SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy reagáljunk, ha ránk nyit a gyerek szex közben?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-23
Bármennyire is meglepő, a gyerek ösztönösen érzi, hogy amikor szex közben rányit a szüleire, akkor valami olyasmi történik, amit neki nem lenne szabad megpillantania. Ha mégis megtörténik, fontos, hogy a szülők jól reagálják le a helyzetet.
Ami szinte biztos, hogy felnőttkorban is emlékezni fog rá. De hogyan előzzük meg mindezt és mi a helyes viselkedés a szülő részéről, ha a gyerek épp az együttlét közepén kezd el az ajtóban nyafogni, hogy szomjas, pisilnie kell, vagy rosszat álmodott? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk.
Hogy reagáljunk, ha ránk nyit a gyerek szex közben?

Így változik meg a párkapcsolat a baba megszületésekor

Vitathatatlan, hogy a baba születésével egy teljesen új időszámítás kezdődik, ami hatással van a párkapcsolatra is. Sok anyuka arról számol be, hogy teljesen megváltozott az együttlétek hossza és a minősége is, mióta gyerekük van.

”Konkrétan annyi a szex, amennyi egy Bogyó és Babóca rész. Ehhez tudom a legjobban hasonlítani.”

”A ruhámon a sárgarépa főzelék maradék, a hajamat pedig nem is emlékszem, hogy mikor mostam meg utoljára. Azt mondja, hogy ígyis tetszem neki, csak az a gond, hogy nekem szex közben is azon kattog az agyam, hogy nem öltöztettem-e túl az alváshoz, vagy hogy hol van a kedvenc cumi, ami napok óta rejtélyesen eltűnt.”
 

Hogy reagáljunk, ha meglát szex közben a gyerek

Így előzzük meg, hogy ránk nyisson

Ruha vagy takaró után kapkodunk, és azonnal odarohanunk a gyerekhez szinte pánikszerűen, hogy Istenem, ugye nem láttál semmit? Nos, ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A gyerek ugyanis érzi, hogy ő most valami olyat hallott vagy látott, amit nem lett volna szabad, mégis a saját reakciónkkal hozhatjuk rá a legnagyobb frászt.

Az első és legfontosabb, amit tehetünk, hogy megelőzzük ezt a jelenetet. Dr. Hevesi Krsiztina szexuálpszichológus szerint a következőkre érdemes figyelni:
 


1. A megelőzés nem azt jelenti, hogy tartózkodunk a nemi élettől
 

”Nem praktikus, ha a gyereket betesszük magunk mellé az ágyba, és arra szoktatjuk rá, hogy ott alszik közöttünk. Persze előfordulhat, hogy valamilyen probléma miatt ez indokolt, de nem szerencsés a gyereket élő fogamzásgátlóként a szülői ágyban altatni.”

baba alszik a szülőkkelStephanie Pratt képe a Pixabay-en


2. A szex nem csak az éjszaka leple alatt, és nem csak ágyban kivitelezhető
 

”Amikor nagyon kicsi a baba és még sokat alszik, akkor a szülők együttlétei könnyebben kivitelezhetőek. Jó szervezéssel később is megoldható ez, akár akkor, amikor a gyerek bölcsödében vagy óvodában van.”

 

3. Zárjuk be az ajtót, az sem baj, ha kulccsal!
 

”A gyerekek általában sokszor nyitnak be a szüleikhez éjjel. Ezért is fontos, hogy a szülők szobájának ajtaja arra az időre be legyen zárva. Ha együttlétről van szó, akkor érdemes kulcsra zárni az ajtót, így a szülők is felszabadultabban tudnak szerelmeskedni.”

 

4. Csak a gyerek meg ne hallja!
 

Ha attól tartunk, hogy bizonyos hangok kiszűrődnek, akkor tegyünk be valamilyen zenét!
 

Ha mégis megtörténik az a bizonyos jelenet…

A pszichológia ősjelenetnek hívja azt, amikor a gyerek először találkozik a szülők hancúrozásával.

”Ha a gyerek meghall minket, akkor azt lehet mondani, hogy a felnőttek is játszanak. Ezzel pedig nem füllentünk, hiszen a szex a felnőttek játéka. Hozzá lehet tenni, hogy ha hullámvasúton ültök, vagy fogócskáztok, akkor ti is visítoztok vagy sikoltoztok.”

A szexuálpszichológus azt mondja, amennyire lehet, meg kell próbálni nyugodtnak maradni. A szülők reakciójától ugyanis még jobban megijedhet a gyerek.


A felnőttek így szeretik egymást

Az, hogy mit mondjunk, függ attól is, hogy mit látott a gyerek. Más egy takaró alatti maszatolás és más bizonyos pózok látványa. A szakértő szerint azonban fontos, hogy a szeretet szó elhangozzon, hogy elmagyarázzuk, hogy a felnőttek így szeretik egymást.

”Ez az, amiben a szülő többet tud adni a gyereknek, mint az iskolai felvilágosítás vagy a felnőtt filmek, hogy azt tanulja általa, hogy a szexualitás egy szeretetkapcsolatban van jelen.”

Ha a gyerek is a szobában van a szülők együttlétekor, neki is szexuális izgalma alakulhat ki, amit szégyell.

Gondoltunk már arra, hogy a szüleink is szoktak szeretkezni? Nem szeretünk erre gondolni, még a gondolattól is elborzadunk. Nem véletlenül. Van ugyanis egy belénk épített tabu, amit a vérfertőzés tilalmának hívunk.

Ez abban segít, hogy ne legyen a családtagok között szexuális kapcsolat, de ezzel együtt a gyerek-felnőtt közötti beszélgetést is megnehezíti.

”Ha a gyerekkel egy szobában alszanak a szülők, gyakran azt hiszik, hogy a gyerek mélyen alszik. Megrázó élmény azonban, ha felriad, s végig kell hallgatnia vagy néznie a szülők szeretkezését. A gyerek ösztönösen érzi, hogy itt valami olyasmi történik, amire neki tilos, hogy szexuális izgalma alakuljon ki. A szexuális együttlét látványától azonban akaratlanul is szexuális izgalomba kerülünk – erre épülnek a pornófilmek.”

A gyereknek tehát szexuális izgalma lesz, de érzi, hogy ez nem helyénvaló, ezért bűntudatot érez, elkezdi szégyellni és legátolni magát. Ez pedig felnőttkorban szexuális zavarokat is okozhat.


Vége a spontán szexnek?

Sokszor azt szokták mondani a szülők, hogy onnantól, hogy megszületik a gyerek, vége a spontán szexnek. Itt álljunk meg egy szóra. Mikor volt spontán a szex? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint szinte soha.

”Kamaszkorunkban meg kellett várnunk, hogy legyen egy tábor, vagy a testvérünk kölcsönadja a kocsiját, a szülők elaludjanak, vagy legyen egy házibuli, tehát az együttlét mindig egy szervezést igényelt. Ahogy a későbbiekben is. Például egyetemistaként meg kellett szervezni, hogy a kollégiumi szobában ki van bent és be kellett csempészni a társunkat is.”

A szakértő szerint fontos, hogy ne szűnjön meg az intimitás a szülők között. Hiszen éppen a szexuális dimenzió jelenléte az, ami miatt többet ad ez a kapcsolat, mint egy baráti vagy rokoni, szomszédi, munkatársi viszony.

Indexkép: Pezibear képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja