A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szempontok a nyári szünet szervezésére

Bojti Andrea - 2015-07-01
VAKÁCIÓ! Végre pihenhetnek a diákok... és főhet a szülők feje, ki és mikor vigyázzon a gyerekre, hogyan töltsék hasznosan a szünidőt. Nem mindenki engedheti meg magának a táborozást és a nyaralást.
Szempontok a nyári szünet szervezésére

Már javában tart a nyári szünet, melynek hasznos eltöltése komoly kihívás a családok számára. A serdülő korosztály már szeretne önállósodni, legszívesebben egész nap csak a barátokkal lennének vagy otthon gépeznének. A kicsik felügyeletét külön meg kell szervezni. Rengeteg táborba el tudnak menni, és szerencsés esetben a nagyszülőknél is vakációzhatnak. Az alábbi szempontokat érdemes végiggondolni a nyári szünet alakításában:

  • Közvetlenül az iskolakezdés után egy intenzívebb pihenős időszak következzen, mert az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek. Nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő vagy kezdik a matektábort. Legyen egy íve a nyárnak. Később augusztus végén apránként visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó 2-3 hétben foglalkozzanak az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Legkésőbb az utolsó héten pedig már időben feküdjenek le időben a gyerekek és keljenek korábban, hogy a bioritmusuk is visszaálljon. Ezt az ívet évről évre tartani lehet, és így a nyári szünet eltöltésének is kialakul a szokása.
  • Ha kaptak nyárra házi feladatot, kötelező olvasmányt a diákok, ezek megtanulása, elolvasása ne maradjon a szünidő végére. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztható a tanulnivaló és egy könnyebb tempóban a nyár végéig meg lehet tanulni azt.
  • Nem szerencsés, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a megszokott környezetében, az otthonában is tudjon pihenni. A nyári program tervezésekor ezt is vegyék figyelembe.
  • Nem minden család engedheti meg magának a táborokat és a nyaralást. Ugyanakkor az otthon töltött idő is lehet nyaralás. A nyári szünetben lazíthatnak a hétköznapi szokásokon, alhatnak többet, nézhetnek este tovább filmeket stb. A hétköznapokba is becsempészi a nyaralás hangulatát egy esti fagyizás, egy-egy strand élmény vagy medencézés kertben. A lényeg, hogy szabadság van és másként alakul a nap tematikája.

Nyári szünet ide vagy oda, kamaszkorban már elvárható, hogy az otthon töltött idő alatt besegítsen a gyerek a házimunkába. Ezt azért is jegyzem meg külön, mert sok esetben konfliktusos, hogy a gyerek egész nap otthon van, a szülő pedig munka után mosogathatja a déli maradékot a gyerek után. Napi szinten össze lehet írni a tennivalókat, és egy fél óra-óra segítség belefér az otthon töltött időbe.

Fotó: EME/pixabay.com

Bojti Andrea


Bojti Andrea
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja