SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amikor a családunk múltja észrevétlenül hat az életünkre - így segíthet a családállítás

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-07-22
Mire jó a családállítás? - Interjú Biró Gabriella inspirátorral.
Amikor a családunk múltja észrevétlenül hat az életünkre - így segíthet a családállítás

Előfordul, hogy valami olyat teszünk, olyan dolgot ismétlünk az életünkben, amit nem feltétlenül szeretnénk. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy ördögi körbe kerültünk és nem tudunk belőle kiszabadulni. Sokszor ezekre az ismétlődésekre saját életünkben nem is találunk semmiféle racionális magyarázatot. Biró Gabriellával beszélgettünk arról, hogy segíthet ilyen esetekben a családállítás.
 

Milyen múlttal bír a családállítás, mint módszer?


A Hellinger-féle családállítás
 

Minden ember rendkívül összetett. Vannak bizonyos velünk született képességeink, tulajdonságaink is, mindamellett kétségtelenül hat ránk a környezetünk. Már a ’40-es évek Amerikájában megfigyelték, hogy egy skizofrén személy sohasem önmagában beteg, hanem a családrendszerben van a probléma gyökere. Elkezdték hát vizsgálni, hogyan hatnak az előző generációk a jövőben születendő utódokra, és bizonyos törvényszerűségeket fedeztek fel.

Noha Magyarországon a családállítás Bert Hellinger nevével nőtt össze, a szakdolgozatomban épp arról írtam, hogy mennyi előzménye is van ennek a módszernek. Két magyar származású tudóst mindenképp meg szeretnék említeni: Szondi Lipót az 1920-as években a „kényszersorsról”, Böszörményi Nagy Iván pedig a 70-es években a rejtett családi kötődésekről publikált. Ezek fontos előzményei és alapjai a családállításnak, amit kétségtelenül Hellinger tett népszerűvé.
 

Mi az a családállítás valójában? Hogyan kell elképzelni?

A módszer célja, hogy a családrendszerben lévő tudattalan sors-összefonódásokat felszínre hozza és feloldja, hogy ezektől a rejtett ismétlődésektől mentesen élhessen az illető szabadabb életet. A családállítás csoportos módszer, ami általában 10-25 fő közötti résztvevőszámmal zajlik. Jó esetben olyan családállító vezeti, akinek vannak pszichológiai alapismeretei is és specifikus képzésen vett részt, vagyis ismeri a családállítási dinamikákat.


A családállítás lényege

A módszer úgy zajlik, hogy – egy hosszabb, rövidebb bevezető után – aki szeretne a problémájával foglalkozni, jelzi ezt, majd röviden és tömören összefoglalja, hogy mi a baj. Példának okáért: „azt vettem észre, hogy nagyon sok pénzt keresek, de kifolyik a kezeim közül, nem tudok félretenni”. A családállítás vezetője kérdez az illető családjáról és kikérdezi az ősök úgynevezett nehéz sorsáról. Azt keressük, hogy az előző generációkban volt-e olyan sors, amit a kliens megismételni látszik. A fenti példánál maradva: volt-e olyan őse, akinek elvették a vagyonát, vagy ő okozott-e másnak vagyonvesztést, esetleg volt-e haszonélvezője más kárának, mert ilyenkor előfordulhat, hogy a kliens egy öntudatlan fogadalom miatt nem mer pénzt gyűjteni, mert fél, hogy baja esik.

Mindig azok a traumák ismétlődnek meg, amik nem kerültek érzelmi feldolgozásra. Ha mondjuk meghal egy kisbaba a családban és ha valóban elgyászolják, tehát nem marad titok a születése, hanem a család részévé válik, akkor nem kell, hogy tovább öröklődjön a nehéz sors. Ezért is érdemes a traumákat, nehézségeket feldolgoznunk, hogy az utánunk következő generáció minél szabadabb életet tudjon élni.

Amikor elkezdődik maga a családállítás, a főszereplő képviselőket választ a számára ismeretlen csoporttagok közül, ahol a képviselői érzékelés szerint az egyes tagok valamilyen szempontból „leképzik” az adott család érzelmi dinamikáját. Semmilyen előképzettség nem szükséges a részvételhez, de fontos, hogy pszichésen stabil legyen minden résztvevő, és jó, ha később meg tudja keresni az állítás vezetőjét egy esetleges szakmai segítség miatt. A családállítás nagyon szép módszer, de persze ezzel is, mint bármi mással, lehet segíteni és ártani is - ám kellő odafigyeléssel egy rendkívül hatékony eszköznek mondhatjuk.
 

Mennyire fogékonyak rá a gyerekek? Lehet-e velük együtt dolgozni?

Ha rajtam múlna, már általános vagy középiskolától lehetőséget adnék, hogy kipróbálják a gyerekek. Nagyon hatékonyan megtanítja a saját testi érzeteikre és ezek megfelelő kommunikációjára a résztvevőket.

Rengeteg racionális információt kezelünk naponta, ugyanakkor az érzelmi életünk feldolgozottsága jócskán hagy kívánnivalót maga után. Úgy hiszem, hogy a robotika világában az igazi kihívás az lesz, hogy érzelmi értelemben fel tudunk-e nőni.

Ha egy gyerek nyitott rá, akkor érdemes elhozni. Úgy működőképes, ha 1-2, maximum 3 gyerek van egy 10-30 fős csoportban. Speciális körülményt érdemes biztosítani a gyerekeknek, azt, hogy elhagyhassa a helyszínt, amikor úgy érzi, hogy elég volt számára az élmény. A legkorábbi életkort 6-8 évtől mondanám, de minden eset egyedi.


Mit érdemes tudni rólad? Hogyan lettél családállító?

Az eredeti szakmám közgazdász, könyvvizsgáló és adószakértő. Bankban és az építőiparban is dolgoztam 25 éven át, és azt kellett megtapasztalnom, hogy a racionalitáson túl a világban nagy erők működnek. Az is segítségemre volt, hogy 6 ujjal születtem, ami a régi magyar hagyományok szerint a sámánok jele. Van bennem egy egészséges szkepticizmus, nem veszek készpénznek semmit, de nagyon sok olyan esetnek voltam tanúja, ami meggyőzött arról, hogy ez a módszer segíthet. Ez sem egy varázsmódszer, nem jó mindenre, de hát semmi sem az.
 



Fotó: Kleb Attila
 

Van olyan „kedvenc” történeted, amit szívesen megosztasz velünk?

Az egyik legnyilvánvalóbb eset arról szólt, hogy egy hozzám nagyon közel álló gyereknek kiskorában, egész pontosan 2 éves korától ekcémája alakult ki, amit különféle alternatív gyógymódokkal kezeltek. Időközönként magától is visszahúzódott, majd újra előjött a kisfiú könyök- és térdhajlataiban. Ahogy nőtt, már csak a könyökhajlataiban jelent meg egyre ritkábban. Mígnem a fiú 17 éves lett és rátalált az első szerelem. Igen ám, de ezzel együtt az addig szinte már észrevehetetlen ekcéma belobbant és az egész teste, mindkét karja egészen a nyakáig viszketett és égett.

Ekkor az anyukája 3 alternatívát ajánlott fel neki: próbálkozzanak tovább az alternatív gyógymódokkal, vagy éljenek a hagyományos szteroidos kezelés lehetőségével, harmadik lehetőségként pedig felvázolta neki a családállítást. A fiú az utóbbit választotta.

Az anyuka úgy vitte el a gyerekét, hogy erős volt a gyanúja, hogy a fiának volt egy meg nem született ikertestvére. Ennek több fizikai és egyéb jelét is tapasztalta. A fiú állítása felszínre hozta, hogy valóban volt egy ikre, aki nem született meg, de a fiú lelke pontosan tudta, hogy élete első bensőséges kapcsolata szörnyű fájdalommal és halállal végződött.

Azt is megértette, hogy
 

az első szerelme újra felszínre hozta benne ezt az öntudatlan félelmet, ez ellen pedig úgy védekezett, hogy „csúnyává varázsolta a bőrét”, hogy a lányt minél messzebb távolítsa magától, nehogy a szerelmének baja essen, úgy, mint annak idején az ikrének.

A történet úgy zárult, hogy az állítást követő 2 héten belül az ekcéma tökéletesen visszahúzódott és a régi nyomok is teljesen felszívódtak. Ennek már több mint 4 éve.

Az eset azt mutatja tehát, hogy a lelkünkben mély kapcsolatban vagyunk a szeretteinkkel, rokonainkkal, talán valamennyi másik emberrel. Persze nem minden eset lesz egyértelmű, és nem is hoz mindig azonnali megoldást egy családállítás - és igen, sajnos van, hogy megoldás sincs. Ám az állítás, mint módszer, minden résztvevőt segít abban, hogy a saját érzelmi intelligenciáját fejlessze, és abban is, hogy mások nehéz sorsába való belelátása kapcsán közelebb kerülhessen valamennyi embertársához és természetesen önmagához is.
 

A családállításon túl mi mindenben tudsz még segíteni?

Az elmúlt évtizedekben felépítettem egy sikeres vállalkozást, ami lehetővé teszi, hogy sok szabadidőm legyen. Ezt a rendkívüli lehetőséget arra használom, hogy minél több embernek segítsek, hogy elérje az élete anyagi, érzelmi és lelki bőségét, jólétét és jóllétét. Úgy hiszem, csak boldog emberekből lesz boldog társadalom. Mindannyiunk felelőssége, hogy saját terheinktől, traumáinktól, problémáinktól a lehető leglágyabb és mégis hatékony módon szabaduljunk meg.

A hozzám fordulókat egyéni segítő beszélgetésekre mentálhigiénés szakemberként, családállításra pedig az Angster Máriától tanult, a német Családállítók Szövetsége által akkreditált családállítóként várom Budapesten és nyáron a Balaton környékén.

Írásaim a www.inspirator.hu és a https://www.facebook.com/inspirator.hu oldalakon megtalálhatóak.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja