SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kevesebb só és cukor a bölcsiseknek: A közétkeztetésben is cél az 1-3 éves korosztály egészsége

Családinet [cikkei] - 2014-06-06
A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az adható élelmiszereket annak érdekében, hogy a gyermekek megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz.
Kevesebb só és cukor a bölcsiseknek: A közétkeztetésben is cél az 1-3 éves korosztály egészsége

Az Első 1000 nap program célja felhívni a szülők és a szakemberek figyelmét arra, hogy gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg. Az 1-3 éves kor közötti időszakban fejlődik például a legintenzívebben az immunrendszer, amely alapja az egészséges gyermek- és felnőttkornak is. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, míg a felnőttekre jellemző túlzott só- és cukorbevitel már a gyermekeknél is jellemző.

A szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet* egyik legfontosabb érdeme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal csökkenteni kell az előző évi mennyiséghez képest.  Az étlapon pedig fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében” – mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így akár a bölcsődékben, akár otthon az édesanyák is használhatják.

 

Étlap

Tápanyag tartalom

Reggeli

Gyümölcstea, Petrezselymes túrókrém,
reszelt sárgarépa Graham zsemle

Kcal: 206 F:11g Zs:5g CH: 27

Allergének

tejfehérje, laktóz, glutén

 

Tízórai

Barack-alma gyümölcssaláta korpovit keksz

Kcal: 88 F:0,4g Zs:0g CH: 6

Allergének

glutén

 

Ebéd

Karfiol leves, Majorannás pulykacomb kölessel

Kcal: 304 F:12g Zs:11g CH: 37

Allergének

 

 

Uzsonna

Joghurt ital, banános zabpehely keksszel

Kcal: 187 F:8g Zs:71g CH: 21

Allergének

tojásfehérje, glutén, tejfehérje, laktóz

 

Vacsora

Graham zsemle, margarin, Csirkemell sonka,
pirosra érett paprika, uborka,
limonádé 2dl, erithrittel édesítve

Kcal: 197 F:12g Zs:2g CH: 30

Allergének

glutén

 

 

 

Magyarázat: kcal: kilokalória F: fehérje Zs:zsír CH:szénhidrát

A napi menü hozzáadott cukrot nem tartalmaz, 1-3 éves korosztálynak ajánlott.

A bölcsődei étkeztetésnek megfelelően a napi energiabevitel 75%-át fedezi.

** Készítették a Mens Mentis Egészségcentrum szakemberei


Forrás: Első 1000 Nap
Fotó: http://upload.wikimedia.org/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja