SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Most mi lesz? - gyerek és gazdagság, no meg a coach

Himer Csilla [cikkei] - 2012-02-13
Van két kérdés. Az egyiket tutti, hogy már Te is sokszor feltetted Életedben, ha máskor nem, hát gondolatban. Ez pedig a "Most mi lesz?" kérdés. Van azonban egy másik kérdés, amit sokkal kevesebbszer teszünk fel, pedig sokkal többször kellene, akár a pénzügyeink kapcsán is. Ez pedig a "Most mi legyen?".
Most mi lesz? - gyerek és gazdagság, no meg a coach

Bizony, a gyerekek számára sem mindegy, hogy megtanulják-e azt az icipici, árnyalatnyi különbséget, amit a "Most mi lesz?" illetve a "Most mi legyen?" kérdés jelent. (Már nem emlékszem, pontosan melyik könyvében határozta meg Kiyosaki, hogy szerinte mi az intelligencia, de a meghatározás még most is nagyon pontosan beugrik: az intelligencia az árnyalatnyi eltérések megkülönböztetésének képessége. Tehát ha ezt megtanítod a gyerekednek, minimum a pénzügyi és az intraperszonális intelligenciáját is fejleszted.)

Ami a lényeg: a két kérdés közötti különbség teszi azt, hogy reaktív vagy proaktív-e a gondolkodásod. Reaktívan állsz hozzá az élethez, ha a környezeted hatásaira reagálsz, gyakorlatilag sodródsz az árral. A reaktív emberek azok, akik mindig a körülmények miatt nem jutnak ötről a hatra - legalábbis ők ezt állítják. A proaktív emberek ezzel szemben sokkal inkább hatnak a környezetükre, ők alakítják azt, semmint hogy ők függjenek a környezetüktől, a körülményeiktől. (Ha többet is meg akarsz tudni a proaktív gondolkodás első lépéseiről, akkor olvasd el az erről írott postomat.) Az biztos, hogy vegytisztán senki nem lehet reaktív, vagy proaktív, sőt még a proaktív emberek is képesek bizonyos életterületeken reaktívan viselkedni, de azért a legtöbb területen kijön, hogy melyik irány dominál. Hogy pénzügyileg és a pénzügyi intelligenciád szempontjából ez mennyire előnyös, az nem kérdés: a proaktív emberek alapvető sajátja, hogy keresik azokat a lehetőségeket, amelyeket a saját előnyükre kihasználhatnak. Nem kifejezetten azok az emberek ők, akik arra várnak, hogy más oldja meg helyettük a problémáikat. Ezért járnak sokszor több lépéssel is a "tömeg" előtt. 

Most jön a nagy kérdés:

hogyan lehet ezt a gyereknek is megtanítani?

Íme egy tipplista, amelyet gyakran használhatsz. Ha így teszel, duplahaszon. Egyrészt ugyanis a gyerek megtanulja ezt a fontos leckét, másrészt menet közben Te is beletanulsz a proaktivitásba... smiley ... Shift+R javítja ennek a képnek a minőségét. Shift+A javítja az oldal összes képének minőségét. Szóval jöjjön a tippgyűjtemény arra, hogy hogyan is tudod a gyerekedet proaktívvá nevelni:

  1. mutass (jó) példát! - akárhogy is, Te vagy a minta a gyereknek. (Az már más kérdés, hogy jó vagy rossz példa. Azt majd a gyerek eldönti, és aszerint viselkedik majd úgy, vagy éppen ellentétesen, ahogy Te.)
  2. válasszatok példaképeket! - ha Te nem is érzed még Magad alkalmasnak arra, hogy jó példa legyél a gyereked számára, akkor keress olyan embereket, akik ebből a szempontból jó minták lehetnek, és beszélgessetek róluk! Talán hihetetlennek tűnik, de ilyesmire még a tinik is kaphatóak: a múltról mesélni nekik, mindig megfogja őket. Különösen, hogy ha a saját családotok legendáriumából veszel elő példákat! Még a tinik is szeretik tudni, hogy kik ők, honnan jöttek, mit hoztak magukkal a családból, úgyhogy sztorizz nekik nyugodtan!
  3. beszélgessetek! - ez azért jó, mert segít a nem kifejezetten jól sikerült dolgokat a helyükre tenni. Kitárgyalhatjátok, mit csinált a gyerek adott szituban és miért, de ami még sokkal fontosabb ettől az az a kérdés, hogy "Mit lehetett volna még tenni, amit nem tettem?" Innentől vonható le a tanulság, ill. építhető stratégia arra az esetre, ha hasonló helyzetben találja magát a gyerkőc.
  4. új kalandok kipróbálása - na, nem kell feltétlenül semmi nagy dologra gondolni. Csak annyi a lényeg, hogy mindig legyen alkalma a gyereknek valami új helyzetben is kipróbálnia magát. Erősen ajánlott, hogy mindig csak addig emeld így a lécet, amit még át tud ugrani a gyerek (,azaz teljesíthető), de azért legyen benne annyi újdonság, hogy érdekes legyen neki (,azaz jelentsen neki kihívást). Mire jó ez? Arra, hogy időnként elhagyja a gyerek a komfortzónáját - és hozzá is szokjon ehhez.  Anno Ranschburg tanár úr mondta azt, hogy a fiúknál ezt az apák sokkal hamarabb megteszik, hiszen őket viszik magukkal horgászni, meccsre, stb., gyakorlatilag "átsegítik a gyereket a küszöbön" - kinyitják az ajtót a világra. Azt javaslom, hogy ezt nemtől függetlenül tedd meg: akár fiad van, akár lányod, akár apa vagy, akár anya, engedd, hogy tapasztalatot szerezzen a gyerek.
  5. játssz! - minden olyan játék jól jön ehhez, amiben egy vagy két lépéssel előre kell gondolkodni. A stratégiai játékok (malom, sakk, kártyajátékok) tipikusan ilyenek, és ez nem véletlen: a stratégiai gondolkodásban a proaktivitás az egyik legfontosabb összetevő. Bármelyik játék jó, ahol előre meg kell saccolni az ellenfél lépéseit és az arra adható válaszokat is, különben a gyerek nem nyer. (Nyerni pedig mindenki szeret.)

Neked is vannak tippjeid? Hajrá! Tedd közkinccsé őket itt a kommentekben! 

Milyen élvezet vár a jóléthez vezető úton?

Fotó: freedigitalphotos.net

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja