SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy reagáljunk, ha ránk nyit a gyerek szex közben?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-07-23
Bármennyire is meglepő, a gyerek ösztönösen érzi, hogy amikor szex közben rányit a szüleire, akkor valami olyasmi történik, amit neki nem lenne szabad megpillantania. Ha mégis megtörténik, fontos, hogy a szülők jól reagálják le a helyzetet.
Ami szinte biztos, hogy felnőttkorban is emlékezni fog rá. De hogyan előzzük meg mindezt és mi a helyes viselkedés a szülő részéről, ha a gyerek épp az együttlét közepén kezd el az ajtóban nyafogni, hogy szomjas, pisilnie kell, vagy rosszat álmodott? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk.
Hogy reagáljunk, ha ránk nyit a gyerek szex közben?

Így változik meg a párkapcsolat a baba megszületésekor

Vitathatatlan, hogy a baba születésével egy teljesen új időszámítás kezdődik, ami hatással van a párkapcsolatra is. Sok anyuka arról számol be, hogy teljesen megváltozott az együttlétek hossza és a minősége is, mióta gyerekük van.

”Konkrétan annyi a szex, amennyi egy Bogyó és Babóca rész. Ehhez tudom a legjobban hasonlítani.”

”A ruhámon a sárgarépa főzelék maradék, a hajamat pedig nem is emlékszem, hogy mikor mostam meg utoljára. Azt mondja, hogy ígyis tetszem neki, csak az a gond, hogy nekem szex közben is azon kattog az agyam, hogy nem öltöztettem-e túl az alváshoz, vagy hogy hol van a kedvenc cumi, ami napok óta rejtélyesen eltűnt.”
 

Hogy reagáljunk, ha meglát szex közben a gyerek

Így előzzük meg, hogy ránk nyisson

Ruha vagy takaró után kapkodunk, és azonnal odarohanunk a gyerekhez szinte pánikszerűen, hogy Istenem, ugye nem láttál semmit? Nos, ez a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A gyerek ugyanis érzi, hogy ő most valami olyat hallott vagy látott, amit nem lett volna szabad, mégis a saját reakciónkkal hozhatjuk rá a legnagyobb frászt.

Az első és legfontosabb, amit tehetünk, hogy megelőzzük ezt a jelenetet. Dr. Hevesi Krsiztina szexuálpszichológus szerint a következőkre érdemes figyelni:
 


1. A megelőzés nem azt jelenti, hogy tartózkodunk a nemi élettől
 

”Nem praktikus, ha a gyereket betesszük magunk mellé az ágyba, és arra szoktatjuk rá, hogy ott alszik közöttünk. Persze előfordulhat, hogy valamilyen probléma miatt ez indokolt, de nem szerencsés a gyereket élő fogamzásgátlóként a szülői ágyban altatni.”

baba alszik a szülőkkelStephanie Pratt képe a Pixabay-en


2. A szex nem csak az éjszaka leple alatt, és nem csak ágyban kivitelezhető
 

”Amikor nagyon kicsi a baba és még sokat alszik, akkor a szülők együttlétei könnyebben kivitelezhetőek. Jó szervezéssel később is megoldható ez, akár akkor, amikor a gyerek bölcsödében vagy óvodában van.”

 

3. Zárjuk be az ajtót, az sem baj, ha kulccsal!
 

”A gyerekek általában sokszor nyitnak be a szüleikhez éjjel. Ezért is fontos, hogy a szülők szobájának ajtaja arra az időre be legyen zárva. Ha együttlétről van szó, akkor érdemes kulcsra zárni az ajtót, így a szülők is felszabadultabban tudnak szerelmeskedni.”

 

4. Csak a gyerek meg ne hallja!
 

Ha attól tartunk, hogy bizonyos hangok kiszűrődnek, akkor tegyünk be valamilyen zenét!
 

Ha mégis megtörténik az a bizonyos jelenet…

A pszichológia ősjelenetnek hívja azt, amikor a gyerek először találkozik a szülők hancúrozásával.

”Ha a gyerek meghall minket, akkor azt lehet mondani, hogy a felnőttek is játszanak. Ezzel pedig nem füllentünk, hiszen a szex a felnőttek játéka. Hozzá lehet tenni, hogy ha hullámvasúton ültök, vagy fogócskáztok, akkor ti is visítoztok vagy sikoltoztok.”

A szexuálpszichológus azt mondja, amennyire lehet, meg kell próbálni nyugodtnak maradni. A szülők reakciójától ugyanis még jobban megijedhet a gyerek.


A felnőttek így szeretik egymást

Az, hogy mit mondjunk, függ attól is, hogy mit látott a gyerek. Más egy takaró alatti maszatolás és más bizonyos pózok látványa. A szakértő szerint azonban fontos, hogy a szeretet szó elhangozzon, hogy elmagyarázzuk, hogy a felnőttek így szeretik egymást.

”Ez az, amiben a szülő többet tud adni a gyereknek, mint az iskolai felvilágosítás vagy a felnőtt filmek, hogy azt tanulja általa, hogy a szexualitás egy szeretetkapcsolatban van jelen.”

Ha a gyerek is a szobában van a szülők együttlétekor, neki is szexuális izgalma alakulhat ki, amit szégyell.

Gondoltunk már arra, hogy a szüleink is szoktak szeretkezni? Nem szeretünk erre gondolni, még a gondolattól is elborzadunk. Nem véletlenül. Van ugyanis egy belénk épített tabu, amit a vérfertőzés tilalmának hívunk.

Ez abban segít, hogy ne legyen a családtagok között szexuális kapcsolat, de ezzel együtt a gyerek-felnőtt közötti beszélgetést is megnehezíti.

”Ha a gyerekkel egy szobában alszanak a szülők, gyakran azt hiszik, hogy a gyerek mélyen alszik. Megrázó élmény azonban, ha felriad, s végig kell hallgatnia vagy néznie a szülők szeretkezését. A gyerek ösztönösen érzi, hogy itt valami olyasmi történik, amire neki tilos, hogy szexuális izgalma alakuljon ki. A szexuális együttlét látványától azonban akaratlanul is szexuális izgalomba kerülünk – erre épülnek a pornófilmek.”

A gyereknek tehát szexuális izgalma lesz, de érzi, hogy ez nem helyénvaló, ezért bűntudatot érez, elkezdi szégyellni és legátolni magát. Ez pedig felnőttkorban szexuális zavarokat is okozhat.


Vége a spontán szexnek?

Sokszor azt szokták mondani a szülők, hogy onnantól, hogy megszületik a gyerek, vége a spontán szexnek. Itt álljunk meg egy szóra. Mikor volt spontán a szex? Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint szinte soha.

”Kamaszkorunkban meg kellett várnunk, hogy legyen egy tábor, vagy a testvérünk kölcsönadja a kocsiját, a szülők elaludjanak, vagy legyen egy házibuli, tehát az együttlét mindig egy szervezést igényelt. Ahogy a későbbiekben is. Például egyetemistaként meg kellett szervezni, hogy a kollégiumi szobában ki van bent és be kellett csempészni a társunkat is.”

A szakértő szerint fontos, hogy ne szűnjön meg az intimitás a szülők között. Hiszen éppen a szexuális dimenzió jelenléte az, ami miatt többet ad ez a kapcsolat, mint egy baráti vagy rokoni, szomszédi, munkatársi viszony.

Indexkép: Pezibear képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja