SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Neveld, szeresd!

Családinet [cikkei] - 2005-07-17
Nevelési útmutató - minden gyermektípushoz

A gyerekek nagyon különbözőek. Könnyen megtörténhet, hogy ugyanazzal a nevelési módszerrel az egyiknél sikert érünk el, a másiknál kudarcot vallunk.

Neveld, szeresd!
Senki nem állítja, hogy könnyű egy életen át szülőként helytállni. Úgy kezdődik, hogy megvásároljuk a legújabb gyereknevelési szakkönyveket, tanácsot kérünk a szüleinktől, majd nekilátunk átadni gyermekeinknek mindazt a jót és szépet, amit örök "útravalónak" szánunk: szeretetet, helyes értékrendet, öntudatot, őszinteséget, becsületet. Igyekezetünk sokszor mégis balul sül el, és ilyenkor elkezdünk töprengeni: vajon hol rontottuk el?

 

Minden gyerek más

 
A pszichológusok hangsúlyozzák, hogy a gyerekek különböző jellemvonásokkal jönnek a világra, ezért már újszülött koruktól más-más bánásmódot igényelnek. Gondoljuk csak végig: hogy is lehetne érvényes ugyanaz a szabály egy cserfes, barátságos kislányra és egy félénk, hallgatag kisfiúra? A rugalmasságot nélkülöző nevelési elvek sajnos a legtöbb esetben homokra épülnek, és a sorozatosan bekövetkező kudarcélmények később az egész család életére kihatnak. Fontos, hogy először megismerjük a kicsik jellemtípusát, és azok ismeretében tudatosan próbáljunk meg velük foglalkozni. Természetesen az egyes karakterek között akadnak átfedések, sőt van olyan gyerek, akit akár mind az öt típusba be lehetne skatulyázni, mégis érdemes a leggyakrabban előforduló tulajdonságokat alapul venni.

 

A nevelés útjai

 
Gyermekeink számára a jó és a rossz utat egyértelműen a szülői útmutatás jelzi. Ők még feketén-fehéren látják a világot, ezért minden esetben meg kell magyaráznunk, hogy a dolgok miért helyesek vagy helytelenek. A türelem és a szeretet kulcsfontosságú a nevelésben, semmi sem helyettesítheti. Az erőszak alkalmazása a nevelés csődje - csak a szülő türelmetlenségéről vagy tanácstalanságáról árulkodik. Törekednünk kell arra, hogy már egészen korán olyan bizalmi viszonyt alakítsunk ki gyerekünkkel, hogy akár egy szempillantásunkból pontosan megértse, mikortól "komoly" a beszélgetésünk. Véletlenül se terheljük őket saját gondjainkkal, bánatunkkal, és lehetőleg ne sírjunk előttük, mert a gyerekek ösztönösen magukat hibáztatják a szülők életében bekövetkező bajokért. Végül nagyon fontos, hogy sose feledjük: mi akartuk, hogy a világra jöjjenek!
 
 

Izgő-mozgó gyerek

 
Erősségei: Képtelen megülni a fenekén, szinte állandóan mozgásban van. Rendkívül kíváncsi, minden érdekli, nagyon okos, gyorsan tanul, élénk fantáziavilággal rendelkezik. Barátságos, nagyon szereti az állatokat.
Gyengeségei: Izgága, fészkelődő, türelmetlen, figyelmetlen, állandó foglalkoztatást igényel, hajlik a hirtelen hangulatváltozásra és dühkitörésre, tanárainak nehéz feladatot jelent a figyelmét lekötni.
Javaslatok az izgő-mozgó gyerek neveléséhez:
- Agresszív, hisztire hajlamos gyerekkel fokozott nyugalommal beszéljen, viselkedjen.
- Hirtelen dühében se tegyen elhamarkodott kijelentéseket, pl. "kibírhatatlan vagy" - ezt a típust valósággal sokkolja a kemény beszéd.
- Támogassa gondoskodási hajlamát, bízza rá kistestvére felügyeletét vagy háziállatának gondozását.
- Vigye sportolni, kirándulni, játszani gyermekét a természetbe, a mozgás csökkenti a felhalmozódott feszültséget
 
 

Mama kedvence gyerek

 
Erősségei: Kitartó, szorgalmas, házias, segítőkész. Szeret egyedül lenni, nem igényel különösebb társaságot. Családja körében kivirul, művészi hajlamai vannak, muzikális.
Gyengeségei: Visszahúzódó, hallgatag, félénk, álmodozó. Gyakran a szüleit figyeli, nehezen talál másokkal kontaktust, nem szereti az idegeneket, gyűlöli a szereplés minden fajtáját, fél a kudarctól.
Javaslatok a mama kedvence gyerek neveléséhez:
- Először is vizsgálja meg önmagát! Sok esetben a mamák önnön szomorúsága és bizonytalansága váltja ki a kicsikből a félénk ragaszkodást. Ügyeljen arra, hogy mindig mosolyogva búcsúzzon el kisfiától/kislányától.
- Nagyon fontos, hogy biztonságérzetet tudjon nyújtani neki, de ezzel egyidejűleg el is tudja engedni.
- Biztassa saját érzései kifejezésére, bátorítsa és dicsérje meg - ez növelni fogja önbizalmát.
- Segítse a hasonló korú társakkal való barátkozását, és készítse fel, hogyan kell viselkedni konfliktus esetén.
- Erősítse kreatív képességei fejlődését, ezzel szintén az öntudata erősödik majd.
- Kerüljék párjával a gyerek előtti vitákat, mert ez tovább erősíti benne a bizonytalanságot.
 
 

Kapitány gyerek

 
Erősségei: Sziporkázó, bátor, ötletdús, tettrekész, más gyerekeket motivál, rendszerint csoporthangadó, mások által gyakran csodált vezértípus, csapatkapitány.
Gyengeségei: Domináns, nyomulós, nagyszájú, szüleivel, tanáraival rendszeresen ellenkezik, vitatkozik. Nem vagy csak nehezen alkalmazkodik, gyakran zavarja az iskolában az oktatást.
Javaslatok a kapitány gyerek neveléséhez:
- Támogassa hajlamait, de jelölje ki a korlátokat is a számára. Pl. focimeccsen: "Most nincs szükség arra, hogy bemutasd, te is milyen jól focizol, hiszen mi úgyis tudjuk, hogy nagyszerűen játszol".
- Ne teljesítse azonnal minden kívánságát, mert ezzel elronthatja az egészséges értékrendjét.
- Kössön apró, hétköznapi egyezségeket ("most te segítesz nekem a törölgetésnél, utána pedig eldöntheted, mi legyen a holnapi ebéd).
- Erősítse benne a csapatszellemet, és magyarázza el neki, hogy mindenkire azonos szabályok vonatkoznak
 
 

Magának való gyerek

 
Erősségei: Becsvágyó, törekvő, jól informált, erős az önbizalma, különös figyelmet szentel az öltözködésének, ambiciózus, bájos, könnyen az ujja köré csavar bárkit.
Gyengeségei: Féltékeny, akár testvéreivel szemben is irigy, hiú, hajlik a felsőbbrendűség-érzetre, konkurencia-nyomás alatt nem tud mit kezdeni magával.
Javaslatok a magának való gyerek neveléséhez:
- Időben tudatosítsa gyerekében, hogy minden embernek vannak erősségei és gyengeségei, továbbá azt, hogy a külsőségek a belsőből fakadó erények nélkül semmit nem érnek.
- Magyarázza el neki, hogy egy szép csatnál vagy egy lakkcipőnél sokkal fontosabbak a kevésbé látványos tulajdonságok: a jószívűség, a szeretet, a tisztesség, a tudás.
- Mutassa meg neki az élet apró csodáit: a csillagos eget egy nyári éjszakán, egy aranyló naplementét, a szállingózó kövér hópelyheket.
- Konkrét feladatokkal foglalkoztassa gyerekét: pl. rajzoljon egy szép képet a nagyszülőknek, hogy maga is lássa, milyen sokat ér egy szeretetteljes gesztus
 
 

Kiegyensúlyozott gyerek

 
Erősségei: Rendkívül barátságos, értelmes, kedves, gyorsan beilleszkedik, vitáknál szívesen vállalja az ellenfelek között a közvetítő szerepet.
Gyengeségei: Vitákban nincs saját véleménye, ezért sosem áll egyértelműen az egyik vagy másik oldalra. Könnyen befolyásolható, véleményét gyakran változtatja, nem következetes.
Javaslatok a kiegyensúlyozott gyerek neveléséhez:
- Tanítsa meg időnként nemet mondani, és készítse fel arra, hogy a világ nem mindig olyan, mint amilyennek mi látni szeretnénk - így az esetleges kudarcélmények nem fogják leteríteni.
- Ne hárítson el minden akadályt gyereke elől, engedje néha hibázni ,és hagyja, hogy rájöjjön, hogyan lehet kijavítani.
- Olyan szakkörökre, sportklubokba vigye, ahol egyénileg érvényesülhet! (pl. kézműves/fazekasműhely, teniszklub, zeneoktatás).



forrás: www.holgyvilag.hu
Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja