SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Te hol rontottad el a gyerekedet? - 2. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-01-26
Avagy aki csak annyit tud a pénzről, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, annak nincs fantáziája...
Te hol rontottad el a gyerekedet? - 2. rész

Az előző postban már feszegettem, hogy Te mit teszel azért, hogy a pénz ne átmenő tétel legyen Nálatok, hanem állandó vendég. A múltkor a konyhaasztalt “ültük körül”, vagyis házi feladatként elgondolkodtál azon, hogy szokvány reakcióid vannak-e pénzügyi téren, vagy esetleg ettől fantáziadúsabb vagy, és a lehetségesekkel is foglalkozol. (Pl. költeni tanítod-e meg a gyerekedet, vagy megtakarítani, netán befektetni is?)

És itt van az egész tanítás-okítás témában annak a bizonyos ebnek a sírhantja: a példaadás. Általában ez az a pont, ahol a legtöbb szülő hátrahőköl, és azt mondja:

Hogy legyek én a gyerek példaképe, ha én sem tudom, mit kéne csinálni???

Egyszerűen. Neked is meg kell tanulni.

Ennek több oka is van:

  • egyrészt így tudsz majd hiteles mintaanyu/mintaapu lenni
  • másrészt a család jövője szempontjából már most sem árt, ha gatyába tudod rázni a pénzügyeiteket – mondjuk a gyerek taníttatása is egy ilyen pontja a családi jövőnek, hogy csak ezt az egyet említsem
  • harmadrészt pedig legalább Téged sem fog tudni már senki átdobni a palánkon…

Általában itt szoktam hallani a felszisszenést, hogy hogy tanuljon meg valaki minden pénzügyi szakkifejezést, eljárást, módszert, csak azért, hogy elboldoguljon, amikor ő csak egy egyszerű pedagógus, asztalos, vagy éppen kertész? Jelentem, nem arra van szükség, hogy szaki legyél, és pénzügyi tanácsadónak képezd ki Magad, úgyhogy ettől kár megijedni, vagy ezt indokként emlegetni. Csak az kell, hogy lásd, mik a játékszabályok, és ezek között a szabályok között milyen lehetőségeid vannak. Minden másra ott vannak a tanácsadók, ha akarod, vedd is őket igénybe.

DE! Ha legalább alapfokon nem vagy tisztában a pénzügyekkel, ugyan honnan fogod tudni, hogy a tanácsadó tényleg elég penge-e  szakmájában, vagy csak egy kutyaütő? Vagy amikor biztosítást kötsz, honnan fogod tudni, hogy tényleg azt a biztosítást adja-e el Neked az üzletkötő, amire szükséged van, vagy csak azt, amiért a legnagyobb jutalékot kapja, és simán áthajít a palánkon? (Mellesleg nagyon sok biztosítási üzletkötő hajlamos magát újabban pénzügyi tanácsadónak nevezni, holott annak, amit csinál, nem sok köze van a független pénzügyi tanácsadáshoz.)



És ráadásul: ha a pénzügyeket játékon keresztül (is) akarod megtanítani a gyereknek, akkor hogyan akarsz vele játszani, ha nem érted, hogy mit játszol, és milyen szabályok mentén???

Egy dolgot mindenképpen jegyezz meg Magadnak: mindenképpen példakép vagy a gyereked számára, még pénzügyi téren is. Ha más nem, akkor negatív példa.

Jöhet a játék is? OK, legközelebb azt kapsz!
 
Folytatjuk!

Te hol rontottad el a gyerekedet? - 1. rész
Te hol rontottad el a gyerekedet? - 3. rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja