SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem marasztalnák a szülők a gyermekeiket, ha külföldre akarnának költözni - a Családinet felmérésének megdöbbentő eredményei

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2023-10-17
Felmérést készített az olvasói körében a Családinet.hu, melyben arra volt kíváncsi, mivel próbálnák meggyőzni a szülők a gyermeküket az itthon maradásról egy esetleges külföldre költözés terve esetén.
A több mint 1800 válaszadó közül hamar kiderült, hogy nagyon kevesen biztatnák itthon maradásra gyermeküket, ha azok úgy döntenének, hogy egy idegen országban kezdenek új életet.
Nem marasztalnák a szülők a gyermekeiket, ha külföldre akarnának költözni - a Családinet felmérésének megdöbbentő eredményei

Minden szülő a támogatásáról biztosította gyermekét

Megdöbbentő adatok és válaszok születtek a Családinet.hu reprezentatív felmérésében. A több mint 1800 válaszoló közül mindössze néhány szülő nyilatkozott úgy, hogy megpróbálná itthon maradásra bírni gyermekét a külföldre költözés helyett.

A válaszokat a Családinet és a Kamaszt nevelek oldalán lehet megtekinteni.

A válaszadók több mint 99%-a bátran elengedné a fiatal gyermekét a nagyvilágba. Sokan ugyan sajnálnák, ha nem találkozhatnának velük minden nap, de úgy gondolják, hogy a határon túl egy jobb világ vár rájuk.

A válaszadók közül többen már külföldön élnek, számtalan gyermek kezdte meg a felsőfokú tanulmányait idén ősszel egy másik országban. Egy 2022-es Eduline felmérés szerint ez a szám tavaly közel 17 ezer fő volt, valószínűleg az idei évben még tovább emelkedett.

 

Kép: Családinet.hu reprezentatív felmérése (Facebook)Jobb életet akarnak a szülők a gyerekeknek

A legtöbb válaszadó azzal indokolta döntését, hogy jobb és minőségibb életet szeretne biztosítani a gyermekeinek a közeljövőben. Ha ehhez az kell, hogy ő vagy esetlegesen az egész család elhagyja Magyarországot, akkor könnyek között ugyan, de megtenné.

2023. májusában adott hírt a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete arról, miszerint

minden harmadik 16-29 év közötti fiatal gondolkozik a kivándorláson.

Tisztában vannak a külföldi élet nehézségeivel, valamint azzal is, hogy a honvággyal rendkívül nehéz megbirkózni, azonban minden válaszadó szülő arra biztatta gyermekét, hogy lásson világot, próbálja meg, milyen az élet távol az otthon melegétől.

Támogatásuk ezen felül is töretlen marad, rengeteg hozzászóló biztosította a már kint lévő, vagy éppen utazni készülő gyermekét arról, hogy várja haza.


Több programot is indítottak a fiatalok hazacsábítására – sikertelenül

A magyar kormány az utóbbi évek során több programot is indított arra, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó fiatalokat hazacsábítsa. Egyik ilyen a Gyere haza, fiatal!, mely 2016-ban indult.

Céljuk az volt, hogy az Egyesült Királyság területéről többen is hazaköltözzenek, és itthon vállaljanak munkát, melynek kapcsán több pozíciót is létrehoztak. Mindössze 105 olyan fiatal volt, aki valóban hazaköltözött a felhívás hatására, ám mivel sokkal nagyobb tömegre számítottak, lefújták a programot.

Azóta több nagyvárosban, például Nyíregyházán is indítottak hasonló kezdeményezést, de az elvándorlási kedv nem csökkent ezek hatására sem.
 

Megállítható-e ez a nagymértékű kivándorlás?

A Családinet reprezentatív felméréséből is jól látszik, hogy a külföldre költözési kedv egyáltalán nem csökkent. Hiába érkeznek hazánkba a nagyvállalatok, több világcég is gyárat, központot épít Magyarországon, csökkentették az elmúlt években a fiatalok közterheit is, úgy tűnik, ez sem elég ahhoz, hogy itt képzeljék el a jövőjüket.

Kérdés, hogy milyen egyéb intézkedések kellenének ahhoz, hogy a fiatalok inkább itthon maradjanak a határon túlra való költözés helyett?

Indexkép: Mantas Hesthaven képe az Unsplash.com oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja