"Az utolsó dolog, amire vágytam, a szex volt. Őszintén? Egyáltalán nem gondoltam rá, csak most, hogy így kérdezed. Szülés után nagyon fájt a sebem, és amikor letelt a 6 hét, még akkor is halogattam az együttlétet. A férjem persze nagyon türelmes volt és segített is sok mindenben a baba körül. De nekem folyamatos lelkiismeretfurdalásom volt, amiért nem adom meg neki azt, amire vágyik. Bár ő azt mondja, így is szeret és tudja, hogy alig alszom és a baba most a legfontosabb, nagyon félek, hogy erre rámegy a kapcsolatunk. Vagy hogy esetleg félrelép, mert itthon nem adom meg neki azt, amire vágyik. Most eljutottunk odáig, hogy próbálok megbarátkozni az anyatestemmel, és néha már arra is jut időm, hogy hajat mossak vagy egy kicsit lazuljak a kádban. Időnként már összebújunk este, de közel sem úgy és annyi ideig, mint régen. Remélem egyszer visszatér minden a régi kerékvágásba."

Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint vitathatatlan, hogy a baba születésével egy teljesen új időszámítás kezdődik, ami hatással van a párkapcsolatra is. Sok anyuka arról számol be, hogy teljesen megváltozott az együttlétek hossza és a minősége is, mióta gyerekük van.

A szakértő szerint fontos, hogy ne szűnjön meg az intimitás a szülők között. Hiszen éppen a szexuális dimenzió jelenléte az, ami miatt többet ad ez a kapcsolat, mint egy baráti vagy rokoni, szomszédi, munkatársi viszony.

Sokszor azt szokták mondani a szülők, hogy onnantól, hogy megszületik a gyerek, vége a spontán szexnek. De mikor volt spontán a szex? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint szinte soha.

”Kamaszkorunkban meg kellett várnunk, hogy legyen egy tábor, vagy a testvérünk kölcsönadja a kocsiját, a szülők elaludjanak, vagy legyen egy házibuli, tehát az együttlét mindig szervezést igényelt. Ahogy a későbbiekben is. Például egyetemistaként meg kellett szervezni, hogy a kollégiumi szobában ki van bent és be kellett csempészni a társunkat is.”
 

Lehet, hogy már el is felejtettem, hogyan kell csinálni? 

Sajnos sok családban az is előfordul, hogy a szülők külön utakon folytatják tovább. Ha még kicsi a gyerek, akkor különösen nehéz az ismerkedés, ráadásul az anyának legtöbbször ehhez se ideje, se kedve nincsen. 

Egy anyuka, aki kérte, hogy a nevét ne írjuk le, például így nyilatkozott: 

"10 éves a lányom. Most érzem magam készen arra, hogy újra nyissak a férfiak felé. De már azt sem tudom, hogyan kell ezt csinálni. 2 éves volt a kicsi, amikor elváltunk. 8 éve nem voltam férfival. Hogy megy ez manapság? Például hányadik randin lehet az első csók? És mikor legyen az első együttlét?

40 éves vagyok, de úgy érzem magam, mint egy kis kamaszlány. Nagyon félek, szinte rettegek attól, hogy nem tudom, mit és hogyan kell csinálni. Ha rég nem voltam férfival, akkor elképzelhető, hogy elfelejtettem, hogyan kell? Vagy ezt nem lehet elfelejteni?"

A jó hír az, hogy nem, nem lehet elfelejteni. Ha pedig találunk egy hozzánk illő partnert, akkor egyszerűen csak bízzuk rá magunkat, és élvezzük, hogy már nemcsak a gyerek tölti ki a mindennapjainkat!
 

Így csempésszük vissza az életünkbe az intim pillanatokat!

A szexuálpszichológus tanácsai: 

1. A gyerek ne a szülők között aludjon!

”Nem praktikus, ha a gyereket betesszük magunk mellé az ágyba, és arra szoktatjuk rá, hogy ott alszik közöttünk. Persze előfordulhat, hogy valamilyen probléma miatt ez indokolt, de nem szerencsés a gyereket élő fogamzásgátlóként a szülői ágyban altatni.”

baba alszik a szülőkkelStephanie Pratt képe a Pixabay-en


2. A szex nemcsak az éjszaka leple alatt, és nemcsak ágyban kivitelezhető

”Amikor nagyon kicsi a baba és még sokat alszik, akkor a szülők együttlétei könnyebben kivitelezhetőek. Jó szervezéssel később is megoldható ez, akár akkor, amikor a gyerek bölcsödében vagy óvodában van.”
 

3. Zárjuk be az ajtót, az sem baj, ha kulccsal!

”A gyerekek általában sokszor nyitnak be a szüleikhez éjjel. Ezért is fontos, hogy a szülők szobájának ajtaja arra az időre be legyen zárva. Ha együttlétről van szó, akkor érdemes kulcsra zárni az ajtót, így a szülők is felszabadultabban tudnak szerelmeskedni.”
 

4. Csak a gyerek meg ne hallja!

Ha attól tartunk, hogy bizonyos hangok kiszűrődnek, akkor tegyünk be valamilyen zenét!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja