SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szempontok a nyári szünet szervezésére

Bojti Andrea - szabadságon [cikkei] - 2015-07-01
VAKÁCIÓ! Végre pihenhetnek a diákok... és főhet a szülők feje, ki és mikor vigyázzon a gyerekre, hogyan töltsék hasznosan a szünidőt. Nem mindenki engedheti meg magának a táborozást és a nyaralást.
Szempontok a nyári szünet szervezésére

Már javában tart a nyári szünet, melynek hasznos eltöltése komoly kihívás a családok számára. A serdülő korosztály már szeretne önállósodni, legszívesebben egész nap csak a barátokkal lennének vagy otthon gépeznének. A kicsik felügyeletét külön meg kell szervezni. Rengeteg táborba el tudnak menni, és szerencsés esetben a nagyszülőknél is vakációzhatnak. Az alábbi szempontokat érdemes végiggondolni a nyári szünet alakításában:

  • Közvetlenül az iskolakezdés után egy intenzívebb pihenős időszak következzen, mert az egész éves tanulás után nagyon elfáradnak a gyerekek. Nem szerencsés, ha egyből a nyári házi feladatokat veszik elő vagy kezdik a matektábort. Legyen egy íve a nyárnak. Később augusztus végén apránként visszaállhat az élet a régi kerékvágásba. Az utolsó 2-3 hétben foglalkozzanak az iskolával, be lehet szerezni a tanévkezdés kellékeit. Legkésőbb az utolsó héten pedig már időben feküdjenek le időben a gyerekek és keljenek korábban, hogy a bioritmusuk is visszaálljon. Ezt az ívet évről évre tartani lehet, és így a nyári szünet eltöltésének is kialakul a szokása.
  • Ha kaptak nyárra házi feladatot, kötelező olvasmányt a diákok, ezek megtanulása, elolvasása ne maradjon a szünidő végére. A kezdeti pihenés után kisebb részekre osztható a tanulnivaló és egy könnyebb tempóban a nyár végéig meg lehet tanulni azt.
  • Nem szerencsés, ha folyamatosan távol töltik a szünidőt a gyerekek az otthonuktól. Sok gyermek egész nyáron utazik, táborból táborba megy. Fontos, hogy a megszokott környezetében, az otthonában is tudjon pihenni. A nyári program tervezésekor ezt is vegyék figyelembe.
  • Nem minden család engedheti meg magának a táborokat és a nyaralást. Ugyanakkor az otthon töltött idő is lehet nyaralás. A nyári szünetben lazíthatnak a hétköznapi szokásokon, alhatnak többet, nézhetnek este tovább filmeket stb. A hétköznapokba is becsempészi a nyaralás hangulatát egy esti fagyizás, egy-egy strand élmény vagy medencézés kertben. A lényeg, hogy szabadság van és másként alakul a nap tematikája.

Nyári szünet ide vagy oda, kamaszkorban már elvárható, hogy az otthon töltött idő alatt besegítsen a gyerek a házimunkába. Ezt azért is jegyzem meg külön, mert sok esetben konfliktusos, hogy a gyerek egész nap otthon van, a szülő pedig munka után mosogathatja a déli maradékot a gyerek után. Napi szinten össze lehet írni a tennivalókat, és egy fél óra-óra segítség belefér az otthon töltött időbe.

Fotó: EME/pixabay.com

Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Magánrendelésem: Kincs-Ő Alapítvány (jelenleg online)
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
https://gyermekpszichologus.blog.hu
Facebook: Gyermekpszichológus blog

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja