SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden gyerek lehet hős! - Bojti Andrea pszichológus tippjei gyakorló szülőknek

Családinet [cikkei] - 2013-05-16
Az óvodáskorú gyermekeknek és szüleiknek szóló JimJam tévécsatorna továbblép a felelős szórakoztatás terén új rajzfilmjével, a Város hőseivel. A sorozat nem titkolt célja, hogy játékos, szórakoztató módon segítsen a gyermekek erkölcsi fejlődésében. A csatorna szakértője adott néhány tippet, hogyan ösztönözhetjük arra gyermekeinket, hogy egy idő után magabiztosan hozzák meg a jó döntéseket.
Minden gyerek lehet hős! - Bojti Andrea pszichológus tippjei gyakorló szülőknek

Bojti Andrea gyermekpszichológus elmondta, már csecsemőkorban érdemes megdicsérni a kisgyermek minden próbálkozását, ami a fejlődését előremozdítja. Amikor próbálkozik a járással, beszéddel, fontos motiváció számára, ha látja, ezzel mekkora örömöt szerez a szüleinek. Kerülni kell ugyanakkor a túlzásokat, hisz ha mindig mindenért jutalmazzuk a gyermeket, értékét veszti az elismerés, és hiteltelenné is válhatunk. A túlzott jutalmazást, túl liberális gyermeknevelést preferáló családokban sokszor az egyik legnagyobb gond, hogy nem alakulnak ki a korlátok. Ha nem tanítjuk meg a gyermeket saját és mások érdekeinek tiszteletben tartására, sérül az érzelmi intelligencia és az empátia tanulása.

Gyakori téma a gyermeknevelésben a szóbeli és tárgyi jutalmazás kérdése. A gyermekpszichológus úgy véli, a legegyszerűbb jutalmazás a mosoly, ölelés, puszi révén kifejezett figyelem és a dicséret, sőt ezáltal a siker érzése lesz az igazi jutalom. Fontos, hogyha jutalmazunk, akkor a cselekedetet ismerjük el és ne a gyermeket minősítsük. Például, mondjuk azt, hogy „De szépen viselkedtél az orvosi rendelőben!” ahelyett, hogy „De ügyes gyerek vagy!”. Tárgyi jutalomként funkcionálhat egy-egy apróság, egy szelet csoki, pénz, ám az ilyen jellegű elismeréssel óvatosan kell bánni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy egy idő után már csak ezért teljesít a gyerek.

Bojti Andrea hozzátette ugyanakkor, bár a fent említett módszerekről esik szó legtöbbször, nem ezek a leghatékonyabbak a gyermeknevelésben. „Vegyük példának a tanulást. Ha 100 Ft-ot adunk minden ötösért, akkor a gyerek a százasért fog tanulni. Ha egy hét szobafogságra ítéljük a rossz jegyért, akkor a szobafogság elkerülése miatt fog tanulni. A cél az lenne, hogy saját belső motivációja legyen a tudás megszerzése. Ha jutalmazunk és büntetünk, ez nem fog kialakulni.” Hosszú távú, hatékony eredmény az ún. jutalom-megvonás technikájával érhető el. Ez azt jelenti, hogy előre megegyezünk a gyerekkel, mit várunk el tőle, és mi lesz a következménye, ha nem teljesíti a feladatot. „A tanulás példájából kiindulva, ha azt látjuk, hogy a kamasz gyerek egész délután a gép előtt ül, és romlik a teljesítménye, meg kell vele egyezni. Ha továbbra is rossz jegyet hoz haza, megvonjuk tőle a számítógépet egy időre. Olyan dolog megvonását kell kilátásba helyezni, ami számára jutalom értékű.” mondta a pszichológus.

A lényeg tehát a következetesség. Fontos továbbá, hogy ne jutalmazzunk olyan dolgokat, melyek megvalósítása nem okoz nehézséget a gyermeknek, illetve bizonyos morális, társadalmi szabályok betartásáért se díjazzuk külön a csemetéket. Ha így cselekszünk, a gyermekünk hosszú távon megtanulja, hogy tetteinek következménye van, reális világkép alakul ki benne, és az egészséges erkölcsi fejlődésnek köszönhetően képes lesz önmaga is helyes döntéseket hozni.

A város hősei

Ez a számítógépes technikával készült sorozat azt követi nyomon, miként élik életüket egy színpompás város hősies mentőjárművei az életüket. Miközben együttes erővel megoldják a városka problémáit pompásan is mulatnak.

A város hősei eközben olyan témákat boncolgat, mint a barátság, az önzetlen segítség, a bátorság, a problémamegoldás és a közös munka öröme, valamint számtalan pozitív üzenetet közvetít a kisgyermekeknek a lenyűgöző történetekkel.

Pelle Ferner, a rajzfilm készítője így nyilatkozott: „Olyan rajzfilmet képzeltünk el, ami egy járművek lakta város segítségével azt mutatja be hogy kis odafigyeléssel, és őszinte segítő szándékkal, bárki lehet hős. Egy kedves, segítőkész barát, aki a tőle telhető legjobbat nyújtja az igazi hős. Még a legkisebb dolog is lehet hősies, és járhat komoly eredményekkel. Próbáljuk megmutatni, hogy mindenki fontos és egyedi a maga módján, és mindenkinek vannak különleges képességei, amikben igazán jó. Összességében a rajzfilmmel az volt a célunk, hogy fejlesszük a gyerekek képzelőerejét, és arra inspiráljuk őket, hogy jó barátok legyenek, működjenek együtt a társaikkal, ne legyenek előítéleteik, és lássák, hogy mindenkire szükség van.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja