SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meglepő kutatási eredmény: ezért szakítanak a magyar fiatalok

Családinet [cikkei] - 2021-11-12
Meglepő eredményre jutott egy friss kutatás, amely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja a mai fiatalok párkapcsolatát az okoseszközök használata. A dr. Zelena András (tanszékvezető docens, BGE) vezette csapat 2021 nyarán 18-23 év közötti - többségében nagyvárosi - fiataloknak tett fel kérdéseket, stílszerűen online formában. A felmérés - amelyben arányos eloszlásban szerepeltek mindkét nem tagjai - a korábbi generációk számára egészen különös tanulságokra világított rá. A kutatás eredményeit dr. Zelena András elsőként a Mindennapi Pszichológia Magazin (MiPszi) legújabb, aktuális számában hozta nyilvánosságra.
Meglepő kutatási eredmény: ezért szakítanak a magyar fiatalok

A frissen felnőtté vált, vagy húszas éveik elején járó megkérdezettek (N=320 fő, nem reprezentatív kutatás) 52%-a nyilatkozott úgy, hogy elgondolkodna a szakításon, ha a párja nem ad kódot a telefonjához, okoseszközéhez. A mai fiatalok több mint fele számára tehát teljesen természetes elvárás, hogy a partnere pőrére vetkőzve, nyitott könyvként éljen a kapcsolatban.

„A fényképeink, screenshot képernyőfotóink, Messenger, Viber, WhatsApp, vagy SMS üzenetváltásaink a legintimebb titkainkba engednek betekintést. Elárulják, hogy hol fizettünk bankkártyával, vagy a napi mozgásunk leírása összhangban van-e az általunk elmondottakkal” – mondta dr. Zelena András. „Egy hűtlenség után kutató partnernek az is árulkodó lehet, mennyi időt töltünk a különféle chat-alkalmazásokban” – tette hozzá a kutatás vezetője.

Dr. Zelena András (tanszékvezető docens, BGE)

A megkérdezett fiatalok 67%-a mondta azt, hogy megpróbálta már az online világban „tőrbe csalni” párját. A gyanakvó fiatalok között gyakran alkalmazott módszer, hogy hamis profilról küldenek üzenetet a kedvesüknek, hogy megtudják, miként reagálnak egy harmadik fél közeledésére, ismerkedési, randizási kérésére.

Ugyancsak érdekes adat, hogy a nem reprezentatív kutatásban véleményt formáló fiatalok 73%-a (!) számára alapelvárás, hogy a párkapcsolatban mindketten beállítsák a telefonos helyzetmegosztást, ha külön indulnak bulizni. Ezzel a megoldással 0-24-ben tudják online követni, hogy hol jár a másik. A gyakran alkalmazott „fedősztori” szerint a férfiak óvó gesztusként teszik ezt, hogy bármikor a szívük hölgyének segítségére tudjanak sietni. A legtöbb esetben azonban feltehetjük a kérdést, nem azt szeretné-e látni a partner, hogy mennyi időt töltött a szórakozóhelyen, mikor ért haza, vagy esetleg hol aludt a másik.

„A kutatás kérdéseket vet azzal kapcsolatban, hogy a fiatal felnőttek az okoseszközök világában miként gondolkodnak a párkapcsolatokról, a mai technika mellett hová tűnik a privát tér és lehet-e, kell-e folyamatos kontroll alatt élni az életünket” – mondta el a MiPszinek dr. Zelena András.

Régen még az alkohol miatt váltak

A ’80-as években a legtöbb elvált nő az alkoholizmust jelölte meg fő válóokként (Demográfiai portré 2009, KSH 2015), az 1990-es években azonban már az érzelmi problémák, az elhidegülés és a hűtlenség zúzta szét a házasságokat.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja